Indikace: otylost (nadváha), což je porucha látkové přeměny, při níž dochází k nadměrnému ukládání tuku v těle a v důsledku toho se zvyšuje tělesná hmotnost. Sama o sobě zdraví nemocného neohrožuje, ale svými následky a hlavně komplikacemi zkracuje život nemocného. U nás postihuje obezita spíše ženy, ale i muže a dokonce i děti.
Diagnostika otylosti – nedá se přesně říci, kolik má dospělý člověk vážit. Někdo má silnou, jiný slabší kostru a záleží i na tělesné výšce. Při posuzování jednotlivých osob musíme vycházet z toho, že obezita je nadměrné ukládání tuku a ne nadměrná tělesná hmotnost. I když to není pravidlem, může být nadměrná hmotnost způsobena nadměrným vývinem svalů ( např. sportovci, vzpěrači) nebo nadměrným ukládáním vody v těle ( u chorob krevního oběhu, jater, ledvin apod.) a také mohutnou kostrou. To jsou však pouhé výjimky. Skutečné množství tuku v těle se dá u člověka zjistit dost přesně několika metodami. Poměrně jednoduchou a velmi často používanou je metoda záštipová, při které se používá tzv. kaliper. Určujeme na několika místech těla tloušťku kožní řasy ( i s podkožním tukem). Z toho vypočteme průměrnou vrstvu podkožního tuku v těle. Používají se i jiné metody, které jsou poněkud složitější např. metoda vážení pod vodou a nebo plynová metoda.
Komplikace otylosti jsou kromě estetických pohnutek hlavním důvodem, proč se otylí lidé začínají léčit. Komplikace dělají z otylého člověka nemocného a způsobují, že ztrácí předčasně pracovní schopnost a nedožívá se vysokého věku. Jsou to:
a) choroby srdce a cév – jsou způsobeny samotným zvětšením krevního oběhu, jelikož se zvětší objem těla, které musí zásobovat krví;otylí lidé mají tendenci k vyššímu krevnímu tlaku, předčasné ateroskleroze a angíně pectoris
b) hormonální poruchy – otylé děti obyčejně později dospívají;dívky mají opožděnou menstruaci; není vzácné, že otylé ženy nemohou mít děti; po redukční léčbě dojde často v této oblasti k značnému zlepšení
c) jiné choroby přeměny látkové – vyskytuje se častěji dna a náchylnost k cukrovce, jež se velmi často upraví po snížení tělesné hmotnosti
d) choroby trávicího ústrojí – žlučové kameny, akutní nekróza pankreatu
e) choroby pohybového ústrojí – ortopedické vady, ploché nohy, degenerativní změny na kloubech ( zejména DK)
f) chirurgická onemocnění vedoucí k operaci se mnohem hůře léčí, protože v nadměrném tukovém polštáři probíhá špatně hojení
g) kožní choroby – záněty zaviněné tím, že se otylí více potí
h) psychologické problémy – jediným lékem proti komplexu je včasná a úplná normalizace tělesné hmotnosti, jež vrátí nemocnému sebedůvěru
Charakteristika diety : je energeticky limitovanou dietou s nutností odvažování chleba, pečiva a příkrmů. Tato dieta vylučuje cukr a potraviny obsahující cukr. Nízký obsah tuku v dietě nedovoluje používat tuk k mazání pečiva. Upřednostňuje se používání olejů s vysokým obsahem polyenových mastných kyselin a co největší omezování živočišných tuků. Jídlo se podává 6xdenně, některé chody tvoří prakticky jen ovoce. Do jídelního lístku je vhodné zařadit ovocné a zeleninové dny.
Složení diety: 5300 kJ
75g bílkovin
40g tuků
150g sacharidů
Technologie: Při přípravě jídel se využívá moderních způsobů úpravy stravy na grilech, teflonovém nádobí, v alobalu apod. Z tradičních technologických postupů lze použít hlavně vaření, dušení a pečení. Pokrmy se připravují v přírodní formě – bez podstatného zahušťování. Energetická hodnota se hradí především bílkovinami ( větší porce libového masa, mléčných výrobků). Vejce a vaječné pokrmy se zařazují omezeně, nejvýše 2xtýdně.
Z tuků se používají hlavně doporučené druhy olejů ( rostlinné oleje, Rama apod.). Živočišné tuky se omezují. Koncentrované sacharidy se z jídelního lístku vylučují, výběr ostatních potravin je dán požadavkem sníženého a přesného dodržování množství sacharidů. Pokrmy se konzumují hořké, nebo se přislazují sacharinem, spolarinem, dianerem a jinými umělými sladidly. Přednostně je lépe nesladit. Z koření se zařazují hlavně zelené natě, ostatní druhy se používají dle chuti a charakteru jídla.
VÝBĚR POTRAVIN
Polévky – nepodáváme – povzbuzují chuť k jídlu
Maso – vhodné – králičí, kuřecí, rybí, libové hovězí a vepřové, telecí, méně vhodné – uzeniny, nevhodné – tučná masa, uzená masa, tučné uzeniny
Příkrmy – vhodné – brambory, bramborová kaše, rýže, vařené luštěniny, méně vhodné – těstoviny, knedlíky, nevhodné – sladká jídla
Mléko – vhodné – nízkotučné, kyselé, biokys, kefír, méně vhodné – plnotučné mléko, šlehačka, smetana, zakysaná smetana (doporučená denní dávka je 1/2l)
Mléčné výrobky – vhodné – nízkotučné sýry ( do 30% tuku v sušině), nízkotučné, bílé jogurty, žervé, tvaroh, jogurty slazené aspartamem, nevhodné – Hermelín, Niva, Brynza, tučné sýry, slazené
Vejce jsou nejen zdrojem energie, ale i cholesterolu ( ve žloutku), proto bílky můžeme podávat ve větším množství, ale celá vejce jen 1-2ks týdně.
Tuky – vhodné – Rama, Alfa, Juno, slunečnicové a sojové oleje, méně vhodné – máslo, nevhodné – sádlo, slanina, špek, škvarky, šlehačka ( denní dávka je 40g)
Ovoce – vhodné – jablko, grep, citron, rybíz, kiwi, méně vhodné – banán, meloun, jahody, broskve, borůvky ( ovoce je nejlépe podávat v čerstvém stavu
Zelenina je nejvhodnější potravinou pro otylé. Opět je vhodnější v čerstvém stavu. Vhodná je všechna zelenina.
Tekutiny – vhodné – čistá voda, voda s citronem, bylinné čaje, minerálky,nevhodné – slazené nápoje, džusy
Sladidla – vhodná – neenergetická umělá ( Aspartam, Sacharin), méně vhodná – umělá energetická ( Fruktoza, Sorbitol), nevhodná – cukr, med, džem, čokoláda, bonbony, zmrzlina
Součástí diety je i změna vztahu k jídlu
- jídlo ve stanovené době, pokud možno vždy na stejném místě,nejezte mimo stanovenou dobu
- nejezte při jiné činnosti např. při práci, nejezte ve stoje
- veďte si deník kdy a za jakých okolností jste jedli mimo stanovený čas – např. z nudy, strachu, zlosti, frustrace, při starostech
- mějte vždy po ruce energeticky chudé zákusky
- jezte pomalu a dlouho žvýkejte
- před nákupem si udělejte seznam, nekupujte do zásoby
- pokud jste porušili režim, nepokládejte to za důvod k ukončení diety, připusťte si chybu a navraťte se k dietě
- setkáte-li se se zvláště lákavým pokrmem, okuste ho, ale jen ve velmi malé porci!
- důležitou součástí léčby je i zvýšení tělesné aktivity
Jak poznáme, že je naše váha v pořádku?
Tělesná hmotnost je výsledkem příjmu a výdeje energie. Když je energetický příjem vyšší než výdej, ukládá se nadbytečná energie ve formě tuku. Je-li příjem energie nižší než výdej, je potřebná energie získávána odbouráváním tuků
Tělesná hmotnost je pměrem mezi tělesným tukem a tělesnou hmotou (svaly, kosti a tělní tekutiny). Tento poměr je individuální, proto je i ideální hmotnost každého člocvěka jiná. Ideální hmotnost nepoznáte pohledem do zrcadla ani když se postavíte na váhu. Jestli se vaše hmotnost pohybuje v normě se dá jednoduše zjistit několika způsoby. Jedním z používaných ukazatelů tělesné hmotnosti je BMI = body mass index. počítá se z výšky a váhy podle následujícího vzorce:
tělesná hmotnost (kg) / výška (m2)
Příklad: jestliže měříte například 170 cm a vážíte 60 kg, výpočet bude vypadat takto :
60/ (1.7 x 1.7) = 20.76
BMI zdravého člověka by se měl pohybovat v rozmezí od 20 do 25. Při uvedené výšce a hmotnosti byste tedy byli "v normě".
BMI | Kategorie |
16-20 | podváha |
20-25 | norma |
25-30 | nadváha |
30-40 | obezita |
40 a více | těžká obezita |
Co jíst a na co raději zapomenout?
Při redukční dietě platí zásada, že nejefektivnější je pravidelná strava rozdělená do menších dávek jídla vícekrát denně. Je možné jíst téměř všechny druhy potravin (viz tabulka), některé ovšem jen v omezeném množství.
vhodné potraviny | nevhodné/méně vhodné potraviny | |
Ovoce | méně sladké druhy syrového ovoce, kompotované ovoce s označením light | kompoty, pyré a džemy slazené cukrem, omezujeme nejsladší druhy ovoce - např. hrušky, banány, hroznové víno |
Zelenina | všechny druhy syrové zeleniny a zeleniny nakládané s označením light | všechna ve slazeném nálevu |
Mléko, mléčné výrobky | nízkotučné mléko, nízkotučné jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobky | tučné mléko, tučné tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky |
Přílohy | brambory, rýže, celozrnný chléb | knedlíky, těstoviny, bílý chléb a bílé pečivo |
Tuky | rostlinné tuky se sníženým obsahem tuku, rostlinné oleje | máslo, sádlo, škvarky, slanina |
Masné výrobky | v malém množství drůbeží šunka | tučné salámy, párky |
Maso | netučná drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí | tučné maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy |
Polévky | čiré vývary doplněné zeleninou, zavářkou, masem | zahuštěné svačinové polévky typu gulášová, dršťková apod. |
Dieta, která opravdu funguje
Zásady:
- Pravidelná strava (cca 4 - 5x denně menší porce, nejlépe v intervalu 2,5 - 3 hodin).
- Pravidelný pitný režim (nejméně 2 - 3 litry neslazených tekutin denně).
- Strava by měla být co nejpestřejší.
- Omezení jednoduchých cukrů (cukr, sladkosti, cukrovinky, apod.) a tuků (zejména živočišných - máslo, sádlo, škvarky, slanina) a s vysokým podílem tuku (80 %). Při použití tuků za studena vybírat nízkotučné varianty (např. Flora Light, Bertolli, Rama Linie, Perla Tip).
- Strava bohatá na vlákninu (zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce). Denně je vhodné sníst nejméně 400 g zeleniny a ovoce, přičemž čím více zeleniny, tím lépe.
- Omezení spotřeby uzenin (salámy, párky) a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině a jogurty do 2 % tuku.
- Jednou týdně či jednou za 14 dní je možné zařadit tzv. odlehčovací den. Během např. zeleninového dne se konzumuje pouze zelenina v množství zhruba 2,5 kg na den při dodržování pravidelnosti ve stravě a pitného režimu.
- Pozvolné hubnutí. Optimální úbytek hmotnosti je 0,5 kg, maximálně 1 kg týdně. Při výraznějším úbytku dochází velmi často k jo-jo efektu.
- Redukce hmotnosti by měla jít ruku v ruce se zvýšením pohybové aktivity.
- Případné stresové situace se snažit řešit jinak než jídlem.
- Omezení spotřeby uzenin (salámy, párky) a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině a jogurty do 2 % tuku.
Redukci hmotnosti je možné začít také tzv. odlehčovacím týdnem:
(nevhodný je pro děti a nemocné, kteří musí dodržovat speciální dietu)
- První den: pouze zeleninové pokrmy, nejvhodnější je samozřejmě syrová zelenina, nejlépe ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem (například olivovým). Celkové množství zeleniny by se mělo pohybovat v rozmezí 1 - 1,5 kg rozděleného do nejméně pěti denních dávek.
- Druhý den: jen ovoce. Jeho denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Je lepší vybírat z více druhů ovoce, a to s nižším obsahem sacharidů. Velmi vhodný je ananas (pro vysoký podíl vlákniny), dále například grapefruit, jablka, mango. Méně vhodné jsou hrušky, hroznové víno nebo banán, protože patří mezi nejsladší druhy ovoce.
- Od třetího dne: postupně zařazovat i ostatní potraviny. Například brambory, ovšem nejlépe vařené ve slupce, aby si zachovaly více nutričních živin. Doplnit lze zeleninu dušenou na rostlinném tuku (ideální pro získání vitamínů rozpustných v tucích), vhodné je kysané zelí, které navíc tělu poskytne větší množství vitamínu C. Dále přichází na řadu celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, opět v kombinaci se zeleninou či ovocem. Pravidlem je každý den přidávat pouze jednu potravinu.
- Od pátého dne: zařazovat živočišné bílkoviny ve formě nízkotučných sýrů, jogurtů (nejlépe bílých) a tvarohu.
- Od sedmého dne: přidat bílé maso - rybu, kuřecí, králičí, krůtí. Maso je nejlepší upravovat dušením, vařením nebo opečením na sucho. Naprosto nevhodné je smažení nebo peče
- ní na tuku.
Tento týdenní postup lze návazně buď zopakovat nebo si ho rozložit například do čtrnácti dnů tak, že se každé doporučení dodržuje dva dny místo jednoho.
Kalorická tabulka mléčných výrobků
100 g potraviny kCal KJ Polotučné mléko 45 200 Plnotučné mléko 65 280 Odtučněné mléko 40 170 Tučný tvaroh 175 740 Odtučněný tvaroh 75 315 Bílý odtučněný jogurt 30 135 Ovocný jogurt 95 405 Tvarohový ovocný dezert 100 420 Tvarohový ovocný dezert light 50 210 Zakysaná smetana 170 700 Podmáslí 35 145 Smetana ke šlehání 320 1335 Šlehačka ve spreji 340 1410 Cihla eidam 260 1080 Tavený sýr 45% 230 965 Tavený sýr 30% 185 780 Tvarůžky 135 570 Mléčné výrobky - tipy
Mléčné produkty všeobecně snahám o hubnutí nijak nebrání, ale samozřejmě musíte dobře vybírat. Pokud možno nevybírejte plnotučné produkty, ale pokud budete dodržovat pravidlo, že minimálně dvakrát týdně dopřejete svému tělu nějaký pohyb, není třeba se vždy uchylovat k odtučněným výrobkům.
Ze sýrů dávejte přednost tvrdým, ideálně typu mozzarella.
Kalorická tabulka masa
100 g potraviny kCal KJ Slepice 190 790 Kuře 80 320 Husa 250 1150 Krůta 120 500 Králík 120 470 Hovězí libové 160 670 Zajíc 80 320 Jehněčí 180 745 Vepřové 290 1220 Telecí 120 505 Srnčí 70 280 Vnitřnosti (průměr) 145 600 Maso - tipy
Chcete zhubnout a přitom nesnášíte vegetariánskou stravu? Nezoufejte, postačí vybírat libovější kousky masa a hlavně si je nedopřávat před večeří.
Kalorická tabulka masných výrobků
100 g potraviny kCal KJ Vepřová šunka 360 1520 Drůbeží šunka 115 480 Šunkový salám 185 785 Vysočina 460 1940 Poličan 440 1830 Uherák 495 2060 Tlačenka 290 1220 Kabanos 200 850 Špekáčky 325 1355 Jemné párky 210 910 Drůbeží párky 175 740 Moravská klobása 280 1155 Čabajka 520 2180 Debrecínská pečeně 290 1220 Uzená krkovice 400 1640 Uzený bůček 540 2240 Kalorická tabulka vajec
100 g potraviny kCal KJ 1 ks vejce 76 325 Bílek 15 60 Žloutek 65 265 Kalorická tabulka ryb
100 g potraviny kCal KJ Rybí filé 75 315 Makrela 115 470 Kapr 90 385 Sardinky v oleji 350 1410 Zavináč 225 905 Kalorická tabulka pečiva
100 g potraviny kCal KJ Pšeničný chléb 270 1125 Pšeničný chléb celozrnný 230 990 Rohlík (40 gramů) 125 495 Dalamánek (60 gramů) 160 675 Grahamový chléb 355 1505 Vánočka 350 1460 Kalorická tabulka luštěnin
100 g potraviny kCal KJ Čočka 320 1370 Fazole 335 1380 Hrách 340 1390 Sója 450 1870 Kalorická tabulka tuků
100 g potraviny kCal KJ Máslo 755 3115 Pomazánkové máslo 335 1405 Flora 630 2645 Ztužený tuk pokrmový 865 3625 Hera 740 3100 Olej 785 3305 Anglická slanina 555 2325 Kalorická tabulka cukrovinek
100 g potraviny kCal KJ Cukr 385 1605 Mléčná čokoláda 535 2235 Hořká čokoláda 530 2220 Čokoláda na vaření 515 1975 Laskonka 90 380 Kremrole 230 970 Cukrovinky - tipy
UŽ JSTE JI ZASE CELOU ZBODLA? Jak se to mohlo stát? Čokoládě a cukrovinkám prostě neodolá drtivá většina lidí. Zkuste tedy sladkost, která vám neublíží a zároveň potlačí chuť na další sladkosti.
Kalorická tabulka ovoce
100 g potraviny kCal KJ Jablko 50 210 Banán 60 245 Hruška 50 215 Pomeranč 30 130 Mandarinka 50 195 Grep 40 170 Citrón 23 96 Broskev 40 170 Meruňka 45 180 Kiwi 55 230 Jahoda 35 150 Třešeň 55 225 Višeň 60 250 Švestka 60 250 Ananas 50 215 Hroznové víno 60 255 Rybíz 55 240 Meloun 15 65 Kalorická tabulka zeleniny
100 g potraviny kCal KJ Brambory 80 335 Rajčata 25 95 Paprika 20 80 Mrkev 35 140 Cibule 40 165 Česnek 110 460 Okurky 15 50 Celer 25 110 Brokolice 30 135 Špenát 20 75 Pórek 30 125 Ředkvičky 15 55 Kedlubny 25 105 Květák 20 80 Hlávkový salát 15 50 Hrách 40 170 Kapusta 35 155 Fazolové lusky 35 150 Cuketa 20 75 Červené zelí 30 135 Bílé zelí 20 80