ZE ŠTIKY
Mořská štika v zelenině
Suroviny: 1 vykuchaná mořská štika bez hlavy, 2 brambory, 2 cibule 1 mrkev, 1lžíce sterilovaného hrášku, 1/2 malého květáku, 200 ml kysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 lžička kari koření, 5 stroužků česneku, 100g másla
Na polovině másla osmahneme drobně nasekanou cibuli a česnek. Přidáme hrášek, na růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a na malé kostičky nakrájené brambory. Vše orestujeme do růžova, poprášíme zázvorem, skořicí, paprikou, kari a promícháme. Podlijeme vodou a disíme do měka. Na druhé polovině másla prudce opečeme na kousky naporcovanou rybu dokřupava, pak na ni navršíme měkkou zeleninovou směs. Zalijeme smetanou a krátce podusíme. Příloha rýže.
Mořská štika na smetaně Suroviny: 2 vykuchané mořské štiky bez hlav, 0,5 kysané smetany, 1/2 lžičky soli, 2 cibule, 50g másla, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kurkumy Obě ryby podélně ropůlíme, pečlivě omyjeme, vložíme do mísy a zalijeme smetanou smíchanou se soůí a kurkumou. Necháme 1hodinu v lednici marinovat. Cibuli jemně nasekáme a na rozpáleném másle necháme zesklovatět. Zaprášíme zázvorem, krátce orestujeme a ne tento cibulový základ vložíme rybu i s marinádou. Pod poklicí podusíme asi 15 - 20 minut. Jako příloha rýže.
Štika s pažitkou
Suroviny: 3 větší brambory, 1 štika, 250ml šlehačky, strouhaný sýr, nasekaná pažitka, sůl, pepř.
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku či zapékací misky. Na brambory rozdělíme očištěné a osolené porce ryby, zalijeme šlehačkou a pod pokličkou vložíme do předem vyhřáté trouby. Ryba na houbách Suroviny: 500g ryb (štika, file, treska atd.)1 citron, sůl, olej na smažení, 100g másla, směs koření na ryby, 1 cibule, 200g čerstvích hub, 100g taveného sýra. Rybí rolky se špenátem Suroviny: 500 g rybích filátek, bez kůže (menší ryby), 1 cibule, drobně nasekaná, 200 žampionů, drobně nakrájené , 250 g listového špenátu, spařený, 1 snítky rosmarinu, 1 snítky tymiánu, bazalka, šalvěj, oregano ap. (dle chuti), sůl, pepř, kopr, citronová šťáva, olivový olej, 1 stroužku česneku, jemně nasekaný, 50 ml sladké smetany. Studenou vodou opláchnutá filátka osušíme, ve střední linii podél rozdělíme,osolíme, opepříme a posypeme trochu kopru. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Mezitím si na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, česnek a přidáme žampiony. Podusíme, poté přimícháme špenát. Necháme vychladnout. Proužky filátek položíme lesklou stranou na pracovní plochu, na ně natřeme po lžičce studené směsi a pevně zarolujeme. Přivedeme do varu trochu vody s kořením a na sítko potřené olejem narovnáme rybí rolky.Paříme pod poklicí cca 10 minut. Zbylou směs zahřejeme, přidáme smetanu, povaříme. Servírujeme spolu s rybou. Doba vaření: 45min autor: Jan Šubrt Filety z mořské štiky na česneku Suroviny: 8 mražených filetů, 4 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky sladké papriky, hladká mouka na obalení, 2 lžíce oleje, voda na podlití. Filety posypeme solí, pepřem a paprikou po obou stranách. Pak je obalíme v mouce. Takto připravené filety vložíme na rozpálený olej a z obou stran je prudce osmahneme. Přidáme drobně nasekaný česnek, maličko podlijeme vodou a pod poklicí dusíme asi 10min. Podáváme s vařeným bramborem. Doba přípravy: 25min Filety z mořké štiky na kari Suroviny: 8 mražených filetů, 2 lžičky kari koření, 1 lžička soli, hladká mouka na obalení, 2 lžíce oleje, voda na podlití. Filety osušíme, posolíme a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je prudce osmahneme po obou stranách, poprášíme kari kořením a maličko podlijem vodou. Pod poklicí zvolna dusíme asi 10min. Během této doby filety jednou obrátíme spodní stanou na horu. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Doba přípravy: 30min. Filetey z mořské štiky smažené Suroviny: 800g mražených filetů, 1 lžička soli, mouka na obalení, srouhanka na obalení, 2 vejce, 2 lžíce mléka, ojej na smažení, 1 citrón. Zmrzlé filety z obou stran posolíme a necháme rozložené částečně rozmrznout. Pak je osušíme a obalíme v hladké mouce. Vejce rozšleháme s mlékem a špetkou soli. Připravené filety v nich postupně namáčíme a obalíme ve strouhance. Obalené filety na rozpáleném oleji zvolna osmažíme po obou stranách do zlatova a pokapeme citrónem. Příloha vařený brambor nebo brmaborový salát. Doba přípravy: 30min.
Před dohotovením pokrm posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Jednotlivé porce posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.