Jdi na obsah Jdi na menu

 


Krajem Horňácka - Velká nad Veličkou a NPR Zahrady pod Hájem 2

Na konci května jsme se po třech letech (téměř přesně na den) vrátili do kulturního centra Horňácka, tj. do Velké nad Veličkou. Nás ale nezajímala obec jako taková, nýbrž NPR Zahrady pod Hájem, která je tvořena pásy bělokarpatských květnatých luk a starých sadů. Jednotlivé pásy jsou odděleny křovinami, lesíky a remízkami, díky čemuž se zde nachází různé typy vegetace s celou řadou ohrožených a chráněných druhů rostlin. Protože jsme toho o obci i přírodní rezervaci napsali hodně v úvodním textu k fotogalerii v r. 2012, odkazujeme zájemce o další informace sem. Zároveň si můžete porovnat fotogalerie s odstupem 3 let. I my jsme si takové porovnání udělali a museli jsme konstatovat, že sice máme letos na Moravě sucho, ale z porovnání jednotlivých rostlin je zřejmé, že před 3 roky to bylo v Bílých Karpatech ještě horší.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zahrady pod Hájem

(Jirka V., 1. 7. 2015 8:54)

Ahoj,
Zahrady pod Hájem, to je zahrádka plná vzácných orchidejí, ovšem vy jste nafotili i spoustu jiných krásných rostlin, např. kosatec trávovitý, kozinec dánský, a broučků a podobné havěti, ocenil bych kozlíčka, střevlíka a svižníka. Bílé Karpaty jsou opravdovým klenotem naší přírody a Zahrady pod Hájem patří i na místní poměry k nejhodnotnějším lokalitám.
My jsme letos Bílé Karpaty vynechali, ale nemohl jsem vynechat Dunajovické kopce. Letos jsem tam ověřil sedm druhů záraz a mordovek, takže se zdá, že se jim tam stále dobře daří. Třeba časem zase pár zajímavostí zveřejním, ale ještě před tím budu zpracovávat měsíc květen. :-)
Pěkné léto přeje
Jirka

Re: Zahrady pod Hájem

(Ivča + Jirka, 1. 7. 2015 20:24)

Ahoj,
ano, ano, naprosto souhlasíme. Je to přírodní klenot, ale takových máme i na Moravě více, ale to tobě nemusíme vykládat. ;-) Tak to jsi byl na Dunajovických kopcích pěkně úspěšný, gratulujeme. Budeme se těšit, až budeš mít nové fotoúlovky. Je vidět, že zatím nestíháš. Ale my se pomalu začínáme dostávat do skluzu také a zřejmě bude hůř. ;-) Tak to bude zase když tak zima jistit.
Tak pěkné léto i tobě a spoustu hezkých zážitků v přírodě.
I+J