Jdi na obsah Jdi na menu

 


Šafránové louky u Lačnova - PP Lačnov a PP Sucháčkovy paseky

Několik let jsme si už slibovali, že se vypravíme na Valašsko, až pokvete šafrán bělokvětý. Fialové šafránové koberce na snímcích těch šťastlivců, kteří to viděli na vlastní oči, nás vždy fascinovaly. Jakmile jsme se dozvěděli, že druhou dubnovou sobotu už šafrány rozkvetly, nastal čas pro rychlou akci. Překopal se plán, na internetu jsme rychle nastudovali, kde jsou nejbohatší lokality na šafrán a druhou dubnovou neděli jsme vyrazili na Valašsko.

Za prvotní cíl jsme si zvolili obec Lačnov, která se nachází asi 6 km severně od Valašských Klobouk a 4km východně od obce Horní Lideč, kde je i nejbližší železniční stanice. Lačnov je schován v údolí mezi dvěma chapadly podhůří Vizovických vrchů. Území obce bylo osídleno už ve 12. stol., ale první písemná zmínka pochází z r. 1422 a ještě rozlišuje Velký (Větší) a Malý (Menší) Lačnov. Samotný název obce je prý odvozen od osobního jména Lačen znamenající hladový. V minulosti si obec užila svoje. Ve středověku strádala při vpádech turkotatarských kmenů, v 17. a 18. stol. během kuruckých válek a za 2. světové války Lačnovu hrozilo vypálení kvůli partyzánskému odboji, podobně jako nedaleké Ploštině a osadě Vařákovy paseky. Dnes je Lačnov obcí s valašskými folklórními zvyky (vodění medvěda, masopust, valašské dožínky, domácí zabíjačky...), od r. 1894 v obci nepřetržitě působí dechová hudba, není možné přehlednout památkově chráněné usedlosti (roubený dvorec zapsaný ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek) nebo nad obcí stojící moderní kostel Panny Marie, královny nebe a země, jehož základní kámen byl položen v r. 1968, ale po dokončení nesměl být díky komunistické ideologii vysvěcen (k vysvěcení došlo až v říjnu 1991).

Nás ale zajímaly hlavně louky s bohatým výskytem chráněného šafránu bělokvětého. Šafrán (Crocus) není původní rostlinou a pravděpodobně se sem dostal z alpských oblastí s krmivem pro koně během napoleonských válek. Co je ale jisté, tak že každoročně na počátku jara u Lačnova rozkvetou fialové koberce z kvítků silně ohroženého šafránu bělokvětého. V celé ČR se nachází pouze 8 takových lokalit, přičemž 5 z nich je na Valašsku.

Nejdříve jsme navštívili PP Lačnov u základní školy, která má být nejbohatší (cca až 6 tisíc kvetoucích jedinců) a chráněna je od r. 1948. Je potřeba upozornit, že rozkvetlý šafrán jsme ve velkém množství potkávali už při cestě ke škole (v zahradách a na loučkách přímo v obci). Lokalita se skutečně nachází bezprostředně v blízkosti školního hříště, přes která je potřeba projít. Jedná se o květnatou ovsíkovou louku v nadmořské výšce 505-515m n.m. Byla to opravdu nádhera. Nikdy jsme v minulosti takové šafránové koberce neviděli.

Po pokochání jsme se vrátili k místní restauraci a pokračovali směrem na východ k fotbalovému hřišti. Kolem cesty ještě místy ležely zbytky sněhu. Kolem travnatého hřiště a lesíka jsme se blížili k další lokalitě – PP Sucháčkovy paseky. Jedná se o podmáčené louky s několika prameny v nadmořské výšce 490-505m n.m. v mírném svahu. Lokalita je ohraničená pár domky a ovocným sadem. Už z dálky jsme viděli, že má louka fialový nádech. Na pasekách nás mimo šafránu zaujala také studna. Tato lokalita byla za chráněnou oficiálně vyhlášená až v únoru r. 1999. Sucháčkovy paseky jsou považovány za jednu z nejbohatších lokalit u nás a musíme říci, že nezklamaly. Zajímavé také bylo, když vylezlo na chvíli slunce. V tu chvíli se dosavadní ticho změnilo v bzučící představení místních včelstev. Po letošní vleklé zimě a chladném březnu bylo pozorování včel dělnic s tzv. košíčky pro sběr pylu umístěnými na třetím páru nohou balzámem na duši. Energii na Sucháčkových pasekách jsme vydrželi sbírat skoro hodinu.

Závěrem chceme ještě upozornit, že PP Lačnov je velmi navštěvovaná a v nedělí zde byly davy lidí. Sucháčkovy paseky ale byly jiná kategorie a jsou stvořené pro kocháče, jako jsme my. Za celou hodinu jsme zde potkali jen jeden pár a jednu rodinku. Ještě nesmíme zapomenout na volně pobíhajícího a štěkajícího psa z místního stavení, který se ale nakonec ukázal jako neškodný. ;-) A jedna rada pro ty, kteří by nás chtěli následovat: Jakmile se z médií dozvíte, že šafránové louky rozkvetly, musíte vyrazit co nejdříve. Šafránové koberce vydrží jen několik dní a pak zůstanou jen fotky se vzpomínkami.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krása !!!

(M + F, 21. 4. 2013 16:12)

To je nádhera !!! Až oči přecházejí ! Děkujeme za zprostředkování.
M + F

Re: Krása !!!

(Ivča + Jirka, 22. 4. 2013 21:17)

I nám se to líbilo. ;-) A zprostředkujeme rádi.