Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava na přelomu léta a podzimu

Na závěr léta, a to na 21.9.2010, předpovídali meteorologové krásné zářijové teplé počasí, kterým zřejmě léto skončí. Rozhodli jsme se tento všední den využít. Utrhli jsme se z Brna a kolem oběda vyrazili na Pálavu. Kdo k nám chodí pravidelně, dobře ví, že Pálava je naše srdeční záležitost. Pavlovské vrchy nemůžou zklamat a vždy zde objevíte něco zajímavého. A když náhodou nevyjde počasí, což se nám nakonec letos také povedlo, tak u vinařů ve sklípku je vždy prima. :-) Jenom za r. 2010 najdete v rubrice 2010 Pavlovské vrchy – Pálava už 7 fotogalerií, a tato už je osmá. Další můžete najít i v předchozích letech 2008 a 2009.

Ve dřívějších fotogaleriích jsme toho už o Pálavě napsali více než dost, najdete v nich informace o zdejších hradních zříceninách, o vápencových skálách, o přírodě, ale i různé další zajímavost. Proto nebudeme zde informace opakovat a popíšeme jen námi zvolenou trasu.

Putování na závěr léta jsme zahájili v Pavlově. Tentokrát jsme ale nešli na hradní zříceninu Děvičky, kterou jsme si nechali až na samotný závěr. Zvolili jsme Naučnou stezku Pavlovské vinice a vinné sklepy. Částečně vede po silnici spojující Pavlov a Klentnici. My jsme ale využili vinohrady a šli při jejich okraji. Byla to příjemná cesta, během které kolem nás hopsala spousta sarančí. Vinohrady a krásné výhledy na Pavlovské kopce nás provázely až do Klentnice, odkud jsme po červeném značení pokračovali k Sirotčímu hrádku. Tuto velmi romantickou zříceninu jsme prozkoumali v r.2008 a zájemci najdou fotogalerii zde. Vzhledem k tomu, že Sirotčí hrádek dobře známe, pokračovali jsme po červené dále na Stolovou horu. Zde jsme narazili 2x na kriticky ohroženého střevlíka uherského panonského a také na stepníka rudého, které oba najdete ve fotogalerii. Na Stolové hoře jsme se pokochali dalekými výhledy do okolí a pokračovali po červené, po které jsme sestoupili až k silnici. Po naučné stezce jsme se vrátili do Klentnice, kde jsme navázali opět na červené značení a začali stoupat nad Soutěsku a dále k Děvínu. Červenému značení jsme zůstali věrni až k hradní zřícenině Děvičky (Dívčí hrady). Zde jsme se opět pokochali výhledy na Novomlýnské nádrže, Pavlov, Dolní Věstonice, Strachotín, Hustopeče…, trošku si prolezli zříceninu a vrátili se zpět po zelené do Pavlova.

Závěrem jen dodáme, že počasí vyšlo na 100%, meteorologové se naprosto trefili. Vzhledem k všednímu dni jsme po celé trase potkali jen asi pět turistů, což bylo vzhledem k počasí neuvěřitelné. Celkově jsme nachodili za odpoledne 18km a vystoupali slušných 523m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka, 7. 3. 2011 9:30)

Ahoj,
musím uznat, že jste "vyzobali" skoro všechny třešinky na dortu. Saranče vlašská, stepník rudý a střevlík uherský - teď už vám chybí ze vzácných druhů snad jen kobylka sága. ;-)
I ty rostlinky jsou zajímavé - chladný a deštivý začátek loňského září zřejmě způsobil předčasné kvetení některých typicky jarních rostlin, např. té písečnice velkokvěté. Málo platné, Pálava je prostě klenot naší přírody. :-)
U té bedly bych možná řekl, že to nebyla červenající, ale bedla Konrádova - viz http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Macrolepiota-konradii/bedla-Konradova/bedla-Konradova/ID1620
Ale to je jen detail.
Zdraví
Jirka V.

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 7. 3. 2011 22:26)

Ahoj Jirko, na Pálavě se nám v loňském roce docela dařilo. Pokaždé, když jsme tam vlezli, tak se něco „urodilo“, takže bylo co „vyzobávat“. :-) Ale sága na nás ještě někde čeká. ;-)
Pokud se jedná o rostliny, možná opravdu počasí na začátku září udělalo svoje. Každopádně nás některé fotoúlovky (s ohledem na kalendářní měsíc) vážně příjemně překvapily.
Mrkli jsme i na huby.sk na bedlu. Možná by to vážně mohla být Konrádova, některé fotky působí přesvědčivěji, jiné trochu méně. My jsme to určovali dle Biolibu, mrkni např. na: http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id131837/?taxonid=60528&type=1 nebo http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id131838/?taxonid=60528&type=1, a pak si vyber. ;-)
I+J

Re: Pálava

(Jirka, 8. 3. 2011 9:19)

Ty bedly jsou vzhledově dost podobné a sám si někdy nejsem úplně jistý. Liší se ale biotopem - červenající je nejčastější ve smrkových lesích, Konrádova vyhledává hlavně teplé listnaté lesy a háje. Rozdíl je i v tom, že Konrádova po poranění nečervená a k jídlu není příliš dobrá. :-)
Jirka V.

Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 8. 3. 2011 19:18)

Vzhledem k tomu biotopu to bude vážně asi Konrádova. Pokud si dobře pamatujeme, tak smrčiny tam moc nebylo… :-)