Jdi na obsah Jdi na menu

 


Putování Českým Krumlovem, perlou jižních Čech

Na poslední den našeho pobytu předpovídali meteorologové dešťové mraky a zhoršené počasí. Proto jsme se rozhodli poslední den věnovat Českému Krumlovu, který je ve většině průvodců nazýván perlou jižních Čech. Toto město asi musí okouzlit každého a je zřejmě po právu po Praze nejvýznamnější památkovou rezervací u nás. Není ani divu, že od r. 1992 došlo k jeho zařazení do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Tato fotogalerie je složena z fotek pořízených během dvou dnů. Několik prvních fotografií bylo pořízeno za slunečného dne a zbývající většina už během zatažené oblohy. Na tomto kontrastu tak lépe vynikne genius loci tohoto místa.

Název města Krumlov prý pochází z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán jako "Křivý luh". Tento název byl odvozen z tvaru území, na němž se město nachází. Leží totiž v esovitě zakřivených meandrech řeky Vltavy. Na latinských listinách bylo používán název Crumlovia či Crumlovium. Druhá část názvu města "Český" byla ve spojení s Krumlovem užívána s přetržkami od pol. 15. stol.

Řeka Vltava lákala v této oblasti k osídlení už ve starší době kamenné. K ještě větší koncentraci lidí zde došlo v době bronzové, pobývali zde Keltové v mladší době železné a od 6. stol. n.l. se zde objevují slovanské kmeny. V 9. stol. patřilo území zřejmě Slavníkovcům, ale po jejich vyvraždění v r. 995 n.l. rodem Přemyslovců připadlo zdejší území právě jim. Díky kolonizaci a udělování lén členům panovnické družiny, se tato oblast dostala pod moc Vítkovců. Zakladatelem rodu Vítkovců byl snad Vítek I. z Prčice, který působil na konci 12. stol. ve službách českého krále Vladislava II. Dle rodové pověsti rozdělil svůj majetek mezi 5 synů, čímž se Vítkovci rozdělili na 5 větví (pány z Rožmberka, z Krumlova, Jindřichova Hradce, Landštejna a Stráže - dle jiné verze se zde objevuje i větev levobočka ze Sezimova Ústí). Každý syn (každá větev) dostal do znaku pětilistou růži symbolizující jednotlivá panství – tzv. dělení růží. V r. 1251 vyženil král Přemysl Otakar II. sňatkem s Annou Marií Babenberskou rakouské země. Díky tomu chtěl osídlit šumavské hvozdy na česko-rakouském pomezí, aby země propojil. Tím ale začal zasahovat do oblasti, která dosud spadala pod Vítkovce. Vznikaly tím spory i ozbrojené střety mezi králem a tehdy nejmocnějším šlechtickým rodem, což nakonec oslabilo i mocenskou pozici tehdejšího českého krále, za kterého české království sahalo od Baltu až k Jadranu.

Jméno Krumlov se v písemných pramenech poprvé objevuje v r. 1253. Český Krumlov vznikal ve 2 etapách. První část zvaná Latrán (latinsky latus = postranní část, tj. usedlosti vystavěné vedle hradu) vznikala spontánně budováním stavení pod krumlovským hradem, kterou osídlili řemeslníci a hradní služebníictvo. Druhá část Staré město vznikala později jako obchodní osada v místech na druhém břehu Vltavy, kde zatím nikdy nic nestálo. V centru osady bylo vybudováno kvadratické náměstí, z jehož rohů směřovaly ulice k hradbám.

Na začátku 14. stol. vymřela krumlovská větev Vítkovů a Rožmberkové si na králi Václavovi II. vymohli převedení krumlovského panství do svých rukou, přičemž Krumlov udělali hlavním sídlem svého rodu. Ve městě se pak rozvíjela řemesla a obchod, byla zahájena stavba měšťanských domů, byly vybudovány pivovar a masné krámy. Již ve 14. stol zde bylo téměř 100 měšťanských domů, došlo k založení kostela sv. Víta, špitálu s kostelem sv. Jošta apod. Na rozvoji Českého Krumlova ve 14. stol. měl zásluhu Petr I. z Rožmberka, jehož nejstarší syn Jindřich padl po boku Jana Lucemburského u Kresčaku. V 15. stol. dochází k největšímu rozmachu města a otevření dolů na stříbro, a to díky Oldřichovi II. z Rožmberka. Ten byl nejdříve na straně Husitů, díky čemuž se značně obohatil na církevním majetku. S pádem husitského hnutí se ale vrátil zpět na stranu katolické církve a v Krumlově otevřel brány inteligenci a umělcům vypovězeným z Prahy. Na renesanční podobě města měl největší zásluhu Vilém z Rožmberka, který inicioval přestavbu měšťanských domů a zámku do renesanční podoby a v r. 1555 spojil Latrán a Staré město v jeden celek. V době renesance se stal Český Krumlov také centrem alchymie. Uličkami města se tak procházeli velký mág a alchymista John Dee, Edward Kelly a řada dalších.

Petr Vok z Rožmberka byl posledním členem rodu, který díky narůstajícím dluhům postoupil v r. 1601 Krumlov císaři Rudolfovi. 30-tiletá válka přivedla do města nového pána v podobě rodu Eggenberků, kteří zde působili až do r. 1719. kdy vymřeli a byli vystřídáni Schwarzenberky, a to na základě dědické práva. Český Krumlov se nestal v 19. stol. průmyslovým centrem, což zachovalo jeho renesančně barokní charakter a stavební zásahy byly minimální.

Dominantou Českého Krumlova je hrad, který byl později přebudován na zámek s 5 nádvořími, zámeckou renesančně-barokní zahradou… Hrado-zámek se tyčí nad městem jako pohádková kulisa Tento komplex je u nás po Pražském hradu nejrozsáhlejší. Jeho nejstarší částí je raně gotický Dolní hrad na východní straně, který byl v období renesance přestavěn. Jeho věž vyzdobenou zvnějšku freskami B.Beránka-Jelínka nemůže nikdo přehlédnout. Horní hrad byl vybudován v 1. pol. 14. stol. a později došlo několikrát k jeho přestavbě. Dnes celý komplex nabízí prohlídkové trasy, které každoročně navštíví přes 300 tis. návštěvníků!! Od 16. stol. bylo v hradním příkopu vybudováno medvědárium, které zde funguje dodnes. Určitě nelze ale opomenout ani tříposchoďový most Na plášti, který je vysoký 39m a spojuje zahrady se zámkem krytou chodbou.

My jsme po Českém Krumlově nachodili celkem 13,5km, což nás samotné překvapilo. Stejně tak jsme ani nečekali, že bylo potřeba vystoupat 215m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Českým Krumlovem

(Krtek, 12. 2. 2011 18:17)

Ahoj Ivčo a Jirko, krásně se na tu vaši galerii dívalo, je tam fakt krásně a já tam ještě nebyl :-(( - (jako na spoustě vámi navštívených míst :-))). Škoda, že se vám schovalo sluníčko, ale hlavně, že jste nějak moc nezmokli. Moc krásné by bylo posedět na zahrádce kavárny (fotka 208), tam si člověk musí vychutnat klidnou atmosféru do sytosti - už to vidím : houfy všudepřítomných turistů daleko pryč někde za zdmi stavení, jenom žblunkání vln Vltavy, sluníčko, snad příjemná obsluha a jistě příjemný společník u stolku s vonící kávou u probírání toho na co hezkého se ještě v nejbližších chvílích podíváme - prostě idylka na pohledání.
Jirko, fotky jako vždy krásné, u tehle galerie bych musel vypsat spoutu "tiskařské barvy" a tak se jenom zmíním o bílé lavičce v klášteře Řitíř. řádu - všimli jste si toho koše, tesně u té lavičky v popředí? - takhle pokazit parádní dojem z jinak hodně fotogenického objektu :-(( - účelu bylo zadostučiněno, ale trošku přemýšlení, že nicméně i na lavičce se asi lépe sedí, když ti do "sezení" nevanou "vůně" z ani ne půl metrů vzdáleného koše, by se asi hodilo :-))). Zdraví Krtek

Re: Českým Krumlovem

(Ivča + Jirka, 12. 2. 2011 21:04)

Ahoj Krtku, oba tě zdravíme. V Českém Krumlově bylo opravdu krásně. ČK, ale i jeho okolí, má svého ducha a kvůli jeho „Genius loci“ se tam někdy určitě vrátíme. Dýchá to tam na tebe ze všech stran. Určitě se tam někdy vydej. Koupili jsme si o ČK i nějakou literaturu a je to moc zajímavé čtení a když se o tom místě něco dozvíš a dáš si některé věci do souvislostí, ten „duch“ se ještě umocní.
Pokud se jedná o fotku na klášterním dvoře, tak moc dvoře víme, o čem píšeš. Samozřejmě jsme si také všimli, ale vyfotit areál z nádvoří bez této rekvizity nešlo. A protože nám klášterní nádvoří přišlo úžasné, tak jsme to sem dali i s odpaďákem. Říkali jsme si už tam, že ho k lavičce asi dali proto, aby lidé, když si sednou a občerství se, neházeli odpadky po nádvoří, ale tím, že ho budou mít u nosu, tak ho i ti lenoši využijí. :-) Jiný důvod nás nenapadl… Pravdou je, že už jsme takovou obdobu několikrát zažili.
Mimochodem, dnes jsme na stránky umístili novou fatogalerii z výletu kolem Pozďatínských a Studeneckých rybníků. Najdeš tam jednu fotku, která je vlastně pozdravem pro tebe. :-)
Měj se, I+J

Re: Re: Českým Krumlovem

(Krtek, 13. 2. 2011 17:00)

Ahoj. V životě jsou někdy paradoxy. Můžete mi vy dva vysvětlit, proč vyhazujete penízky za knížky, když ve vaši fotogalerii a přiloženém článku je o Krumlově vše, co potřebuje běžný turista vidět a vědět ? :-))). Asi to má fakt na svědomí "Genius loci". Já si tento pocit zatím docela jasně uvědomuji na Lysé hoře, (to jsem už tuším někdy zde zmínil) a druhým takovým místem je Sloup Svatého Marka nad Brušperkem.
http://www.turistika.cz/foto/273783/bozi-muka-nad-brusperkem-zasvecene-svatemu-markovi?layout=screen
Co se týče lavičky - je to přesně tak, jak to popisujete, ono si je taky dost těžko představit, že někdo při umísťování košů a podobných předmětů má tak ještě čas a chuť přemýšlet o tom, aby náhodou nekazili záběr, to bychom chtěli moc. Tohle by snad šlo někde ve Švýcarsku, kde hledí puntičkářsky na každý detail, my můžeme být rádi, že tam ty koše vůbec jsou a že odpadky se neválejí všude kolem. Jistě máte někdy pocit, že kolik vidíte všude "bordelu" kolem cest a máte z toho blbý pocit, jenže třeba jedna Ruska naši mentalitu nedávno chválila, to jak máme čisto právě kolem těch cest - to v Rusku, ani nemyslet, všechno je tak trochu relatívní.:-)))

Re: Re: Re: Českým Krumlovem

(Ivča + Jirka, 14. 2. 2011 0:46)

Krtku, za knížky nám peněz není nikdy líto, akorát je pak problém, kam je pořád dávat… :-) Sv. Marka si dobře vybavujeme i z Tvého facebooku.
A ještě k tomu „bordelu“ podél cest, kterého si asi nikdo nemůže nevšimnout. Naše zkušenost je taková, že čím dále na východ od nás, tím je to horší. Čím dále na západ (až na pár výjimek), tím je toho méně. Ale souhlasíme, že to bude „relativní“… :-)

Hezké

(Petr, 17. 1. 2011 16:51)

Moc hezké, trošku to připomíná Šegešvár (Sighisoaru). Jsem si ce více milovník přírody, než obdivovatel památek, ale hezkou architekturou také nepohrdnu. Dá-li Bůh, také se tam letos vypravím.

Re: Hezké

(Ivča + Jirka, 17. 1. 2011 22:38)

Ahoj, my jsme také určitě více na přírodu, než na památky. Ale na druhou stranu zříceniny a hrady docela můžeme, navíc se to dá s přírodou spojit. Nakonec sis i občas asi všiml, že to tak děláme. Pár hradů a zřícenin už tu také máme. Pokud jde o Český Krumlov, za návštěvu určitě stojí. I když je potřeba počítat s množstvím turistů. Ale i tak se dají najít zajímavá zákoutí, kam lidé nechodí. :-) Sighisoara je určitě nejzajímavější město Rumunska. Proti Krumlovu je ale asi tak 2x větší, zanedbanější a mnohem špinavější. Bývalo tam také spousta žebráků, hlavně dětí... Třeba se to ale už změnilo. A na druhou stranu kdo by nechtěl vidět rodný dům Vlada Tepese..., že? :-)))

Re: Re: Hezké

(Petr, 18. 1. 2011 8:48)

Jo jo ta špinavost a zanedbanost Rumunska je problém, ale já tam 30 let nebyl, tak nejsem úplně v obraze.
Ale kde jinde se takový kousíček od našeho domova vrátíte o 100 let zpátky?
(alespoň podle toho, co čtu na netu)
Znáte tyhle stránky? http://cestopisy.kvalitne.cz/rumunsko/
Některý kapitoly-třeba Večer s bačou nebo Cikánská vesnice nemají chybu...

Re: Re: Re: Hezké

(Ivča + Jirka, 19. 1. 2011 1:14)

Pokud jde o Rumunsko, tak jsme o 7 let lepší, ale už je to také 23 let… :-) Prý je to tam pořád stejné. O existenci uvedených webovek jsme nevěděli. Rádi si někdy počteme. Každopádně Bača a malá zlodějka z Cikánské vesnice se čtou dobře… :-)

Re: Re: Re: Re: Hezké

(Petr, 20. 1. 2011 7:02)

Jo jo turistů je na netu celkem hodně, tyhle stránky jsou taky vydařený,
hezký forky
http://www.ursus.cz/

Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(petr, 20. 1. 2011 11:10)

Opravuji: FOTKY

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(Ivča + Jirka, 20. 1. 2011 22:00)

O existenci stránek ursusáků víme, párkrát jsme na nich i byli. Mají je pěkné. Forky = fotky jsme hned pochopili, „r“ je na klávesnici hned vedle“t“. :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(Petr, 21. 1. 2011 8:59)

Jo jo ale naneštěstí slovo "forky" taky dává smysl (vtípky), tak jsem to radši upřesnil. Jináč chyščeme příští týden zimní výstup na Kněhyni-jedna z mála hor Beskyd, kde jsem dosud nebyli. Je z ní něco vidět, nebo je to zalesněné??
Díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(Ivča + Jirka, 21. 1. 2011 23:42)

Popravdě řečeno jsme si nejdříve mysleli, že myslíš vtípky. :-) Ale když jsme zjistili, které stránky myslíš, tak nám bylo vše jasné… Pokud jde o Kněhyni, chystali jsme se na ni, když jsme byli vloni v Trojanovicích. Šílené deště, které se pak ukázaly jako „povodňové“, nám tento záměr zhatily. Nicméně letos v létě máme v plánu repete. Na Kněhyni jsme kdysi byli, ale je to už vážně hodně dlouho. Každopádně nějaké výhledy (např. na Ondřejník, nebo i na Slovensko) byly. Akorát neumíme posoudit, jak to tam vypadá dnes s vegetací. Každopádně při zimním výšlapu, nebudete-li v mracích, budou výhledy lepší než v létě a vegetaci nemusíte až tak řešit. Držíme pěsti, ať počásko vyjde a určitě pošli echo, až budeš mít fotky. Mimochodem nachází se tam také Kněhyňská jeskyně, která u nás patří mezi nejvýše položené zimoviště netopýrů. Přezimuje tam asi 8 druhů netopýrů a mezi nimi také kriticky ohrožený vrápenec malý. Kvůli ochraně netopýrů, a vlastnímu bezpečí, ale do jeskyně nechoďte… :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(Petr, 22. 1. 2011 8:55)

Jo jo díky, nebojte, jeskyni vynecháme...
Kousek od Kněhyně je i nějaký pomník podle mapy. Ale možná nakonec zvolíme úplně jiný cíl, my se dost často rozhodujeme až na poslední chvíli....i když Kněhyně a Smrk nám v Beskydech chybí....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hezké

(Ivča + Jirka, 22. 1. 2011 10:25)

Pokud se nepleteme, tak je tam pomník věnovaný jedné mladé holce a klukovi, které zákeřně zavraždili při pobytu v Pakistánu, ale možná je tam pomníků více. Situace se mohla změnit. S tém rozhodováním na poslední chvíli to moc dobře známe, jsme stejný případ. :-)