Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOCHOV - Hartenštejn

18. 5. 2015

bochov.jpgHartenštejn je jeden ze zapomenutých hradů Karlovarského kraje.Hrad byl pravděpodobně založen v 2. polovině 15. století Jindřichem z Plavy. Byl šlechtickým hradem a zároveň vojenským opěrným bodem. Hrad byl velmi dobře dělostřelecky chráněn. Jako pustý je uváděn od roku 1609.Z hradu zbyly zbytky věží, příkopy s valem, sklepy a zbytky dalších staveb.

První zmínka o tomto pozdně gotickém hradu pochází z roku 1473. Jeho stavebníkem byl Jindřich z Plavna. Hrad neměl sloužit jako sídlo ale především jako vojenský opěrný bod. Tomu také odpovídá i jeho vzhled. Pánové z Plavna hrad často zastavovali. Roku 1521 jej získal Jinrřich Mašťovský z Kolovrat. Od té doby se jeho majitelé často střídali a v souvislosti s tím jeho význam klesal. V roce 1554 přestal být obýván a o devatenáct let později je již uváděn jako pustý. Vzápětí byl střídmě obnoven Adamem starším Štensdorfem ze Štensdorfu.

Roku 1609 byl připojen k nedaleké Andělské Hoře a poté definitivně zpustnul. V 1. polovině 20. století byl částečně vykopán a jedna z jeho věží nepříliš šťastně dostavěna a zastřešena. Nevelký téměř čtvercový hrad zaujal vrchol kopce. Severní, jižní a východní stranu zajištovaly protáhlé polookrouhlé bateriové věže umístěné uprostřed hradby. Věže byly vybaveny klíčovými střílnami a klenutými suterény. Zbývající západní stranu zaujala rozsáhlá víceboká část dispozice poblíž brány zajišťovaná drobnou polookrouhlou baštou. V nároží v sousedství jižní bateriové věže stála nepříliš rozsáhlá podsklepená budova. Vodu pro hrad zajišťovala dosud zachovaná studna při vstupu do východní věže.

Vykopávkami ve 20. století byl zjištěn i volně stojící objekt v nádvoří. Přístupová cesta byla vedena spirálou okolo návrší a v posledním úseku po koruně valu před příkopem kolem všech tří bateriových věží. Hartenštejn představuje velmi promyšlený dělostřelecký obranný systém bateriových věží. Posouvá tak do konce 60.-70. let 15. století počátky období stavby nejkvalitnějších pozdně gotických obranných systémů.

 

 

 

Zrekonstruovaná Karlovarská věž hradu Hartenštejn nyní slouží jako rozhledna. Hrad je přístupný celoročně. Karlovarská věž jen od dubna do října. Klíče od věže je možné si zapůjčit oproti záloze 200,- Kč a prokázání se platným dokladem v infocentru města Bochov či v restauraci Radniční sklípek v jejich otevírací době.