Ruční broušení
Ostření - Broušení se provádí na hrubém brusném kameni a to pouze z vnější strany dláta (pod úhlem cca 25 - 30 stupňů - dle tvrdosti dřeva - čím měkčí, tím ostřejší může být úhel), dokud se na konci ostří nevytvoří tzv. jehla (grót) - slaboučký kousek ocele, který je možno ohýbat (avšak nelámeme). Poté pokračujeme na jemnějším kameni. Jehla upadne až při broušení na dalším ještě jemnějším kameni (nejlépe arkansas, někdo používá i břidlici), kterým brousíme již z obou stran dláta (tedy i z vnitřní).
Nemáte-li brousky, postačí vám prozatím i smirkový papír, který položíme na tvrdou rovnou podložku (od zrnitosti cca 500 - pro hrubší broušení, ke konci pak vezmeme papír zrnitosti 1000).
Broušení vnější strany dláta Broušení vnitřní strany dláta
Broušení vnější strany dláta
Broušení vnitřní strany dláta
V žádném případě neměníme úhel přizvedáváním. Při zpětném pohybu můžeme působit na dláto stejnou silou, v jiných pramenech se uvádí, že se při zpětném pohybu působí silou menší.
Jakými pohyby brousit? Někdo uvádí krouživé (zejména začátečníkům nedoporučuji), já klidně používám i rovné s tím, že brousím dláto příčně podélně i šikmo - (nemám tak velké kameny) - zde totiž dle stop brousku dobře vidíte i u malých dlátek, kde právě brousíte a brousíte-li pod správným úhlem. :) Ale ať už brousíte jakkoliv, pohyby musí být koordinované. Hlavně doporučuji brousit šikovně a to tak, aby jste se nepořezali. :)
Shrneme-li to vše, tak tedy zpravidla používáme 3 brousky a poté se pouze leští na kůži s brusnou pastou na kov (dříve se používala i samotná kůže).
V žádném případě nebrousit na sucho!
#
Doporučuji brousky ukládat a při broušení smáčet v oleji (jemný olej smíchaný s petrolejem).
#
Další způsob je broušení s vodou, do které dokonce někdo přidává malinko saponátu pro snadnější vymývání nečistot z kamene. :)
#
Málo používaný způsob je brousit se slinami (doporučuje starý řezbář František Mühl). Má to prý tu výhodu oproti broušení ve vodě, že sliny údajně obsahují nějakou látku, která zabraňuje korozi dláta.
Obtahování (leštění) - provádí se pod stejným úhlem jako při ostření (z obou stran), ale tentokráte v opačném směru než při broušení! Leštění se provádí zpravidla na kůži (pruh kůže si můžeme přilepit třeba i na prkénko), na kterou se nanese brusná pasta na leštění kovů (je několik druhů dle jemnosti a různé kvality, rozlišují se barvou, jako nejlepší je uváděna pasta zelená). Nemůžete-li jí sehnat můžete prozatím použít i klasický "Silichrom". Obtahování na kůži provádějte raději ručně, leštěním na hadrovém (filcovém či jakémkoliv jiném) dochází opět výrazněji k efektu oblého ostří, kvůli kterému se celé předchozí broušení vlastně provádělo! Navíc opět zde hrozí nebezpečí - vyhřátí leštěného ostří!
Leštění vnější strany dláta Leštění vnitřní strany dláta
Leštění vnější i vnitřní strany dláta se provádí v opačném směru než při ostření.
Přípravek na ruční leštění, ukázky ostří rovného dláta, ještě několik dobrých rad i o netradičním způsobu broušení "na diamantu" a nakonec i něco pro pobavení naleznete na: http://krysot.hyperlink.cz/woodcarv/index.html