Jdi na obsah Jdi na menu
 


LoKotka doma nečekaně vysoko porazila Bílinu, týden na to padla po hektickém závěru na blátě v Košťanech

23. 10. 2016

   Starší žáci AFK LoKo hostili Bílinu. Rozdíl mezi oběma celky byl před zápasem tříbodový, domácí byli šestí, hosté o příčku zpět. Oba celky měli dle výsledků za sebou poměrně solidní období, LoKotka už čtyři zápasy neprohrála (z posledních osmi zápasů jediná porážka), v modrém hrající Bílina pak v minulém týdnu sesadila z čela soutěže Žatec, když mu doma nepovolila vstřelit jediný gól (výhra 2:0). Mělo tak, dle předpokladů, jít o vyrovnanou bitvu.

   Jenže namotivovaní domácí vlétli do zápasu jako uragán. Nejprve však mohl naše nadšení zchladit hned na konci první minuty hostující útočník. Rusník neodhal míč, který se mu po mokrém trávníku svezl a Bílina měla z ničeho nic tutovku. Blažek však napálil míč jen do tyče. Domácí se rychle chopili odražené lopty, Folwarczny uvolnil na křídlo Adiho, jehož nečekaně přesný centr levačkou zapadl přes brankáře do sítě - 1:0. Hosté už se viděli ve vedení a rázem prohrávali. Tato situace s nimi očividně hodně zamávala. V netradičně žlutočerném hrající domácí v první čtvrthodině velice zodpovědně bránili a v 7. minutě se jim naskytla možnost trestného kopu z dobrých 40 metrů. Odtud míč skvěle napálil Rusník, který nachytal brankáře Pacandu na švestkách a svým "gólem z půlky" ještě více zvedl euforii na hřišti, na střídačce i v hledišti. Zhruba po čtvrthodině hry přišly během chvíle dva veliké zkraty naší obrany, které jsme si o poločase museli důrazně vyříkat. V těchto situacích nás však výrazně podržel včas vybíhající brankář Haldovský, který nám udržel dvoubrankové vedení. To mohl a také měl navýšit Adi, jenže si dvakrát ve vyložené šanci ukopl míč. Když se dnes nevedlo jinak produktivnímu Matouškovi, zastoupil jej střídající Prošek, který se po vleklém zranění po malých dávkách minut vrací na hřiště. Ve 26. minutě se skvěle uvolnil na boku vápna a jeho lehce tečovaný nástřel napříč pokutovým územím napálil do sítě konečně přesný Adamiczký - 3:0. Ve velké pohodě hrající domácí pak evidentně rozhozeného soupeře do poločasu dorazili, rohový kop Adiho přetavil ve čtvrtou branku na zadní tyči přesně mířící Kostelej - 4:0!

   Do druhého poločasu bylo klíčové navázat na výkon z půle první, nedopouštět se některých triviálních chyb, které nás mohli v prvním poločase mrzet. Bohužel, přes výrazný apel, se naše hra v úvodu druhé půle zpomalila, tatam byla přímočarost útočných akcí. I proto měl soupeř méně práce s odebíráním míčů a mohl se natlačit na naši polovinu. Vyústěním naší špatné rozehrávky byl zbytečný roh, který jsme sice odvrátili, ale po další kombinaci přišel centr a přesná hlavička Schüssmanna, která přeplachtila Haldovského - 4:1. Postupem času jsme však hru uklidnili a v pohodě tak opět útočili do bílinské defenzivy. Branky mohl přidat opět aktivní Adi, kterého však trápili technické nepřesnosti nebo například opět dobře hrající Lev, který však musí stále pracovat na aktivitě a produktivitě. Obraná čtveřice hrála ve zbytku utkání opět kompaktně, a to i přesto, že musel ze hřiště předčasně odstoupit pochroumaný bek Folwarczny. Skvělé vystoupení předvedl ve druhém poločase Pochman, kterého bylo plné hřiště a byl velice platným členem naší defenzivy, jen tak dál. Dvě minuty před koncem jsme po chybě hostujícího brankáře, kterou na boku vápna téměř u brankové čáry vystihl Adi, skórovali popáté. Adi odebral váhajícímu brankáři míč, z úhlu si to namířil k brance a míč pošťouchl před prázdnou branku, při tomto byl zezadu podražen obráncem hostí. Míč se dostal k Adamiczkému, který střílel do prázdné branky, bohužel se v ten moment ozvala píšťalka sudího - Pepova branka neplatila, kopala se penalta za faul na Davida. K té  se, stejně jako v Ervěnicích postavil, do sestavy se navrátivší kapitán Cerman a opět proměnil - 5:1.

   V příštím týdnu zajíždíme na horkou půdu do Košťan.

   trenér Lukáš Votruba:"Měl jsem trochu strach jak si povedeme po vítězném derby, ale pět minut slávy s námi nic neprovedlo a musím uznat, že mě kluci potěšili aktivitou od úvodních minut, přesně dle představ. Ta první šance Bíliny byla spíš naší technickou chybou než vyústěním tlaku. Hodně nám pomohli první dvě branky, ale ty byli jen odměnou za aktivitu. Soupeře jsme dobře hlídali a jeho akce jsme, s výjimkou asi dvou tří situací, které se mi nelíbili a znovu jsme je museli v poločase rozebírat, do výrazných šancí nepouštěli. Byli jsme skvěle přímočaří a zakončovali co se dalo, v pokutovém území jsme se chovali suverénně (Adamiczký) a důrazně (Kostelej).

   Začátek druhého poločasu byl jako ze zlého snu, protože se naplnilo přesně to, o čem jsme se bavili, že nesmíme dopustit. Naštěstí jsme se  postupem času srovnali a zápas dohrávali v klidu. Tohoto vítězství a především způsobu, jakým jsme k němu dospěli, si musíme vážit. Dobrá defenziva, aktivní napadání, přímočará hra. Jsem rád, že nemusím sundávat růžové brýle, na hřišti byla opět spousta chyb, ale pracujeme správným směrem."

 

 AFK LoKo Chomutov 5 - 1 FK Bílina 

                                                              (4:0)

branky: 2. Adi, 7. Rusník, 26. Adamiczký, 33. Kostelej, 68. Cerman /P/ - 42. Schüssmann

Rozhodčí: Szabó, Dormiševová, Vondráček (ŽK: 2:2 (Pochman, Kostelej), ČK: 0:0), diváků: 80

 

-----------------------------------------------

 

   Starší žáci nastoupili na půdě v tabulce druhých Košťan.

Po sérii čtyř výher v řadě bylo sebevědomí hostí na správném levelu a do domácích se zakousli s velkou vervou. Sokol měl velké potíže dostat se na naší polovinu a v úvodní dvacetiminutovce se hrálo pouze na domácí branku. Z optické převahy však hosté nevytěžili vyloženou šanci, střely z dálky byly slabé. Domácí se poprvé osmělili až v 18. minutě, kdy nás skvělým zákrokem podržel Haldovský. Tímto momentem se však první poločas zápasu, hraném na možná až neregulérním terénu, zlomil a od té chvíle bylo na hřišti jen jedno mužstvo, domácí. My jsme přestali běhat a v podstatě jen bezmocně sledovali tlak domácích, který však nevyústil ve více než skvělé zákroky Haldovského či jednu branku z ofsajdu. Paradoxně se nám tak v nastaveném čase, který rozhodčí hodně natáhli, podařilo srovnat. Kostelejův centr přetavil ve vyrovnání v posledním měsíci výrazně produktivní kapitán Cerman - 1:1.

   Druhý poločas přinesl opět změnu obrazu hry. Hosté se snažili dobývat zhuštěnou obranu domácích, na blátivém terénu však měli veliké potíže se stabilitou, čehož využívali domácí k nákopům na rychlého Novotného, který ve druhém poločase umě motal hlavy našim obráncům. Ti jej vždy na poslední chvíli dokázali zastavit. To vše platilo až do 60. minuty. Právě deset minut před koncem jsme špatně přebrali hráče a Folwarczny dva metry před pokutovým územím podrazil soupeřova hráče, ten padal směrem do vápna, kde se ještě natlačil do Kosteleje a... pískala se penalta, za faul Jirky... :/ ... Ten byl navíc po druhém napomínání vykázán ze hřiště a dohrávali jsme o devíti hráčích. Následovala penalta, ke které se postavil domácí Kraus. Jeho pokus skvěle zlikvidoval Haldovský, jenže odražený míč se bohužel dostal zpět na kopačku neúspěšného exekutora, který se stal rázem ze smolaře hrdinou, pro Kubu Haldovského to bylo přesně obráceně. Naši rozvrácenou obranu pak dvě minuty na to vyškolil po osobní chybě Adamiczkého Novotný a bylo hotovo, 1:3.

   V příštím týdnu hostíme v posledním domácím zápase podzimu o čelo bojující FK Seko Louny.

   trenér Lukáš Votruba:"Do utkání jsme vstoupili dle představ, aktivně, domácí jsme do ničeho nepustili a zcela jsme vymazali nejlepšího střelce domácích Novotného. Jenže naše převaha branku nepřinesla, domácí se naopak trefili poměrně záhy poté, co se dostali na naši polovinu. My jsme pak úplně vypnuli a zbytek poločasu byla z naší strany čirá katastrofa, naše vyrovnání bylo v té době zcela nezasloužené.

   Druhý poločas byl povětšinou v naší režii, jenže jsme nebyli schopni vyprodukovat kvalitní střelu, naše pokusy byly buď slabé a nebo nepřesné. Každopádně se hrálo remízové utkání, domácí rozhodně nebyli lepším týmem, ale takový je sport. Závěr zápasu komentovat nebudu, asi bych nebyl objektivní."

 

 TJ Sokol Košťany 3 - 1 AFK LoKo Chomutov 

                                                      (1:1)

branky: 20. Janík, 60. Kraus, 62. Novotný - 35. + 4. Cerman

Rozhodčí: Týřl, Kodešová, Karásková (ŽK: 2:2 (Kostelej, Pochman), ČK: 0:0), diváků: 60