Jdi na obsah Jdi na menu

Historie klubu

15. 9. 2017

Nápad a první kroky založit dívčí fotbalový klub vznikl z iniciativy několika studentek mnichovohradišťského gymnazia (Krůfová, Šikalová, Frýbová, Lukešová aj.) v létě roku 2002. Díky pochopení fotbalového klubu MSK Mnichovo Hradiště tak mohla na jeho trávník vyběhnout v září 2002 první jedenáctka, vedená realizačním týmem ve složení trenérů Michala Maděry a Pavla Svatušky a vedoucího oddílu Miloše Krůfy a vyzkoušet si své první fotbalové krůčky. Po ještě neoficiální zimní přípravě v bakovské sokolovně, pak děvčata v březnu 2003 s pomocí vedení TJ Sokol Mnichovo Hradiště dotáhla svou snahu o založení legitimního fotbalového oddílu do konce. Dne 22.července 2003 následovalo přijetí našeho oddílu výkonným výborem Českomoravského fotbalového svazu za řádného člena a oddíl se tak mohl zúčastnit prvních mistrovských zápasů nejnižší ženské soutěže – III. ligy, kterou na podzim roku zahájil 2003. V sezóně 2003/4 jsme sice pochopitelně skončili na posledním místě tabulky skupiny „střed“, jarní výsledky však již naznačovaly zlepšení všech sportovních činností týmu, navíc nám velmi prospěl příchod čtyř zkušených hráček bývalé RH Mladá Boleslav (Kolářová, Herinková, ´Heřmanová a Mlejnková), které do týmu zapadly a na jaře 2004 nám svými zkušenostmi a přehledem vydatně pomohly. Nejlepší naší střelkyní tohoto jarního kola se tehdy se 4 brankami stala klášteračka Lucka Křepelková, která prakticky patřila mezi první zakládající členky fotbalového oddílu Sokola.

V sezoně 2004/2005 děvčata již působila daleko fotbalověji než rok předtím a soutěž se nám podařilo dohrát na slušném sedmém místě,  přestože svou kariéru ukončily tři hráčky ze zmíněných  zkušených posil.

             Přes pochopení vedení klubu MSK Mnichovo Hradiště jsme ale museli řešit problémy se zajištěním kvalitního travnatého hřiště. Trénovat i hrát mistrovské zápasy jsme v Hradišti mohli jen na vedlejším druhém hřišti, jehož plocha nebyla kvalitní. Proto jsme po dohodě s vedením klášterského fotbalového klubu ocitli na jaře t.r. na útulném hřišti Kláštera Hradiště, s perfektním sociálním zázemím, kde jsme po dva roky trénovali a hráli.

Za zmínku v naší krátké historii  jistě také stojí pravidelné pořádání zimního halového turnaje v hale BIOS v Mnichově Hradišti, který se poprvé uskutečnil v lednu 2004 za účasti 6 klubů z III. ligy, podruhé v lednu 2005 již za účasti i dvou druholigových týmů ze středních a severních Čech. T

V březnu 2005 si děvčata také poprvé zahrála se ženským zahraničním týmem, dánským Alkmarem, který byl v Čechách na soustředění.

Od roku 2006 je naším domácím hřištěm SK Jivina, kde jsme vedle nového hřiště našli i skvělé funkcionáře SK.

V březnu 2007 jsme se rozloučili s mateřským Sokolem a založili vlastní občanské sdružení, pod jehož hlavičkou hrajeme dodnes.

 

Markéta Linková