Jdi na obsah Jdi na menu

 


Miroslavské kopce 2

Poslední květnový víkend jsme se po více jak dvou letech vrátili na Národní přírodní památku Miroslavské kopce. Místní izolované kopce považujeme za přírodní botanickou zahradu a na své si zde přijdou i entomologové. Před pár lety zde byla vybudovaná naučná stezka ve spolupráci s ČEZ v rámci projektu „Po oranžové“. Stojí zde 5 naučných tabulí. Národní přírodní památka o ploše přes 30 ha byla vyhlášena před 6 lety a území je rovněž evropskou významnou lokalitou soustavy Natura 2000. Rozkládá se na několika samostatných slepencových kopcích jižně od města Miroslav. Místní tyto kopce dobře znají: Větrník (259 m n.m.) na severozápadě, Přední Markův kopec (300 m n.m.) na severovýchodě s velkým křížem na vrcholu, Zadní Markův kopec (297 m n.m.) na jihovýchodě, Ve vinohradu (297 m n.m.) mezi Větrníkem a U letiště (259 m n.m.) na jihozápadě a Zmrzlé (249 m n.m.) na jihu. Pokud se ale podíváte na turistickou mapu, najdete zde pouze Markův kopec.

V bývalém lomu na Předním Markově kopci, v menším rozsahu i jinde, lze najít skalní step. Slepencová hornina zde vystupuje na povrch, voda ze srážek se zde rychleji odpaří a odteče, a proto zde přežijí druhy rostlin, které se umí přizpůsobit suchému a horkému prostředí. Skalní step zde vznikla v některých místech přirozeně, jinde až druhotně díky činnosti člověka (např. vznik lomu). Nejrozšířenější místní vegetací jsou ale stepní trávníky, které zde vznikly díky lidské činnosti související s odlesněním a následným využíváním půdy jako pastvin. V době naší návštěvy zde nebylo možné přehlédnout „bílé moře“ tvořené vlnami bílých vlásků kavylu Ivanova. Vzácné rostliny je možné ale objevit i na okraji místních políček a vinic.

Oproti naši poslední návštěvě se zde změnilo několik věcí. Vybudovaná naučná stezka trochu zpustla. Naučné tabule jsou naštěstí v pořádku, ale nalézt původní oranžové značení stezky je skutečně pro detektivy. Řada míst je zarostlá, na Zadním Markově kopci jsme již neobjevili stádo ovcí a koz spásajících trávu a zejména cesta na jihovýchodní straně Zadního Markova kopce splynula s okolím. Využití mizející cesty znamenalo průchod trávou vysokou nad pás a nachytání pár klíšťat. Samozřejmě jsme to riskli, jiná možnost ani nebyla, a klíšťat se zavčas zbavili. Mezi zastávkami s naučnými tabulemi č.4 a 5 nebylo možné využít průchod brankou vinicemi, která se dříve zamykala jen v době sklizně hroznů. Museli jsme tak vzít za vděk náhradní cestu přes sportovní letiště. Pozitivní bylo, že jsme na kopcích už nepotkali blázny na motorkách a 4kolkách, kteří se zde proháněli před 2 lety. Podle stavu cest  lze usuzovat, že si zřejmě našli jiné místo.

Tentokrát jsme si prošli i Miroslav a na závěr si omrkli i zdejší zámek. Město leží asi 45km jihozápadně od Brna a 20km severovýchodně od Znojma. Město vzniklo spojením 3 původně samostatných osad: Mitterdorf, Česká ves a Václavov. Dnes je město známé díky tradičnímu červencovému Meruňkobraní nebo vinicemi. Pověst říká, že vodní hrad zde byl založen kněžnou Miroslavou na přelomu 9. a 10. stol. První písemná zmínka však pochází až z r. 1222. Gotický hrad byl na počátku 16. stol. přebudován v duchu renesance. Vznikla zde tak velmi zajímavá goticko-renesanční stavba, která byla velmi poškozena na konci 2. světové války. Před 18 lety získalo město tuto památku do své správy, ale její ideální využití se stále hledá.

Popsané putování nebylo nijak náročné. Stačilo ujít 8,5km a zvládnout celkově vystoupat 144m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Soláň

(Ivča + Jirka, 24. 8. 2010 12:11)

Máme Beskydy a Javorníky také rádi, ale které kopečky nemáme..., všechny jsou skvělé. A někdy i ty fotky skoro „voní“. :-)

Soláň

(Fokker100, 24. 8. 2010 10:18)

Jo jo, všude je hezky, když se vydaří počasí a jste s někým milým...
Už jen pobyt v samotném Rožnově působí jako balzám na nervy, jezdíme tam moc rádi...škoda jen, že fotky nevoní a není tak cítit ta vůně sušícího se sena....

RE: medvědi

(Ivča + Jirka, 23. 8. 2010 21:44)

Ahoj Petře,
na Soláni je také prima. Krajinky na forkách jsou povedené. Je vidět, že je úplně jedno, jestli se louky s kopečky nafotí na Soláni nebo v jiných částech těchto končin. Vždy to vypadá dobře. Ač jsme chodili jinudy, měli jsme pocit že jsme byli na stejných místech. A srnčí zvěře tam byl také dostatek, ani nemusí být medvěd… :-))
I+J

medvědi

(Fokker100, 23. 8. 2010 8:18)

Ahoj děcka, tak nakonec jsme vyrazili na Soláň bylo to moc hezký.
Prošli jsme celej hřeben, nalevo Beskydy, napravo Javorníky a ještě se člověk může obdivovat umění tamních řezbářů a malířů. Pohodová vycházka vhodná i pro důchodce. Medvědy jsme nepotkali, jen hodně houbařů a taky dost cyklistů. Jsem taky exhibicionista, tak vám posílám pár fotek: http://www.fotomen.net/?c=galerie&user=fokker100&id=49
Petr

RE: medvědi

(Ivča + Jirka, 7. 8. 2010 19:14)

Také Vám přejeme, ať takové situace nemusíte řešit a jednotlivé recepty zkoušet. :-)))

medvědi

(Fokker100, 7. 8. 2010 8:54)

Díky za tip, my chceme na Kohútku, snad to bude O.K. Je více receptů, co dělat v případě setkání s medvědem. Někdo radí dělat co největší hluk, někdo zase lehnout na zem a dělat mrtvýho...Doufám, že nic z toho nebudeme potřebovat.
P.

RE: medvědi

(Ivča + Jirka, 6. 8. 2010 22:20)

Tak jestli se chystáš do Javorníků, tak jedna medvědí rodinka se pravidelně vyskytuje kolem vrchu Makyta. Tak máš tip. :-) My když jsme byli letos v Javorníkách, tak jsme i párkrát na cedulku varující před medvědy narazili. Na živo ale nic. :-)
Jinak začít utíkat před medvědem není zrovna ideální řešení... :-), ale jak je vidět, někdy to vyjde.

medvědi

(Fokker100, 6. 8. 2010 17:02)

Apropos Krtku pod Velkým Chočom je salaš, jsou tam ovce, který hlídají psi. Ti by medvěda jistě zahnali. (navíc je tam hodnej pan bača, kterej nám dal vodu, když jsme již téměř kolabovali z dehydratace)

medvědi

(fokker100, 6. 8. 2010 16:32)

Tak do Javorníků se chystáme včíl, pokud jsou pravdivé informace na netu, měli by se v celých našich Beskydech i Javornících vyskytovat 2 jedinci. Vlci a rysi nejsou spočítaní. Medvědi jsou prej nebezpeční, když vyvádí mladé, když cítí, že by někdo ty mladé mohl ohrožovat. Jinak kámoš
v Tatrách na medvěda narazili, vyřešili to tak, že zahodili batoh a utekli. Pak se tam vrátili a batoh byl roztrhanej.

RE: Medvědi

(Ivča + Jirka, 6. 8. 2010 15:36)

Tak to my víme o případu z Beskyd (možná to bylo z Javorníků, už nevíme přesně)...Cyklista jede po cyklostezce z kopce a v zatáčce se vyřítil z křoví medvěd. Jak se srazili, a spadli na zem, tak prý na sebe pár vteřin koukali. Ten medvěd nic nechápal, protože něco takového se mu ještě nestalo, stejně tak nechápal cyklista, protože medvěda viděl také poprvé..., a ještě ho srazí kolem. Cyklista si myslel, že bude po něm, ani se nehnul. Medvěd se prý po chvíli vzpamatoval, něco zamručel a zalezl do křovin... :-)
Krtku, takže ani nemusíš na Choč a medvěda máš skoro za rohem. :-)

medvědi

(medvědi, 6. 8. 2010 14:43)

Ahoj Krtku, myslím, že se to zveličuje. Domorodci sice tvrdili, že se jim ráno medvědi prochází po vesnici, 1 paní z Vlkolínce dokonce říkala, že viděla medveda přecházet přes silnici a ten "mal peť metrou"! a malé medvídě že jí jedou očesalo jabka. Ale domorodci jsou všude stejní, všude zveličujou jak můžou. My jsme neviděli ani žádnej medvědí trus, ani stopy, jak popisujou někteří na netu. Slovenské zprávy sluduju celkem hojně a neřekl bych, že se to tam hemží informacemi o napadení. Letos jsem zaznamenal jenom jedno, a to bylo napadení lesního dělníka tuším někde v Tatrách.

Velký Choč

(Krtek, 6. 8. 2010 14:26)

To: Fokker. Nedivil bych se malé návštěvnosti Choče, kvůli výskytu medvědů. Neměl jsi obavy? Ve slovenských TV se to zprávama o napadení lidí medvědem jen tak hemží... Já jel po silnici na kole z Mikuláše do Zuberce, po té nové silnici a to jsem už měl strach, že se nějaký huňáč vykloube z křoví ..:-))
A co teprve, když jsem "vodil" kolo po úzkém chodníčku z Martinských Holí přes Minčol až na hrad Strečno, to mi to jistých míst ani špendlík nevlezl.:-)), ale celý čas jsem cinkal cca co 10 s na zvonek na kole a možná i díky tomu ještě můžu dneska tady něčím přispět...

Velký Choč

(Fokker100, 6. 8. 2010 8:02)

Ahoj Jirko, Velkej Choč je fakt pěknej. Miluju hory, kde se člověk točí na patě a vidí nádherná panorámata a na které nevede asfaltka až na vrchol. Takovou horou je u nás třeba Keprník, ten je taky super.
Chočské vrchy jsou neprávem opomíjené, skoro nikdo tam nechodí, protože blízko jsou "atraktivnější" cíle (obě Fatry a Tatry). My za 6 hodin putování z Ružomberoku na Choč potkali jen 1 člověka -a to byl Čech, kterej zabloudil.

Diskuse

(Jirka, 5. 8. 2010 23:58)

Koukám, že tady to dnes žilo... :-) Dokonce i Ivča se rozepsala... :-)) Jinak Velký Choč je moc hezké místo, které bychom rádi v blízké budoucnosti navštívili. Nachází se zde i přírodní rezervace, kde nějaké raritky z říše rostlin skutečně rostou. Asi to tam chce být i ve správnou dobu.

Brouci

(Ivča, 5. 8. 2010 14:46)

Petře, brouci a jiný hmyz se stahují na asfaltky za teplem, protože, jak známo, jsou vyhřáté od sluníčka. Za hmyzem zase putují hmyzožravci, např. ježci. Proto vidíš tolik přejetých ježků na silnicích. Ježky asi od vyhubení nezachráníme, ale brouky a vše, co leze, odklízíme z cest do bezpečí. Nejednou jsem také strkala nohy za "brouky" "pod kola" aut a cyklistů.

brouci

(Fokker100, 5. 8. 2010 14:16)

Tož brouků jsme na posledním výletě viděli taky dost, překvapilo mě, kolik jich bylo rozšlapaných na pěšinkách. Že oni si po nich tak rádi vykračujou, stejně jako šneci po asfaltkách (ty vždycky odklidíme do bezpečí, u brouků jsme se k tomu ještě nedopracovali)
P.

Příspěvek do diskuse

(Ivča, 5. 8. 2010 14:02)

Ahoj kluci,tak se vám do diskuse vložím ještě já. Černýš hajní byla jedna z mých prvních kytiček, kterou jsem se naučila poznávat. Maminka mi ji ukázala u nás v Bystrci v Údolí oddechu. Dnes už mám znalosti o "kytičkách" nepoměrně větší, žel bohu maminka menší. Nejvíce mne však poslední dobou berou brouci. Začínám se v nich už lehce orientovat a nezapomenu se s nimi pomazlit i v ruce, navzdory, že třeba střevlíci koušou. Pár mne jich už pokousalo. Co bych neudělala pro Jirkovu fotografickou vášeň, když nechcou postát, tak se musejí "uhonit". Jedovaté ale nekrotím.

černýš

(Fokker100, 5. 8. 2010 10:42)

Ahoj Krtku, mě vůbec překvapilo, jak rozmanitá paleta kytiček je na samotném vrcholu Velkého Choče a v bezprostřední blízkosti. Několikanásobně vyšší, než třeba na Sněžce -a ta je nižší. Možná je to tím, že Sněžkou proudí davy lidí??

Černýš hajní

(Krtek, 5. 8. 2010 10:18)

Ahoj, tak ten černýš zamával taky i se mnou. Jednou z jara jsem jej vyfotil u přehrady Bašky (u FM), a bral jsem jej jako raritu, dosud neviděnou a nepotkanou . Po pár dnech jsem si to už nemyslel, nálezů bylo "habaděj", ale je fakt, že do letoška jsem toho o této kytce nevěděl nic :-))) a nevím, zda to bylo opravdu jen tím, že jezdím "rychle na kole :-)))

černýš

(Fokker100, 5. 8. 2010 7:19)

Ahoj děcka, tohle je z Karpat -foceno po cestě na nejkrásnější horu Slovenska Velký Choč. U nás jsem ji právě neviděl, ale asi jsem se jen
blbě díval. Nemám asi na žádné vzácné rostliny štěstí.
I tak turistice zdar!