Oproti naší kuchyni, tady hrají velkou roli studené pokrmy. Dánové jedí v klidu, dobře a docela hodně.
Od snídaně po večeři
Snídaně (morgenmad) je dosti podobná té naší. Káva, čaj, nějaký koláček či chleba.
Oběd (frokost) je vrcholem denního stravování, v současné době jde často o oběd teplý, ale typickým obědem v Dánsku je tzv. Smorrebrod (v překladu chleba s máslem – Smørr (máslo) a Brod (chleba)). Je to sice tenký plátek chleba s máslem, ale obohacený je třeba o list salátu, lososa, krabí maso nebo jinačí mořskou pochoutku. Nechybí ani paštika nebo rostbíf zasypaný pořádnou dávkou cibule.
Když vám přinesou smørrebod, vypadá spíše jako obložený chleba – něco jako sendvič, nikoli jako nějaká specialita. Také tradiční recept se podle současných obyvatel Dánska nedá skoro jíst, proto si vymysleli různé inovace, které nyní prodávají turistům. Jen tak pro představu, za toto jídlo v restauraci zaplatíte od 55 – 85 Dk,–.
Tento typ občerstvení vznikl asi před sto lety v Kodani, jako polední příloha k pivu, v podniku Oskara Davidsena.
Večeře (middag) bývají většinou teplé. Typická pro Dánsko je hnědá omáčka, kterou se polévá maso, masové kuličky (jsou třeba součástí jídelníčku obchodního domu IKEA), zelenina nebo ryby.
V současné době je trend vařit jednoduchá a rychlá jídla. I Dánové si tedy vypůjčili jídla z orientu, Itálie nebo Řecka. Hlavně mladá generace.
Rychlé občestvení: Hotdog – malý stánek s nabídkou snad dvaceti druhů párků naleznete skoro na každém rohu. Tyto stánky jsou nedílnou součástí Kodaně a větších měst a skoro všude naleznete stejnou nabídku. Kromě párku nebo klobásy se Vás vždy ještě zeptají, zda majonézu, nebo hořčici a zda cibuli čerstvou, nebo sušenou, ta je ovšem pražená.
Dejte si pozor: Dánská majonéza nechutná jako ta naše. Našincům přijde trochu nasládlá a může celý dojem z jídla zkazit.
Hořčice chutná podobně jako hořčice francouzská. Ale zkuste nač máte chuť, nic za to nedáte a ještě vás přejde hlad. Cena se pohybuje od 19 – 35,– Dk.
Pamlsky a dezerty
Obyvatelé této malinké země pečou vynikající pečivo. Co kus, to velká lahůdka. Koláče se skořicí a cukrem, listové těsto s pudinkem a ananasem. Přímo ideální je ochutnávka při odpolední kávě. Na cestách potkáte hodně pekáren, na rozdíl od naší země se pekárny v Dánsku těší veliké oblibě zákazníků.
POZOR !!!! Koláčky jsou vynikající, ale taky docela tučné a velice sladké. Přesto je zkuste. Krámek se stejnými pochutinami dokonce naleznete i v Praze, a to nedaleko hotelu Intercontinental.
Také různé druhy čokolád a jiných sladkostí čekají, až na ně zaměříte svůj mlsný zrak.
Komentáře
Přehled komentářů
Regards. Wonderful stuff.
great college essay https://researchproposalforphd.com dissertation guidance https://service-essay.com
articles writing service s227qe
(Eugenevek, 7. 4. 2023 1:18)