Jdi na obsah Jdi na menu
 


MOSTOV - zámek

20. 4. 2008

mostov1.jpgMostov vznikl zřejmě ve 14st., kdy ho drželi Zoswitzerové
a potom Leuchtenbergové.  První panské sídlo- tvrz v Mostově vzniklo v 15st. po získání Hardeckary. Archeologický průzkum v průběhu rekonstrukce 2002 potvrdil, že tvrz stála na stejném místě, jako její mladší nástupce – zámek, založený až v 17století.

 

Zámecká budova byla majiteli za desetiletí existence upravována a v šedesátých letech minulého století byla zcela přestavěna. V době kolem poloviny 19. století drželi Mostov chebští Kommersové, kteří dali zámek přestavět v romantickém slohu se čtyřmi nárožními věžemi. Kolem objektu byl zřízen park s vodotryskem a větší obora. Od Kommersů získal roku 1886 panství velkoprůmyslník Jiří Haas z Hasenfelsu, který byl jedním ze dvou spolumajitelů slavkovské porcelánky, úspěšný podnikatel, kterému patřila panství v Kynšperku a okolí.

 

Počátkem třicátých let 20. století držela zámek baronka Olga Haas, která zde žila až do své smrti v roce 1942. Po roce 1945 využívaly zámek státní statky a v osmdesátých letech sloužil k dětské letní rekreaci. Následující období nebyl zámek příliš využíván a teprve v roce 1992 byl po zásluze zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek.

 

V roce 2002 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a zámek byl přestavěn na  zámecký  hotel s restaurací a wellnes. Návštěvníkům je zpřístupněno v prostorách zámku Muzeum porcelánu Haas & Czjzek, První porcelánové manufaktury v Čechách. Zámek má vlastní parkoviště a v celém prostoru zámku je bezbariérový přístup. Zámek Mostov je od roku 1992 zapsán pod č. 4997 do seznamu Kulturních památek zvláště díky unikátnímu souboru 15ti kachlových kamen.  Nad hlavním schodištěm je umístěna jedna z největších vitráží se světským motivem ve stylu secese. Zrestaurovány byly vitráže v zámecké kapli, historické malby na stěnách a štukové stropy.