Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černá zmije

Obrazek

Černá zmije  -  The Black Adder

 

ObrazekDalší z kultovních britských seriálů, který tentokrát vznikl v produkci televize BBC v letech 1983-1989 a představuje ságu dynastie Černé zmije (Black Adder) v rozmezí mnoha staletí. Hlavní postavy – sarkastický anglický šlechtic Černá zmije a jeho poskok Baldrick – zůstaly v každé sérii přítomny, mění se jen ostatní postavy a prostředí. Ve čtyřech částech se hrdinové od temného středověku propracují až do 20. století: první série se odehrává v době 1485-1498 po smrti Richarda III., druhá v letech 1558-1603 za panování královny Alžběty, třetí v období 1760-1827 na dvoře prince Regenta a čtvrtá za 1. světové války, v letech 1914-1918 na západní frontě. První sérii napsali společně scenárista Richard Curtis (např. komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb) a komik Rowan Atkinson, na dalších epizodách spolupracoval Curtis s Benem Eltonem. Titulní roli antihrdiny Edmunda Blackaddera – Černé zmije – ztvárnil sám vynikající Rowan Atkinson Obrazeka jeho partnera poskoka Baldricka pak Tony Robinson. Ačkoli stupeň inteligence Edmunda Blackaddera s postupem staletí symbolicky vzrůstá (hrdina na začátku série vystupuje jako zcela neinteligentní a hloupá postava, která se s každou novou generací stává chytřejší a chápavější), zůstává postavě i v průběhu staletí několik společných rysů: každý Blackadder je cynický a zbabělý oportunista starající se o udržení a vzestup svého vlastního společenského postavení a toužící po bohatství bez ohledu na své okolí. Zajímavé je, že čím je Černá zmije chytřejší, tím se naopak také snižuje jeho společenské postavení. Hrdina svým cynickým hlasem popichuje stupiditu svého okolí a je vlastně takovým komentátorem historie (dobírá si např. Obrazekbigotní náboženské pojetí ve středověku, kritizuje různé britské vladaře i zbytečné krveprolití v době 1. světové války). Edmund ne nevýznamně ovlivní britské dějiny s "pomocí" svých nohsledů (Baldrick) a dalších více či méně užitečných příznivců (Percy, George). Charakteristika Blackadderova věrného poskoka Baldricka je jednoduchá: míře jeho nízké inteligence odpovídá i značně nízká úroveň osobní hygieny. 

 

 1. série

První série je situována do vrcholného středověku, konkrétně do roku 1485, a začíná v předvečer bitvy na Bosworthském poli. Edmund Černá zmije zde vystupuje jako syn Richarda IV., který se ujímá vlády po smrti Richarda III., jehož Edmund ve zmíněné bitvě omylem zabije.

V prvním díle této série si také Edmund vymyslí jméno, pod kterým má v plánu vejít do dějin: Edmund Černá zelenina. Ale poslechne Baldricka a jméno si vzápětí změní na méně úsměvné Edmund Černá zmije.


Věštba (The Foretelling)
Zrozen ke kralování (Born To Be King)
Arcibiskup (The Archbishop)
Vousy španělské královny (The Queen of Spain's Beard)
Lovec čarodějnic (Witchsmeller Persuivant)
Černá pečeť (The Black Seal)

2. série

Druhá série je situována do Anglie za vlády královny Alžběty I., do doby hrdinských zámořských výprav.


Zvony (Bells)
Hlava (Head)
Brambora (Potato)
Peníze (Money)
Pivo (Beer)
Pouta (Chains)

3. série

Ve třetí sérii, která se odehrává na přelomu 18. a 19. století, dochází k mírnému prohození rolí: Edmund zde představuje sluhu Prince z Walesu.


Plány a nepoctivost (Dish And Dishonesty)
Inkoust a neschopnost (Ink And Incapability)
Drchnička a šlechta (Nob And Nobility)
Cit a senilita (Sense And Senility)
Roztomilá Amy (Amy And Amiability)
Duel a dvojník (Duel And Duality)

4. série

Odehrává se za 1. světové války, v roce 1917, převážně v rozbahněných zákopech v první britské linii. Černá zmije zde má hodnost kapitána, Baldrick dosáhl na hodnost svobodníka a ústřední trojici tentokrát doplnuje je poručík George. V této sérii se Edmund především snaží vyhnout sebevražednému útoku na nepřátelské pozice.


Kapitán Cook (Captain Cook)
Polní soud (Corporal Punishment)
První dáma (Major Star)
Letecký kurz (Private Plane)
Polní lazaret (General Hospital)
Sbohem (Goodbyeee)

Speciální díly



Kromě dílů zařazených do sérii byly natočeny ještě další 3 speciální díly, jejichž hrdinou je opět Edmund Černá zmije.


Léta kavalírů (Blackadder: The Cavalier Years) (1988)
Vánoční koleda u Černé zmije (Blackadder's Christmas Carol) (1988)
Kupředu, zpátky jen krok (Blackadder: Back & Forth) (1999)

 


Děj I.série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie.
Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje.


 

 

 


 

Obrazek1.serie
 

 

Děj II.série se odehrává ve 2.polovině 16. století (1558 - 1603). Lord Edmund Černá zmije je oblíbencem anglické královny Alžběty a rozehrává zde za pomoci svých přátel (Baldrick a Lord Percy) partii lsti a vtíravosti, jejímž smyslem je získat si přízeň královny a tím i moc a bohatství.
Ale vždy se to někde zvrtne...


Obrazek2.serie
 

 

Potřetí (The Third) se setkáváme s Černou zmijí na přelomu 18. a 19.století (1760 - 1815). Je sluhou prince-regenta George a v kuchyni, kde se kromě princových komnat děj často odehrává,
mu nahrává svou blbostí "úředně ověřený švestkový knedlík" Baldrick, jeden ze dvou finalistů konkursu na obecního idiota Kensingtonu. (Nestal se jím, protože se dostavil. Ten druhý byl větší idiot - zapomněl na to.) V celé sérii se Černá zmije snaží získat majetek a moc i za cenu zrady svého pána nebo krádeže jeho majetku. Princ je však takový hlupák, že si těchto manipulací díky důvtipu Černé zmije nikdy nevšimne.


Obrazek3.serie
 

 

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George.

 

Obrazek4.serie
 

 

Kromě těchto čtyř sérií (každá 6 dílů po cca 30 minutách) byly natočeny ještě 4 samostatné příběhy odehrávající se v různých prostředích a staletích. Prvním je pilot natočený před první sérií (V Británii nebyl nikdy vysílán), dále Léta kavalírů, Vánoční koleda Černé zmije a nejnovější Kupředu, zpátky jen krok (všechny s různou délkou mezi cca 15-45 minutami)

 

Bonusova serie nema cz preklad,protoze nikdy nebyla vysilana na cz televizich.
Obsahuje tri epizody s cz titulky a film o filmu bohuzel pouze v originalnim jazyku


 

Příspěvky

Černá zmije postavy

30. 9. 2012

 

Černá zmije IV

9. 10. 2011

 

Černá zmije III

9. 10. 2011

 

Černá zmije II

9. 10. 2011

 

Černá zmije I

9. 10. 2011

 

Černá zmije epizody

29. 1. 2010