Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Mašovic na Králův stolec a Hradiště

Na Velikonoční pondělí jsme se po necelém půlroce vrátili do NP Podyjí. Protože jsme v říjnu 2008 navštívili pravý břeh řeky Dyje, tak jsme na jaře zvolili břeh opačný.  Výchozím bodem bylo parkoviště před obcí Mašovice, odkud jsme pokračovali po zeleně značené turistické značce. První zastávkou byl Andělský mlýn v Mločím údolí, který je jediným dochovaným mlýnem na celém území NP Podyjí. Mlýn se zachoval z toho důvodu, že nebyl vystavěn u Dyje. Veškeré objekty u Dyje byly totiž po roce 1949 díky hraničnímu pásmu násilně vysídleny a zničeny. Původně byl mlýn vystavěn v renesančním slohu (na jeho zdech byly nalezeny zbytky sgrafitové výzdoby). My jsme ale byli velmi zklamáni, protože v současné době zjevně chátrá. Po zelené jsme pokračovali na vyhlídku Králův stolec. Dle pověsti odtud sledoval polský král Jan III. Sobieski v roce 1683 přechod svých vojsk přes Dyji, když táhl na pomoc Vídni, kterou obléhali Turci. Dnes by se zde vojáci asi utopili, protože v 60. letech minulého století se zde vybudovala znojemská přehradní nádrž. Roku 1892 byl na počest polskému králi na tomto místě vybudován turistickým klubem dřevěný pavilon, který sloužil až do konce 1. sv. války. Roku 1922 zřídil turistický spolek nedaleko místa původního pavilonu nový altán, který se dochoval dodnes. Každopádně je zde dnes krásná vyhlídka. K našemu překvapení jsme zde neobjevili jediného turistu, takže jsme se zde celou atmosféru patřičně vychutnali.

Z Králova stolce jsme se vrátili do Mašovic, ale tentokrát po žluté turistické značce. Hned na konci Mašovic (směrem na Znojmo) jsme nemohli vynechat zatopený zrekultivovaný lom. V lomu skončila těžba (po 30 letech) teprve v roce 1999. Celkové náklady na rekultivaci lomu přišly na 7 mil. Kč. Lom se nachází na soukromých pozemcích Českomoravských štěrkoven. Vstup je sem umožněn pouze po předchozí dohodě, resp. po písemném povolení firmy. Tímto se této firmě omlouváme, že jsme tak neučinili předem. Ale určitě jsme nebyli jediní, protože jsme zde potkali několik dalších turistů i místních. Mašovický lom patři údajně mezi nejlépe zrekultivovaná místa v Evropě. Společnost Českomoravské štěrkovny obdržela v Bruselu významné ocenění za obnovu tohoto místa v mezinárodní soutěži o nejlepší projekt v oblasti udržitelného rozvoje a dostala zvláštní cenu za rekultivaci kamenolomu.  Mašovický kamenolom patří mezi evropsky významné lokality, které registruje národního seznam Natura. V lomu totiž žije kriticky ohrožený druh čolka dravého. Znojemsko je jediné místo v ČR, kde se tento obojživelník stále nachází. Nám se ho ale objevit nepodařilo. Další zajímavostí je skutečnost, že voda každým rokem v lomu stoupá a teď dosahuje hloubky zhruba 15m. Další pozoruhodností Mašovic je, že na sklonku roku 2000 došlo náhodně k objevu řady pravěkých objektů rozmístěných podél silnice mezi Mašovickým lomem a začínající zástavbou v Mašovicích v lokalitě zvané Pšeničné. Nejvýznamnějším archeologickým nálezem bylo odkrytí dvojitého rondelu na okraji obce, který se řadí ke kultuře moravské malované keramiky (5500 – 4900 př. n. l.). Tento rondel je první svého druhu na Moravě a svoji rozlohou patři mezi největší. Rondely představují předchůdce Stonehenge a jsou místem, kde se prováděly kultovní obřady. Kruhový rondel byl obehnán hlubokým příkopem se 4 vstupy, kudy lidé vcházeli na shromaždiště. Přepokládá se, že rondel sloužil i jako kalendář, neboť byl postaven podle astronomické orientace. Velikost mašovického rondelu byla určena pomocí leteckého průzkumu. Průměr vnitřního kruhu byl 80m, vnějšího kruhu 110m.

Při zpáteční cestě jsme také navštívili osadu Hradiště, která je dnes součástí Znojma. Ve starších pramenech byla označována jako Hradiště sv. Hypolita či německy Pöltenberg. Hradiště leží na vrcholku skalní ostrožny vypínající se do výšky 332m n. m. Od okraje města Znojma je oddělena hluboce zaříznutým údolím Gránického potoka. Dnes je ostrožna zastavěná nejen rodinnými domky, ale i historickými budovami probošství Křížovníků s červenou hvězdou a kostelem sv. Hypolita, který dal osadě i původní jméno. Ostrožna svou polohou lákala člověka k osídlení již od pravěku (pozdní doba kamenná, bronzové i železná). V době železné zde vyrostlo opevnění a lokalita se změnila v pevnost. Osídlení pokračovalo ve starší době římské. Největší význam získalo místo v období slovanském (hradištním). V 9. stol. n.l. zde vznikl hrad s rozlohou dvacet hektarů. Ten patřil, spolu s Mikulčicemi, Starým Městem a Pohanskem, k nejvýznamnějším mocenským centrům Velké Moravy. Původní výška tehdejších hradeb dosahovala až 7m. Zánik pevnosti neznamenal zánik Hradiště. Osídlení pokračovalo nadále a po založení přemyslovského hradu vzniklo v jeho podhradí pozdější město Znojmo. Dnes je od Hradiště hezký výhled na Znojmo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:Didi

(Jirka, 30. 4. 2009 22:57)

Kaja by se Ti určo líbil, je od Nového Hrádku přes kopec (mimochodem, byli jsme na Hrádku v neděli :-)). Mám trochu skluz ve zpracování fotek z výletů, ale brzy se tu také objeví. Záviš, pokud mě paměť neklame, byl Vítkovec a Ti měli kořeny v Bavorsku. Něco se mi plete, že se asi jmenoval podle hradu Falkenštejn, který se nacházel někde kolem řeky Mühle, která se vlévá do Dunaje. Ale krk bych za to nedal. :-)
Vidíš, jak se přítel snaží. Na chlapy je spoleh, to je jasný. :-D Ten krk je blbý, ale nic si z toho nedělej. Já mám problém stejný, akorát o den dříve, do toho rýma, prostě klasika... :-) Tak držíme pěsti, ať vyjde počasí a Ty ať to ustojíš.
Také někam asi vyrazíme, ale ještě se rozhodneme.

RE: Didi

(Didi, 30. 4. 2009 22:10)

Falkenstein znám také jen z obrázků a teoreticky, ale Kaja mi nic neříká, hned si jdu najít info na netu :-) Zajímalo by mě, ze kterého Falkenštejna pocházel ten náš Záviš... Přítel dělí práci na domácí a zaměstnaneckou, ale zítra vyrážíme na 3 dny do Českého ráje, tak to snad s tím workoholismem nebude tak žhavé :-D Jen nevím, jak to dopadne, od rána mě příšerně pálí v krku :-(

RE:Didi

(Ivča + Jirka, 26. 4. 2009 0:13)

Kdo si počká, ten se dočká... :-) Tak vydrž, třeba se letos na Hardegg zase dostaneme. Nejhezčí je ale asi z Hardeggské vyhlídky vzdálené cca necelé 3km jižně od Čížova. Zajímavým hradem je i Kaja, který je asi 4-5km vzdušnou čarou na jihovýchod od Hardeggu. A když už jsme v Rakousku, tak za podívání stojí i hrad Falkenstein nacházející se 6-7km jižně od Mikulova.
Jestli přítel dělá na svém, tak se to dá pochopit. Pokud ne, tak je workoholik. V takovém případě to chce trpělivost. Každý workoholik jednou vyhoří a pak rád pojede relaxovat. Třeba na Hardegg. :-D

RE: Didi

(Didi, 25. 4. 2009 20:47)

Motivátor možná, ale jako turista poslední dobou dost zaostávám. Není s kým cestovat, přítel je pořád v práci a samotná se bojim :-) Tak mi aspoň zajeďte vyfotit Hardegg :-D Moc bych se tam chtěla podívat, četla jsem několik historických románů, ve kterých Haredegg figuroval a ráda bych ho viděla zaživo.

RE: Didi

(Ivča + Jirka, 24. 4. 2009 18:31)

Jsi dobrý motivátor... :-) Hardegg i Nový Hrádek známe (a nejen je), ale když jsme tam byli, to jsme ještě fotili "klasikou". Hrádek v poslední době zvažujeme navštívit a spojit s nějakou okružní trasou Podyjím. Uvidíme, třeba se letos tady fotky z těchto míst ještě objeví.

RE: Zajímavé

(Ivča + Jirka, 24. 4. 2009 18:26)

Děkujeme, Mirku, za návštěvu a slova uznání. Jestli jste u nás objevili pro Vás vhodné tipy, máme radost. Třeba se někdy vypravíme na stejné místo a potkáme se.

RE:

(Didi, 24. 4. 2009 13:02)

Moc pěkné fotky, jižní Morava je kouzelná. A mašovický lom... :-) Sem musím naplánovat nějakou budoucí dovču. Když tak brouzdáte těmito místy, byli jste se někdy podívat na Hardeggu nebo na Novém Hrádku?

Zajímavé

(Mirek Holub, 24. 4. 2009 5:44)

Máte krásné stránky. Taky jezdíme se ženou po lokalitách. Děkuji za inspiraci. Mirek