Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Dieta č.8 – redukční

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

 

 Indikace: otylost (nadváha), což je porucha látkové přeměny, při níž dochází k nadměrnému ukládání tuku v těle a v důsledku toho se zvyšuje tělesná hmotnost. Sama o sobě zdraví nemocného neohrožuje, ale svými následky a hlavně komplikacemi zkracuje život nemocného. U nás postihuje obezita spíše ženy, ale i muže a dokonce i děti.

Diagnostika otylosti – nedá se přesně říci, kolik má dospělý člověk vážit. Někdo má silnou, jiný slabší kostru a záleží i na tělesné výšce. Při posuzování jednotlivých osob musíme vycházet z toho, že obezita je nadměrné ukládání tuku a ne nadměrná tělesná hmotnost. I když to není pravidlem, může být nadměrná hmotnost způsobena nadměrným vývinem svalů ( např. sportovci, vzpěrači) nebo nadměrným ukládáním vody v těle ( u chorob krevního oběhu, jater, ledvin apod.) a také mohutnou kostrou. To jsou však pouhé výjimky. Skutečné množství tuku v těle se dá u člověka zjistit dost přesně několika metodami. Poměrně jednoduchou a velmi často používanou je metoda záštipová, při které se používá tzv. kaliper. Určujeme na několika místech těla tloušťku kožní řasy ( i s podkožním tukem). Z toho vypočteme průměrnou vrstvu podkožního tuku v těle. Používají se i jiné metody, které jsou poněkud složitější např. metoda vážení pod vodou a nebo plynová metoda.

Komplikace otylosti jsou kromě estetických pohnutek hlavním důvodem, proč se otylí lidé začínají léčit. Komplikace dělají z otylého člověka nemocného a způsobují, že ztrácí předčasně pracovní schopnost a nedožívá se vysokého věku. Jsou to:

a)    choroby srdce a cév – jsou způsobeny samotným zvětšením krevního oběhu, jelikož se zvětší objem těla, které musí zásobovat krví;otylí lidé mají tendenci k vyššímu krevnímu tlaku, předčasné ateroskleroze a angíně pectoris

b)    hormonální poruchy – otylé děti obyčejně později dospívají;dívky mají opožděnou menstruaci; není vzácné, že otylé ženy nemohou mít děti; po redukční léčbě dojde často v této oblasti k značnému zlepšení

c)     jiné choroby přeměny látkové – vyskytuje se častěji dna a náchylnost k cukrovce, jež se velmi často upraví po snížení tělesné hmotnosti

d)    choroby trávicího ústrojí – žlučové kameny, akutní nekróza pankreatu

e)     choroby pohybového ústrojí – ortopedické vady, ploché nohy, degenerativní změny na kloubech ( zejména DK)

f)      chirurgická onemocnění vedoucí k operaci se mnohem hůře léčí, protože v nadměrném tukovém polštáři probíhá špatně hojení

g)    kožní choroby – záněty zaviněné tím, že se otylí více potí

h)    psychologické problémy – jediným lékem proti komplexu je včasná a úplná normalizace tělesné hmotnosti, jež vrátí nemocnému sebedůvěru

 Charakteristika diety : je energeticky limitovanou dietou s nutností odvažování chleba, pečiva a příkrmů. Tato dieta vylučuje cukr a potraviny obsahující cukr. Nízký obsah tuku v dietě nedovoluje používat tuk k mazání pečiva. Upřednostňuje se používání olejů s vysokým obsahem polyenových mastných kyselin a co největší omezování živočišných tuků. Jídlo se podává 6xdenně, některé chody tvoří prakticky jen ovoce. Do jídelního lístku je vhodné zařadit ovocné a zeleninové dny.

Složení diety: 5300 kJ

                      75g bílkovin

                      40g tuků

                      150g sacharidů 

Technologie: Při přípravě jídel se využívá moderních způsobů úpravy stravy na grilech, teflonovém nádobí, v alobalu apod. Z tradičních technologických postupů lze použít hlavně vaření, dušení a pečení. Pokrmy se připravují v přírodní formě – bez podstatného zahušťování. Energetická hodnota se hradí především bílkovinami ( větší porce libového masa, mléčných výrobků). Vejce a vaječné pokrmy se zařazují omezeně, nejvýše 2xtýdně.

Z tuků se používají hlavně doporučené druhy olejů ( rostlinné oleje, Rama apod.). Živočišné tuky se omezují. Koncentrované sacharidy se z jídelního lístku vylučují, výběr ostatních potravin je dán požadavkem sníženého a přesného dodržování množství sacharidů. Pokrmy se konzumují hořké, nebo se přislazují sacharinem, spolarinem, dianerem a jinými umělými sladidly. Přednostně je lépe nesladit. Z koření se zařazují hlavně zelené natě, ostatní druhy se používají dle chuti a charakteru jídla.

 VÝBĚR POTRAVIN

Polévky – nepodáváme – povzbuzují chuť k jídlu

Maso – vhodné – králičí, kuřecí, rybí, libové hovězí a vepřové, telecí, méně vhodné – uzeniny, nevhodné – tučná masa, uzená masa, tučné uzeniny

Příkrmy – vhodné – brambory, bramborová kaše, rýže, vařené luštěniny, méně vhodné – těstoviny, knedlíky, nevhodné – sladká jídla

Mléko – vhodné – nízkotučné, kyselé, biokys, kefír, méně vhodné – plnotučné mléko, šlehačka, smetana, zakysaná smetana (doporučená denní dávka je 1/2l)

Mléčné výrobky – vhodné – nízkotučné sýry ( do 30% tuku v sušině), nízkotučné, bílé jogurty, žervé, tvaroh, jogurty slazené aspartamem, nevhodné – Hermelín, Niva, Brynza, tučné sýry, slazené

Vejce jsou nejen zdrojem energie, ale i cholesterolu ( ve žloutku), proto bílky můžeme podávat ve větším množství, ale celá vejce jen 1-2ks týdně.

Tuky – vhodné – Rama, Alfa, Juno, slunečnicové a sojové oleje, méně vhodné – máslo, nevhodné – sádlo, slanina, špek, škvarky, šlehačka ( denní dávka je 40g)

Ovoce – vhodné – jablko, grep, citron, rybíz, kiwi, méně vhodné – banán, meloun, jahody, broskve, borůvky ( ovoce je nejlépe podávat v čerstvém stavu

Zelenina je nejvhodnější potravinou pro otylé. Opět je vhodnější v čerstvém stavu. Vhodná je všechna zelenina.

Tekutiny – vhodné – čistá voda, voda s citronem, bylinné čaje, minerálky,nevhodné – slazené nápoje, džusy

Sladidla – vhodná – neenergetická umělá ( Aspartam, Sacharin), méně vhodná – umělá energetická ( Fruktoza, Sorbitol), nevhodná – cukr, med, džem, čokoláda, bonbony, zmrzlina

Součástí diety je i změna vztahu k jídlu

- jídlo ve stanovené době, pokud možno vždy na stejném místě,nejezte mimo stanovenou dobu

- nejezte při jiné činnosti např. při práci, nejezte ve stoje

- veďte si deník kdy a za jakých okolností jste jedli mimo stanovený čas – např. z nudy, strachu, zlosti, frustrace, při starostech

- mějte vždy po ruce energeticky chudé zákusky

- jezte pomalu a dlouho žvýkejte

- před nákupem si udělejte seznam, nekupujte do zásoby

- pokud jste porušili režim, nepokládejte to za důvod k ukončení diety, připusťte si chybu a navraťte se k dietě

- setkáte-li se se zvláště lákavým pokrmem, okuste ho, ale jen ve velmi malé porci!

- důležitou součástí léčby je i zvýšení tělesné aktivity

 Jak poznáme, že je naše váha v pořádku?

Tělesná hmotnost je výsledkem příjmu a výdeje energie. Když je energetický příjem vyšší než výdej, ukládá se nadbytečná energie ve formě tuku. Je-li příjem energie nižší než výdej, je potřebná energie získávána odbouráváním tuků

Tělesná hmotnost je pměrem mezi tělesným tukem a tělesnou hmotou (svaly, kosti a tělní tekutiny). Tento poměr je individuální, proto je i ideální hmotnost každého člocvěka jiná. Ideální hmotnost nepoznáte pohledem do zrcadla ani když se postavíte na váhu. Jestli se vaše hmotnost pohybuje v normě se dá jednoduše zjistit několika způsoby. Jedním z používaných ukazatelů tělesné hmotnosti je BMI = body mass index. počítá se z výšky a váhy podle následujícího vzorce:

                      tělesná hmotnost (kg) / výška (m2)

Příklad: jestliže měříte například 170 cm a vážíte 60 kg, výpočet bude vypadat takto :

                60/ (1.7 x 1.7) = 20.76

BMI zdravého člověka by se měl pohybovat v rozmezí od 20 do 25. Při uvedené výšce a hmotnosti byste tedy byli "v normě".

 

 BMI Kategorie 
 16-20 podváha 
 20-25  norma
 25-30  nadváha
 30-40  obezita
 40 a více  těžká obezita

 

Co jíst a na co raději zapomenout?

 

 

 

 

 

Při redukční dietě platí zásada, že nejefektivnější je pravidelná strava rozdělená do menších dávek jídla vícekrát denně. Je možné jíst téměř všechny druhy potravin (viz tabulka), některé ovšem jen v omezeném množství.

 

  vhodné potraviny nevhodné/méně vhodné potraviny
Ovoce méně sladké druhy syrového ovoce, kompotované ovoce s označením light kompoty, pyré a džemy slazené cukrem, omezujeme nejsladší druhy ovoce - např. hrušky, banány, hroznové víno
Zelenina všechny druhy syrové zeleniny a zeleniny nakládané s označením light všechna ve slazeném nálevu
Mléko, mléčné výrobky nízkotučné mléko, nízkotučné jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobky tučné mléko, tučné tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky
Přílohy brambory, rýže, celozrnný chléb knedlíky, těstoviny, bílý chléb a bílé pečivo
Tuky rostlinné tuky se sníženým obsahem tuku, rostlinné oleje máslo, sádlo, škvarky, slanina
Masné výrobky v malém množství drůbeží šunka tučné salámy, párky
Maso netučná drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí tučné maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy
Polévky čiré vývary doplněné zeleninou, zavářkou, masem zahuštěné svačinové polévky typu gulášová, dršťková apod.

 

Dieta, která opravdu funguje

Zásady:

  1. Pravidelná strava (cca 4 - 5x denně menší porce, nejlépe v intervalu 2,5 - 3 hodin).
  2. Pravidelný pitný režim (nejméně 2 - 3 litry neslazených tekutin denně).
  3. Strava by měla být co nejpestřejší.
  4. Omezení jednoduchých cukrů (cukr, sladkosti, cukrovinky, apod.) a tuků (zejména živočišných - máslo, sádlo, škvarky, slanina) a s vysokým podílem tuku (80 %). Při použití tuků za studena vybírat nízkotučné varianty (např. Flora Light, Bertolli, Rama Linie, Perla Tip).
  5. Strava bohatá na vlákninu (zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce). Denně je vhodné sníst nejméně 400 g zeleniny a ovoce, přičemž čím více zeleniny, tím lépe.
    • Omezení spotřeby uzenin (salámy, párky) a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině a jogurty do 2 % tuku.
      • Jednou týdně či jednou za 14 dní je možné zařadit tzv. odlehčovací den. Během např. zeleninového dne se konzumuje pouze zelenina v množství zhruba 2,5 kg na den při dodržování pravidelnosti ve stravě a pitného režimu.
      • Pozvolné hubnutí. Optimální úbytek hmotnosti je 0,5 kg, maximálně 1 kg týdně. Při výraznějším úbytku dochází velmi často k jo-jo efektu.
        • Redukce hmotnosti by měla jít ruku v ruce se zvýšením pohybové aktivity.
        • Případné stresové situace se snažit řešit jinak než jídlem.

Redukci hmotnosti je možné začít také tzv. odlehčovacím týdnem:

(nevhodný je pro děti a nemocné, kteří musí dodržovat speciální dietu)

  • První den: pouze zeleninové pokrmy, nejvhodnější je samozřejmě syrová zelenina, nejlépe ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem (například olivovým). Celkové množství zeleniny by se mělo pohybovat v rozmezí 1 - 1,5 kg rozděleného do nejméně pěti denních dávek. 
  • Druhý den: jen ovoce. Jeho denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Je lepší vybírat z více druhů ovoce, a to s nižším obsahem sacharidů. Velmi vhodný je ananas (pro vysoký podíl vlákniny), dále například grapefruit, jablka, mango. Méně vhodné jsou hrušky, hroznové víno nebo banán, protože patří mezi nejsladší druhy ovoce.
    • Od třetího dne: postupně zařazovat i ostatní potraviny. Například brambory, ovšem nejlépe vařené ve slupce, aby si zachovaly více nutričních živin. Doplnit lze zeleninu dušenou na rostlinném tuku (ideální pro získání vitamínů rozpustných v tucích), vhodné je kysané zelí, které navíc tělu poskytne větší množství vitamínu C. Dále přichází na řadu celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, opět v kombinaci se zeleninou či ovocem. Pravidlem je každý den přidávat pouze jednu potravinu.
    • Od pátého dne: zařazovat živočišné bílkoviny ve formě nízkotučných sýrů, jogurtů (nejlépe bílých) a tvarohu.
      • Od sedmého dne: přidat bílé maso - rybu, kuřecí, králičí, krůtí. Maso je nejlepší upravovat dušením, vařením nebo opečením na sucho. Naprosto nevhodné je smažení nebo peče
      • ní na tuku.

      Tento týdenní postup lze návazně buď zopakovat nebo si ho rozložit například do čtrnácti dnů tak, že se každé doporučení dodržuje dva dny místo jednoho.

      Kalorická tabulka mléčných výrobků

       

       

       

       

       

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Polotučné mléko 45 200
      Plnotučné mléko 65 280
      Odtučněné mléko 40 170
      Tučný tvaroh 175 740
      Odtučněný tvaroh 75 315
      Bílý odtučněný jogurt 30 135
      Ovocný jogurt 95 405
      Tvarohový ovocný dezert 100 420
      Tvarohový ovocný dezert light 50 210
      Zakysaná smetana 170 700
      Podmáslí 35 145
      Smetana ke šlehání 320 1335
      Šlehačka ve spreji 340 1410
      Cihla eidam 260 1080
      Tavený sýr 45% 230 965
      Tavený sýr 30% 185 780
      Tvarůžky 135 570

      Mléčné výrobky - tipy

      Mléčné produkty všeobecně snahám o hubnutí nijak nebrání, ale samozřejmě musíte dobře vybírat. Pokud možno nevybírejte plnotučné produkty, ale pokud budete dodržovat pravidlo, že minimálně dvakrát týdně dopřejete svému tělu nějaký pohyb, není třeba se vždy uchylovat k odtučněným výrobkům.

      Ze sýrů dávejte přednost tvrdým, ideálně typu mozzarella.

      Kalorická tabulka masa

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Slepice 190 790
      Kuře 80 320
      Husa 250 1150
      Krůta 120 500
      Králík 120 470
      Hovězí libové 160 670
      Zajíc 80 320
      Jehněčí 180 745
      Vepřové 290 1220
      Telecí 120 505
      Srnčí 70 280
      Vnitřnosti (průměr) 145 600

      Maso - tipy

       

      Chcete zhubnout a přitom nesnášíte vegetariánskou stravu? Nezoufejte, postačí vybírat libovější kousky masa a hlavně si je nedopřávat před večeří.

       

       

       

       

       

      Kalorická tabulka masných výrobků

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Vepřová šunka 360 1520
      Drůbeží šunka 115 480
      Šunkový salám 185 785
      Vysočina 460 1940
      Poličan 440 1830
      Uherák 495 2060
      Tlačenka 290 1220
      Kabanos 200 850
      Špekáčky 325 1355
      Jemné párky 210 910
      Drůbeží párky 175 740
      Moravská klobása 280 1155
      Čabajka 520 2180
      Debrecínská pečeně 290 1220
      Uzená krkovice 400 1640
      Uzený bůček 540 2240

      Kalorická tabulka vajec

       

      100 g potraviny kCal KJ
      1 ks vejce 76 325
      Bílek 15 60
      Žloutek 65 265

      Kalorická tabulka ryb

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Rybí filé 75 315
      Makrela 115 470
      Kapr 90 385
      Sardinky v oleji 350 1410
      Zavináč 225 905

      Kalorická tabulka pečiva

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Pšeničný chléb 270 1125
      Pšeničný chléb celozrnný 230 990
      Rohlík (40 gramů) 125 495
      Dalamánek (60 gramů) 160 675
      Grahamový chléb 355 1505
      Vánočka 350 1460

      Kalorická tabulka luštěnin

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Čočka 320 1370
      Fazole 335 1380
      Hrách 340 1390
      Sója 450 1870

      Kalorická tabulka tuků

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Máslo 755 3115
      Pomazánkové máslo 335 1405
      Flora 630 2645
      Ztužený tuk pokrmový 865 3625
      Hera 740 3100
      Olej 785 3305
      Anglická slanina 555 2325

      Kalorická tabulka cukrovinek

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Cukr 385 1605
      Mléčná čokoláda 535 2235
      Hořká čokoláda 530 2220
      Čokoláda na vaření 515 1975
      Laskonka 90 380
      Kremrole 230 970

      Cukrovinky - tipy

      UŽ JSTE JI ZASE CELOU ZBODLA? Jak se to mohlo stát? Čokoládě a cukrovinkám prostě neodolá drtivá většina lidí. Zkuste tedy sladkost, která vám neublíží a zároveň potlačí chuť na další sladkosti.

      Kalorická tabulka ovoce

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Jablko 50 210
      Banán 60 245
      Hruška 50 215
      Pomeranč 30 130
      Mandarinka 50 195
      Grep 40 170
      Citrón 23 96
      Broskev 40 170
      Meruňka 45 180
      Kiwi 55 230
      Jahoda 35 150
      Třešeň 55 225
      Višeň 60 250
      Švestka 60 250
      Ananas 50 215
      Hroznové víno 60 255
      Rybíz 55 240
      Meloun 15 65

      Kalorická tabulka zeleniny

       

      100 g potraviny kCal KJ
      Brambory 80 335
      Rajčata 25 95
      Paprika 20 80
      Mrkev 35 140
      Cibule 40 165
      Česnek 110 460
      Okurky 15 50
      Celer 25 110
      Brokolice 30 135
      Špenát 20 75
      Pórek 30 125
      Ředkvičky 15 55
      Kedlubny 25 105
      Květák 20 80
      Hlávkový salát 15 50
      Hrách 40 170
      Kapusta 35 155
      Fazolové lusky 35 150
      Cuketa 20 75
      Červené zelí 30 135
      Bílé zelí 20 80
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář