Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Pojihlaví a románský skvost v Řeznovicích

Přírodní park Střední Pojihlaví byl vyhlášen v roce 1992, předtím byl tři roky jako oblast klidu. Park o rozloze cca 1500ha se rozkládá na dolní části středního toku řeky Jihlavy od Mohelna k Řeznovicím. Řeka Jihlava v těchto místech vyhloubila romantické údolí sevřené skálami s mnoha meandry a peřejnatými úseky. Na území parku se nachází v současné době 6 chráněných území (3x přírodní rezervace, 3x přírodní památky). Naším počátečním bodem výpravy byla obec Hrubšice ležící na řece Jihlavě asi 5km východně od Ivančic. Ve 14. stol. zde stávala tvrz, která byla Oldřichem z Lipé v 16. stol. přestavěna na renesanční zámek. Dnes je zámek v rukou soukromníka, částečně slouží jako penzion a je zde restaurace. My jsme od zámku vyrazili přes silnici po neznačené cestě k vodnímu mlýnu z 19. století a pokračovali dále proti proudu řeky Jihlavy. Časem jsme navázali na červeně značenou turistickou trasu, která je zároveň i cyklotrasou. Pokračovali jsme kolem Přírodní rezervace Nad Řekami a Pustého mlýna až pod Templštejn. Zde jsme pochodili po nejbližším okolí, které jsme neznali z našich dřívějších výprav a při zpáteční cestě jsme si výlet prodloužili z Hrubšic asi o 1km západněji do Řeznovic, kde se nachází unikátní stavební památka s románským kostelíkem sv. Petra a Pavla z přelomu 11. a 12.stol. Málokdo tuší, že se jedná o jednu z nejcennějších románských církevních staveb na Moravě. Případní zájemci najdou podrobnější informace o kostelu najdete zde. Každopádně je kostel pozoruhodnou stavbou. K centrálnímu čtvercovému prostoru jsou přiřazeny ze tří stran apsidy. Stavba je provedena z přesně pravoúhle tesaných pískovcových kvádrů. K původní románské stavbě byla po roce 1500 přistavěna chrámová loď, jejíž střecha byla po 2. sv. válce snížena, čímž mohla vyniknout původní románská stavba. U kostela se nacházel v minulosti hřbitov, který byl na konci 18. stol. zrušen. Nejvzácnější náhrobní kameny byly ze hřbitova přesunuty do vnitřních prostor kostela. Tento kostel proslus v minulosti jednou náhrobní deskou s dlouho nevyluštěným písmem. Písmo bylo rozluštěno orientalistou Pavlem Pouchou, který zjistil, že se jednalo o písmo ujgurské, které později užívali Mongolové.

Trasa s minimálním převýšením měří asi 13 km a je plná přírodních i historických památek. Bez problému ji zvládnete za jedno odpoledne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:Řeznovice

(Ivča + Jirka, 29. 6. 2009 23:22)

Ahoj Krtku, někdy jsme u toho skutečně jak malé děti. Ale faktem je, že štěstí docela na kytky máme. A poslední dobou i na hmyzáky. Minulý týden jsme byli v Krkonoších a během jednoho dne jsme potkali stovky brouků, zejména tesaříků, kteří měli asi rojení. Nic takového jsme ještě nikdy předtím nezažili.

Řeznovice

(Krtek, 29. 6. 2009 1:52)

Ahoj, vy dva :-))). Tak mi to připadá, že pozorovat vás dva na jednom z vašich výletů, musí být to samé, jako pozorovat houbaře při sběru hub. Docela si umím představit to zajásání nad objevem kytky, kterou jste ten den, nebo třeba už nějaký ten pátek, či rok, ještě nepotkali. Nemůžu uvěřit, jaké máte na kytky štěstí. Já si před léty bláhově ve Vysokých Tatrách myslel, že když vylezu do nadm. výšky nad 2000m, tak budu fotit samé skvosty a ono nic, žádná kytka, co bych nenašel i někde u nás. A vy si nacházíte samé neokoukané exempláře takřka u cesty, defacto - na počkání. Inu, když jeden (+jedna) ví, kam chodit :-)))

RE: Řeznovice

(Ivča + Jirka, 26. 5. 2009 23:59)

Ahoj, dovnitř jsme se nedostali a jen jsme nakoukli přes mříže. Kostel spadá pod Ivančickou faru a je otevřen, jen když jsou bohoslužby (úterý pozdní odpoledne a v neděli dopoledne).

Řeznovice

(Didi, 26. 5. 2009 21:08)

Zdravím, přátelé, kostel v Řeznovicích je mi hodně povědomý, nikdy jsem tam nebyla, ale vybavuji si vyobrazení z učebnice dějepisu a mám pocit, že bych ho měla znát. Nebo snad z Toulavky??? Podobných staveb je více, pravda... Dovnitř jste se nedostali?