Jdi na obsah Jdi na menu
 

XI.ročník 2016

XI.ročník proběhl 12. a 13.května 2016

Čtvrtek 12.května 2016 v 19:00
sál ZUŠ Turnov

Koncert mladého, nadějného, perkusivního kytaristy

Tomáše J. Holého

 

ve druhé půli koncertu se představil

Michal Müller
 

v současné době v Čechách jediným graduovaným hráčem a pedagogem na Koncertní citeru
 

 

Pátek 13.května 2016 ve 14:00
malý sál ZUŠ Turnov

Přednáška Vladislava Bláhy „Dějiny kytary“
 

 

Pátek 13.května 2016 v 19:00
městské divadlo Turnov

Koncert jednoho z našich nejlepších klasických kytaristů

Vladislav Bláha


 

 

blaha.jpg

Vladislav  Bláha, je zatím jediným českým kytaristou, jenž se svým recitálem vystoupil v Carnegie Hall v New Yorku (17. 11. 2014). Prestižním anglickým časopisem Music Opinion byl po svém koncertě v Londýně označen za jednoho z nejlepších českých kytaristů.

Vladislav Bláha je docentem JAMU, profesorem Konzervatoře Brno a externím profesorem Univerzity Guanajuato, Mexiko. Vede mistrovské kursy na univerzitách a hudebních školách v USA, v Mexiku, v Rakousku, v Německu a řadě festivalů. Je ředitelem Mezinárodního kytarového festivalu BRNO apředsedou České kytarové společnosti.
 

Je vítězem 4soutěží: Markneukirchen, Německo, Esztergom, Maďarsko, Volos, Řecko a Kutná Hora. Obdržel bronzovou medaili ve finále soutěže Radio France v Paříži. 

Vystupoval sólově a jako sólista s orchestrem v řadě světových  metropolí: Londýn /mj. i v Royal Festival Hall/, Tokio, Řím, Paříž, Berlín, New York, Jakarta, Havana, Buenos Aires, Los Angeles, Lima, Caracas, Chicago, Miami, Dallas, Vídeň, Curych, Brusel, Moskva, Valencie, Saigon, Hanoj, ad., dosud ve 40 zemích Evropy, Asie, Latinské Ameriky a v USA (9 x), kde se stal  Čestným občanem města Dallasu. Tisk oceňuje jeho bohatství hudebního výrazu, brilantní virtuositu a stylovou čistotu hry.

 

 

t-j-h.jpg 

Perkusivní kytarista Tomáš J. Holý. Jeho inspirací jsou mistři perkusivní akustické kytary, jako Andy McKee nebo Michael Hedges. Je také milovník post-rockových kytarových ploch. U nás v Turnově zahraje, mimo jiné, skladby ze svého nového EP Refuge.

Ukázkové video Tomáše natočeno pro Kytary.cz

 

010.jpg

Michal Müller je v současné době v Čechách jediným graduovaným hráčem a pedagogem na Koncertní citeru. Ve svém oboru patří dnes mezi nejprogresivnější citeristy světa. Jako sólista je vyhledáván právě pro svůj jedinečný a osobitý projev, a přístup k nástroji. Kromě literatury klasické, které se věnuje spíše okrajově, se zabývá tvorbou vlastní. Jeho hudba stojí někde na pomezí lidových motivů, blues, jazzu, world music a volné improvizace. Spolupracuje s muzikanty různých žánrů, improvizuje s výrazovými tanečníky a básníky, píše filmovou hudbu… Pro citeru také aranžuje skladby různých žánrů. 

 

11.jpg

10.jpg

00.jpg

01.jpg

02.jpg

04.jpg

05.jpg

07.jpg

08.jpg