Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tenká modrá linie

Tenká modrá linie

The Thin Blue Line
 

Obrazek Tenká modrá linie je sitcom z prostředí maloměstské policejní stanice. Hlavní postavu představuje již zmiňovaný Raymond Fowler. Směšný ochránce řádu a spravedlnosti, stoupenec aristokratické společnosti, odmítající nové pořádky, vážný a nudný patriot, jež na svou práci nedá dopustit, rád jezdí na kole a tvrdí, že Sherlock Holmes patří k nekvalitnější literatuře. Jeho policejní tým doplňuje zahořklá a deprimovaná seržantka Dawkinsová, Fawlerova přítelkyně a otřesná kuchařka; energická konstábl Habibová; konstábl Goody (většinou se chová jako totální idiot, zvlášť při pokusu navázat kontakt s opačným pohlavím) a černý konstábl Gladstone. S Fowlerovou skupinou soupeří detektivové, zvlášť potom jejich čelní představitel detektiv Derek Grim. Ve spojení s tupým, rozežraným a přežvykujícím detektivem konstáblem Krayem se snaží dostat řadové policisty na lopatky, což se mu ne vždy podaří.

 

 V seriálu nejde ani tak o Atkinsonovu hereckou exhibici, jako výjimečnost souhry a chemie mezi jednotlivými postavami. Budete se smát Goodyho zálibě ve schovávání čokoládových tyčinek Mars po všech kapsách, slovním přestřelkám mezi Grimem a Fowlerem, idiotskému smíchu konstábla Kraye, odrovnávajícím hláškám konstábla Gladstona („To nic synku, chlapi co o tom mluví nejvíc, to dělaj nejmíň. Věř mi, mluvím o tom pořád a neměl jsem to od dob Harolda Wilsona.“) a především naivitě i hlouposti celého policejního štábu.

 


 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Každá epizoda Tenké modré linie funguje na stejném principu. Ústřední dějovou linku drží pohromadě především slovní humor, vynikající atmosféra, lehká satira a prostá zápletka. Samozřejmě nechybí drobné nešvary klasických britských sitcomů (předtočený smích, množství stereotypů, nebo standardní lokace). Na druhou stranu, dvěma sériím, které napsal Ben Elton (např. Černá Zmije), neschází kvalitní český dabing i vynikající herecké výkony.

 

Od Tenké modré linie nemůžete očekávat promyšlený příběh, vývoj charakterů, enormní kontroverzi a originalitu (jenž nechybí většině jejích současníků), ale jen poměrně vtipnou a příjemnou „oddechovku“ nabízející dobrou alternativu celému diváckému spektru, ať už má, nebo nemá rádo Mr. Beana.

 

Inspektor Raymond C. Fowler (Rowan Atkinson (Mr.Bean) - jehož neopakovatelně dabuje Jiří Lábus)

 

SERIE 1

01x01 - The Queen's Birthday Present / Dárek pro královnu

01x02 - Fire And Terror / Požár a teror

01x03 - Honey Trap / Volavka

01x04 - Rag Week / Majáles

01x05 - Night Shift / Noční můra

01x06 - Kids Today / Dnešní mládež

01x07 - Yuletide Spirit / Duch Vánoc

 

SERIE 2

 

02x01 - Court In The Act / Soud zasedá

02x02 - Ism Ism Ism / Ism ism ism

02x03 - Fly on the Wall / Bezprostřední dokument

02x04 - Alternative Culture / Alternativní kultura

02x05 - Come on You Blues / Tak do nich, Modrá četo

02x06 - Road Rage / Vztek na silnicích

02x07 - The Green Eyed Monster / Netvor se zelenýma očima