Jdi na obsah Jdi na menu
 


70. výročí Stalingradské bitvy

18. 2. 2013

 

V Ostravě zorganizovala Městská rada Česko – ruské společnosti, Ostravský ruský dům o. s. a klub ČRS Ostrava pod záštitou Statutárního města Ostrava s finančním příspěvkem Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Slavnostní koncert k 70. výročí Stalingradské bitvy, který se uskutečnil v Domě kultury Ostrava dne 2. února 2013. Na koncertu zazněly písně v podání ruských umělců například zasloužilé umělkyně Ruska Tatjany Teslya, Sergeje Zubkeviče, vystoupil i baletní mistr Filip Staněk. Báseň o Stalingradu přednesla zasloužilá umělkyně Štěpánka Ranošová a vystoupil i známý umělec žijící v našem kraji Statis Prusalis se svou skupinou. Báseň přednesl i vítěz soutěže Puškinův památník.
 
Pří této vzpomínkové slavnosti byli ocenění jednotlivci, občanská sdružení a instituce za dlouholetou aktivitu při rozvíjení družebních vztahů mezi Ostravou a Volgogradem (dříve Stalingrad).
 
Nedílnou součástí bylo promítání dokumentárního filmu o průběhu bojů a hrdinství sovětských vojáků v bitvě o Stalingrad a výstava dokumentů ve vestibulu KD Ostrava, která obsahovala autentické fotografie o bojích, artefakty z bojiště včetně ukázek výzbroje a výstroje rudoarmějců.
 
Účastí členů naši Česko – ruské společnosti v Havířově jsme tuto akci podpořili.