Dieta.č1 - kašovitá, Dieta č.2 - šetřící, Dieta č.3, Dieta č.4, Dieta č.5, Dieta č.6, Dieta č.7 - nízkocholesterolová, Dieta č.8, Dieta č.9 - diabetická, Dieta č.9s, Dieta č.10, Dieta č.11, Dieta S/35 a S/20, Bezlepková dieta, Dieta č.4s
Dieta č.0 - tekutá
Indikace - poleptání, nádory dutiny ústní, operace krčních mandlí, záněty jícnu, první dny po opreci zažívacího traktu, choroby hltanu, horečky.
Charakteristika - neplnohodnotná biologicky i energeticky, krátkodobá, mechanicky, chemicky, termicky šetřící, strava musí být pestrá, chutná.
Technologie . vaření, dušení, rozmělnění (mletí, mixování) s přidáním tekutiny (mléko, smetana, vývary), pokrmy připravujeme na sucho do měkka, povolený tuk až do hotového, zahušťujeme moukou opraženou nasucho, mírně osolíme, kořeníme.
Technika podávání
a/ z hrnku
b/ skleněnou trubičkou
c/ šálek s hubičkou
d/ z misky
e/ lžičkou
f/ sondou (1dávka = 200 - 300ml, po 2hod.)
Vhodné potraviny
Bílkoviny - netučné, odblaněné maso hovězí, telecí, libové vepřové, netučná drůbež, ryby, játra, šunka
Mléko - sladké, zakysané, kefír, jogurt, biokys
Tvaroh - mixované tvarohové sýry s ovocem či kompotem
Vejce - na zlepšení pokrmů (vždy tepelně zpracované)
Tuky - máslo, jednodruhové oleje (do hotového pokrmu)
Cukr - nepřeslazujeme
Obiloviny - polévky, kaše, omáčky, zahušťujeme solamylem, ovesné kaše, kroupy
Příkrmy - nedáváme, ani pečivo
Zelenina - nenadýmavá (mrkev, dýně, mladá brukev, fazolka, celer), malé množství květáku, rajčata (bez slupek), rajský protlak, špenát
Ovoce - mixované, kompoty, pyré, kysely, šťávy, k ochucení tvarohových pokrmů - banán, jablka, meruńky, broskve, pomeranč, kompoty (višňový, třešňový, rynglový)
Moučníky - pudink
Nápoje - slazený čaj + ovocné šťávy, med, mléko, smetana, bílá káva, kakao, malcao, granko, medové mléko, koktejly, kefír, acidofilní mléko, biokys, minerální vody
Nevhodné potraviny
Všechny, které nemůžeme přivést do tekuté formy, potraviny nadýmavé, těžce stravitelné, pikantní, kořeněné, tučná masa, uzeniny, konzervy, plísňové a tavené sýry, tvrdý tvaroh
Zelenina - ředkvičky, zelená paprika, zelí, kapusta, kukuřice, cibule, česnek, křen
Ovoce - rybíz, hrušky, angrešt, meloun, sušené ovoce.
Nepoužíváme luštěniny a houby.