Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strakonický dudák 1955 vs. Týnec 2008

20. 10. 2008

V roce 1955 si tvůrci filmu Strakonický dudák vybrali naši vesnici jako představitelku rodné vsi Švandy dudáka. Pro mnoho lidí to bude možná překvapivé zjištění pro tejnické starousedlíky, ale známá věc. Ve filmu se tedy objevují záběry naší vesnice, některých jejích obyvatel a dokonce zvířat. Níže jsem připravil takové menší porovnání jak vypadala naše ves v roce 1955 a jak vypadají stejná místa po 53 letech, v roce 2008. Do budoucna připravuji ještě více podrobností o natáčení tohoto filmu v naší obci.

Na fotografii je vidět část stavení u Košánů, statek Marků, v pozadí chalupa Janečků a část stavení statku Nováčků, Návesní rybník, který dosahoval až k cestě.

ObrazekObrazek

Na fotografii je vidět část stavení Košánů, statek Marků, chalupa Janečků, část stavení statku Nováčků, část stavení statku Heřmanů, Návesní rybník a za stromem by měla být schovaná kaplička Sv. Václava.

ObrazekObrazek

Na fotografii je vidět vjezdová brána, část stavení u statku Heřmanů a Návesní rybník.

ObrazekObrazek

Na fotografii je krásně vidět stavení Košánů a část statku Heřmanů spolu s Návesním rybníkem (Dolejšákem).

ObrazekObrazek

O proměnách obce po 53 letech si udělejte obrázek každý sám. Je vidět, že za ta léta došlo jak k radikálním změnám samotných objektů, které se upravovaly tak, aby vyhovovaly dnešnímu trendu bydlení, ale i například na první pohled viditelné změně velikosti Návesního rybníka (též Dolejšák). Ten byl rapidně zmenšen a dnes nemá možná ani poloviční plochu než měl v tehdejších letech. Na základě této změny je zřetelné i to, že byla osazena nová zeleň, která je dnes dominantou naší návsi. Postaveny byly i nové domy. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

filmovamista

(reziser, 22. 10. 2014 1:00)

http://www.filmovamista.cz/
podelte se o sve fotky :)

Proměna

(Kateřina a Vlastimil, 15. 12. 2012 16:01)

Přesto tehdejší vzhled vesničky je působivější, malebnější, romantičtější a estetičtější než ta proměna po půl století. a to je škoda. Já si tu tehdejší dobu trochu pamatuji ze svého dětství v podobném prostředí, které jsem vnímal mnohem zajímavější a pěknější než dnešní vzhled, přestože ubylo např. prachu z cest, ale ten asfalt, činžáky místo zahrad a sloupy el. vedení to také u mne nevyhráli.

Poděkování

(Franta Heřman z Moravy, 14. 3. 2009 16:32)

Tvůrcům moc děkuji, je to skvělý, nádherný....
Díky těmto fotografiím jsem se vrátil do svého mládí ve své rodné vísce, jsou to krásné vzpomínky.
Pořád se rád vracím, je vidět, že vesnice žije díky svým obyvatelům.

 

 


Portrét