Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Hossa, přezdívaná „rybářů ráj“, je jednou z nejlépe udržovaných rybářských oblastí ve Finsku. Pomínky pro turistiku jsou zde skvělé, dají se pořádat pěší túry, procházky různé délky, rybařit, jezdit na lodičkách, kajacích.... tato oblast je označená jako National Hiking Area (Národní turistická oblast), a některé stezky vás zavedou k nádherným hřebenům mezi jezery, roklím, skalním kresbám, Obrazekale i nádherným přírodním scenériím.  Je to odlehlé místo blízko ruských hranic, 170 km severně od Kuhma a 70 km jižně od Kuusama.

 

Návstěvnické centrum (Hossan Lomakeskus) na jezeře Ollori poskytuje vše pro spokojený pobyt. Pronajímá chaty, čluny, turistické a rybářské vybavení, prodává rybářská povolení a turistické mapy, má kavárnu/restauraObrazekci a saunu u jezera. V zimě centrum půjčuje běžky. Jsou zde ochotní a rádi poradí, kam vyrazit podle aktuální situace.

Parkem vede hustá síť cest pro auta, je zde dostatek parkovišť, z nich značené turistické trasy s přístřešky na přespání, sruby i ohništi.

Jediným problémem zde je obrovské množství komárů, kteří se zde v létě vyskytují, a tak je potřeba vybavit se repelenty a síťkami.

 

 

 Národní park Oulanka

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=5144

 80 km dlouhý Karhunkierros (Medvědí okruh) je jednou z nejstarších a nejlepších turistických stezek ve FinObrazeksku.  

Navzdory jménu to není okruh, ale spíš procházka z bodu do bodu. Protože stezka vede přes odlehlá území NP Oulanka, dostat se tam vyžaduje trochu strategického plánování. Možné jsou čtyři startovní body:

1. severní vstup z návštěvnického centra Hautajärvi na cestě do Sally

2. dále z parkoviště  k chatě Ristikallio (u cesty č. 950), kde je další výchozí bod

3. jižněji z vesnice Juuma (odbočka na silnici č. 18897, několik kempů, doporučujeme kemp:Juuman leirintäalue, odbočte hned za odpočívadlem u jezera, parkoviště zdarma). Odtud můžete absolvovat i Pieni Karhunkierros (Malý medvědí okruh - 12 km úsek, na který se dá nastoupit z Juumy a je opravdu okruhem.)Obrazek

4. ještě jižněji můžete vyjít také z lyžařského areálu Ruka, odkud můžete projít celou trasu (do Hautajärvi), což je několikadenní trek.

  Karhunkierros Trek a Oulanka NP

Podél cesty Karhunkierros je dobrá síť přírodních chat. (Jsou určeny k jednorázovému přespání na treku, rozhodně ne k trvalému pobytu po více dní!!!Obrazek     Všechny jsou skoro stejné a v hlavní sezoně přeplněné. I když se říká, že je zde vždy místo i pro toho, kdo přišel poslední, je lepší mít stan, protože se často stane, že někdo skončí spát venku ( a to není vzhledem ke komárům zrovna to nejlepší).

Ristikallio - 5 km východně od hlavní silnice, nachází se u jezera a vejde se do ní 10 osob, má suché palivové dříví.  Puikkokämppä - 2,5 km dále na východ, základní chata u jezera pro 10 osob. Taivalköngäs - 1,3 km více na východ, pro 15 osob ve dvou podlaObrazekžích. Můžete vařit na plynovém sporáku nebo na táborovém ohni.  Ansakämppä - 8,5 km východně od návštěvnického centra, pro minimálně 10 osob. Jussinkämppä - 9 km dále, pro 20 osob.  Myllykoski - 2 km od Juumy, je to stará budova mlýnice s trochou vybavení asi pro 10 osob. Mlýn je provozuschopný, někdy jsou zde i prohlídky, chod mlýna je pro klidný spánek docela hlučný.
Siilastupa - 4 km z Juumy naproti vodopádu Jyrävä, pro 12 osob, často plná.  Porontimajoki - 8 km jižně od Juumy, pro 4 osoby. Je to oblíbená zastávka k přenocování první nebo poslední noc, často je tu plno.  Obrazek

 

 

Treking

Stezky jsou dobře značeny, komárů bylo méně než v Hosse, i když je jich na naše poměry mnoho, takže repelenty by neměly ve výbavě chybět, dobré jsou i síťky přes obličej. Pokud jste zde na jednodenním výletě, můžete mít v suchých letních dnech lehčí obuv, ale na delší výpravu potřebujete pořádné turistické boty a i další výstroj. Pokud zrovna nechcete jít celou trasu a máte auto, je možné dělat krátké procházky (od 1 km, po desítky km) přímo z parkovišť, od návštěvního centra nebo od kempů, viz naše trasa. 

ObrazekZ návštěvnického centra (Oulanka Visitor Centre, z Käylä po cestě č. 8693, parkoviště zdarma) jsou značeny i menší okruhy, naučná stezka, které jsou poměrně nenáročné. Pěkné jsou peřeje Kiutakögäs a severně i Oulanka kaňon, lépe dostupný od chaty Ristikallio (náročnější).

Cesty jsou dobře značené, mapa není potřeba, stačí plánek z návštěvnického centra, který je zdarma, bývá i na jiných informacích, my ho měli už z Koli.