Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Dieta.č1 - kašovitá, Dieta č.2 - šetřící, Dieta č.3, Dieta č.4, Dieta č.5, Dieta č.6, Dieta č.7 - nízkocholesterolová,  Dieta č.8, Dieta č.9 - diabetická, Dieta č.9s, Dieta č.10, Dieta č.11, Dieta S/35 a S/20, Bezlepková dieta, Dieta č.4s

Dieta č.0 - tekutá

Indikace - poleptání, nádory dutiny ústní, operace krčních mandlí, záněty jícnu, první dny po opreci zažívacího traktu, choroby hltanu, horečky.

Charakteristika - neplnohodnotná biologicky i energeticky, krátkodobá, mechanicky, chemicky, termicky šetřící, strava musí být pestrá, chutná.

Technologie . vaření, dušení, rozmělnění (mletí, mixování) s přidáním tekutiny (mléko, smetana, vývary), pokrmy připravujeme na sucho do měkka, povolený tuk až do hotového, zahušťujeme moukou opraženou nasucho, mírně osolíme, kořeníme.

Technika podávání 

a/ z hrnku

b/ skleněnou trubičkou

c/ šálek s hubičkou

d/ z misky

e/ lžičkou

f/ sondou (1dávka = 200 - 300ml, po 2hod.)

Vhodné potraviny

Bílkoviny - netučné, odblaněné maso hovězí, telecí, libové vepřové, netučná drůbež, ryby, játra, šunka

Mléko - sladké, zakysané, kefír, jogurt, biokys

Tvaroh - mixované tvarohové sýry s ovocem či kompotem

Vejce - na zlepšení pokrmů (vždy tepelně zpracované)

Tuky - máslo, jednodruhové oleje (do hotového pokrmu)

Cukr - nepřeslazujeme

Obiloviny - polévky, kaše, omáčky, zahušťujeme solamylem, ovesné kaše, kroupy

Příkrmy - nedáváme, ani pečivo

Zelenina - nenadýmavá (mrkev, dýně, mladá brukev, fazolka, celer), malé množství květáku, rajčata (bez slupek), rajský protlak, špenát

Ovoce - mixované, kompoty, pyré, kysely, šťávy, k ochucení tvarohových pokrmů - banán, jablka, meruńky, broskve, pomeranč, kompoty (višňový, třešňový, rynglový)

Moučníky - pudink

Nápoje - slazený čaj + ovocné šťávy, med, mléko, smetana, bílá káva, kakao, malcao, granko, medové mléko, koktejly, kefír, acidofilní mléko, biokys, minerální vody

Nevhodné potraviny

Všechny, které nemůžeme přivést do tekuté formy, potraviny nadýmavé, těžce stravitelné, pikantní, kořeněné, tučná masa, uzeniny, konzervy, plísňové a tavené sýry, tvrdý tvaroh

Zelenina - ředkvičky, zelená paprika, zelí, kapusta, kukuřice, cibule, česnek, křen

Ovoce - rybíz, hrušky, angrešt, meloun, sušené ovoce.

Nepoužíváme luštěniny a houby.

 

    

 

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář