Jdi na obsah Jdi na menu

 


Podél Vrbovce na Pekárnu

Helenčina studánka nese název po hlavní hrdince románu Pohádka máje od Viléma Mrštíka. Tato studánka je pramenem potoka Vrbovec. Potok napájí Žebětínský rybník. Od stavidla rybníka pokračuje dále přes Vrbovecký mlýn a přírodní památku Pekárna do Údolí oddechu, kde se nedaleko ulice Pod Horkou vlévá do řeky Svratky. Celý potok Vrbovec má délku pouze 8,4 km a prošli jsme si kolem něj určitě minimálně 100x. Tentokrát jsme se rozhodli jedno odpoledne na začátku dubna jít proti jeho proudu mezi Údolím oddechu a Vrboveckým mlýnem, vylézt na Pekárnu, probrouzdat tuto přírodní památku neznačenými cestičkami a sejít zpět k potoku Vrbovec a kolem mlýna přes Kamechy zpět do Bystrce. Nejvíce nás po cestě překvapily nekonečné stráně obsypané dymnivkou dutou v různých barevných provedeních. Vůbec jsme netušili, že máme za „humny“ takové barevné jarní koberce rostlinného původu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Potůček Vrbovec...

(Ivča + Jirka, 5. 5. 2009 23:49)

Ahoj Juro, neskutečná náhoda. Hitlerova dálnice (jinak se tady této 4proudovce neřekne) stále existuje a Vrbovec pod ní také stále protéká… Obrázek klidně pošli na náš e-mail (kontak posíláme mailem), 3MB projde bez problémů. Vrbovec, jak je zřejmé i z našeho komentáře, až tak dlouhý není a x-krát jsme si ho prošli. Máme jen obavy, že k obrázku se vyjádříme v duchu „… mohl by to být…“. Každopádně se rádi na něj koukneme a pokusíme se pomoci vzpomínkám.
I+J

Potůček Vrbovec... pomůžete vzpomínkám?

(Juraj, 5. 5. 2009 23:05)

Ahoj Ivčo a Jirko! Náhodou jsem zabloudil na vaše stránky a zaujalo mne, že znáte dokonale potok Vrbovec. Na přelomu 50. a 60. let mně tam brávala na výlet - coby malého kloučíka - moje babička, a vždy to byl velký zážitek, zejména ty partie, kde Vrbovec mizel pod "německou dálnicí". Doma máme působivou olejomalbu (asi ze 40.let, umělec Přibík?), na níž je údajný potůček Vrbovec vyobrazen někde v lese, ve vyšších polohách. Rád bych si nechal potvrdit, zda to opravdu může být Vrbovec, i když to tam od té doby musí vypadat určitě zcela jinak. Obraz mám vyfocen (3MB) a rád bych vám jej zaslal k posouzení. Napište, jak a kam jej poslat, budete-li té ochoty. Díky moc! Juraj, e-mail: j.u.r.o@seznam.cz