Sněžení se silným větrem trápí řidiče nejvíce v Královéhradeckém kraji. Ve třech okresech byl v 9:00 vyhlášen kalamitní stav II. stupně. Odpoledne má zasednout krizový štáb. Hejtman kraje Lubomír Franc vyzval motoristy, ať vyjíždějí jen ve skutečně nezbytných případech.

Všechny cesty jsou pokryty vrstvou čerstvého sněhu, objevují se sněhové jazyky a závěje. Některé silnice nižších tříd jsou nesjízdné či průjezdné jen jedním pruhem. Nesjízdná je například silnice druhé třídy v úseku Sedloňov - Polom a Sedloňov - Plasnice. V kraji je také snížená viditelnost. Teploty se pohybují několik stupňů pod nulou.

Varování ČHMÚ

Největší nebezpečí na silnicích bude až do neděle a místy až do pondělí podle meteorologů představovat mrznoucí déšť se sněhem. Varování ČHMÚ se vztahuje zejména na východní Čechy, Moravu a Slezsko. S tvorbou náledí by měli počítat až do nedělních 6:00 obyvatelé Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny a do pondělních 11:00 lidé v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na většině území, včetně Prahy, se pak do nedělního poledne mohou tvořit sněhové jazyky. Sněžit by přitom mělo podle meteorologů až do nedělní půlnoci.

Sněží také na Vysočině. Silnice v kraji jsou sjízdné, dálnici D1 a hlavní tahy pokrývají zbytky sněhu po pluhování a rozbředlý rozježděný sníh po chemickém ošetření. Některé vozovky druhé a třetí třídy kryje posyp, na většině však leží čerstvý sníh. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují v rozmezí od dvou do sedmi stupňů pod nulou.

Na Žďársku napadlo přes noc kolem 20 centimetrů nového sněhu, na Třebíčsku kolem 15 centimetrů, na zbytku území přes deset centimetrů sněhu. Kvůli oteplování hrozí podle silničářů během dne vznik námrazy a ledovek.

Na většině území Moravskoslezského kraje je podle meteorologů zataženo s deštěm nebo smíšenými srážkami. Mrznoucí déšť padá například na Opavsku nebo Novojičínsku. Silničáři varují před náledím i na novojičínské části dálnice D1. Na Bruntálsku celou noc sněžilo, kvůli závějím byly uzavřeny čtyři vedlejší silnice. Silničáři varují před náledím i na novojičínské části dálnice D1.

Teploty v kraji se pohybují od nuly do minus šesti stupňů Celsia. Na většině území během noci ustalo sněžení, výjimkou je Bruntálsko. Na většině silnic leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem nebo zbytky rozbředlého sněhu.

Silničáři v Olomouckém kraji v sobotu ráno motoristy nabádají k velmi opatrné jízdě. Na silnicích leží rozbředlý, ujetý a místy i zledovatělý sníh, na Šumpersku a Jesenicku se navíc tvoří sněhové jazyky. Kromě několika cest nižších tříd v okrese Olomouc jsou ale všechny silnice se zvýšenou opatrností průjezdné.

Od časného rána probíhá v sobotu odklízení sněhu i v centru Olomouce.

Od časného rána probíhá v sobotu odklízení sněhu i v centru Olomouce.

FOTO: Miroslav Hradil, Právo

V okrese Olomouc jsou podle dispečera bez problémů průjezdné hlavní tahy i silnice druhých tříd. Na vozovkách ale leží sněhová břečka po chemickém ošetření a cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Potíže mohou mít motoristé na silnicích třetích tříd, devět méně důležitých úseků museli silničáři kvůli sněhu uzavřít.

V Pardubickém kraji stále sněží a na všech silnicích leží vrstva sněhu, který silničáři odklízejí. Motoristé by měli počítat se špatnou viditelností a jezdit opatrně, vyplývá z informací silničářů.

Teploty se pohybují několik stupňů pod bodem mrazu, na většině území fouká slabý vítr, takže nevznikají sněhové jazyky a závěje. Sněhové jazyky se tvoří pouze ve vyšších polohách, například v okolí Lanškrouna, Žamberka či v Železných horách.

V okolí Pardubic zamrzají na železnici výhybky a vlaky zde nabírají  až dvouhodinová zpoždění. To postihuje zejména vlaky ve směru od Pardubic na Českou Třebovou. Rychlík EuroCity z Prahy do Žiliny už má 105 minut zpožení. V opačném směru je situace lepší.

Silnice jsou v Jihočeském kraji po nočním sněžení sjízdné. Právu to řekl v 9 hodin krajský operační jihočeských silničářů Otakar Zich. Od půl osmé do asi 8:45 hodin byla částečně neprůjezdná kvůli kamiónu silnice u Zlešic na Strakonicku. "Od té doby nemám hlášené žádné další problémy," uvedl Zich. Zasahovat nemuseli ani jihočeští hasiči.

Silnice v Jihomoravském kraji zůstaly pod sněhem.

Silnice v Jihomoravském kraji zůstaly pod sněhem.

FOTO: Jaroslav Ožana, ČTK

Zich také upozornil, že řidiči musí být opatrní, protože situace se může při změně počasí zhoršit. Na jihu Čech začalo intenzivně sněžit až v pátek k večeru a po půlnoci kolem jedné hodiny přestalo. Po ranním sněžení před polednem padat sníh přestal, na Písecku mírně mrholí.

V pátek večer komplikoval dopravu vzpříčený kamión na E55 v netřebickém kopci na Českokrumlovsku, který je již vyproštěn. Na úseku dálnice D3 leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

"Ve východních částech kraje napadlo od pátečního rána kolem 20 cm, jinde asi 10 centimetrů," řekl Právu v sobotu František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. V kraji bude sněžit i v sobotu. Napadnout by mělo do nedělního rána 10 - 15 cm. "Nejvíce sněžit bude opět ve východních částech kraje a v noci na neděli," dodal Vavruška.

Ve Středočeském kraji přes noc napadlo 10 až 15 centimetrů sněhu a na většině území stále drobně sněží. Silničářům se zatím daří udržovat vozovky sjízdné. Místy se tvoří sněhové jazyky.

Rozbředlý sníh po chemickém ošetření nebo zbytky sněhu po pluhování leží také na dálnicích. Vozovky nižších tříd hlásí většinou ujetou vrstvu sněhu krytou posypem. Teploty se pohybují od minus sedmi do minus dvou stupňů. Na většině území je zataženo.

Vrstva ujetého sněhu, místy sněhová břečka nebo i sněhové jazyky jsou v sobotu také na silnicích Plzeňského kraje. Všechny jsou sjízdné, silničáři, kteří byli celou noc v plném nasazení v terénu, důrazně doporučují jízdu se zvýšenou opatrností.

Všechny silnice jsou sjízdné i na Sušicku. V nejvyšších partiích Šumavy napadlo v noci kolem deseti centimetrů sněhu. Sněhové jazyky hrozí zejména v okolí Svojše a Zhůří, na silnicích ve vyšších polohách Šumavy je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

I na Domažlicku se daří udržet silnice sjízdné, místy se mohou ještě tvořit sněhové jazyky, na silnicích je rozbředlý sníh. Dálnice D5 je sjízdná se zbytky rozbředlého sněhu.

Dálnice a část hlavních tahů v Jihomoravském kraji jsou po nočním sněžení a sněhu s deštěm sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Důvodem jsou zbytky sněhu po pluhování a po chemickém ošetření. Na mnohých místech se nad ránem tvořily ledovky.

FOTO: Igor Zehl, ČTK

Silničáři nabádají k vyšší opatrnosti zejména na jihomoravských úsecích dálnice, na brněnských komunikacích, na Znojemsku a Hodonínsku. Na silnicích II. a III. třídy se mnohdy nachází až třícentimetrová vrstva ujetého sněhu. Vlivem sněžení a mrznoucího deště se také na některých úsecích snížila viditelnost. Silničáři také varují před tvorbou sněhových jazyků.

Všechny silnice jsou sjízdné v Karlovarském kraji, kde za noc napadlo od pěti do deseti centimetrů sněhu. Na silnicích jsou zbytky rozbředlého sněhu, v místech, kde se nesolí, je ujetá vrstva sněhu krytá drtí. Na některých otevřených místech vítr nafoukává sníh na silnice.

S ujetým, rozbředlým nebo zledovatělým sněhem na vozovkách musejí počítat také řidiči ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku a Kroměřížsku navíc sjízdnost komplikuje i ledovka. V okrese Kroměříž je několik silnic neprůjezdných a hrozí, že kvůli riziku pádu stromů budou muset silničáři některé vozovky v lesních úsecích uzavřít.

Na Vsetínsku od pátečního rána napadlo od 20 do 40 centimetrů sněhu. V okrese navíc padá mrznoucí déšť. Na silnicích, které nejsou chemicky ošetřeny, se proto tvoří ledovka.

Na pražských silnicích lež vrstva uježděného či rozbředlého sněhu. Sjízdné jsou jen s velkou mírou opatrnosti. Celou noc sněžilo, silničáři byli v plném nasazení. Také chodníky uklízí už skoro 24 hodin 1000 lidí TSK.

Na silnicích v Libereckém kraji a Ústeckém kraji musí řidiči počítat se sněhem a náledím. V Jizerských horách, západních Krkonoších v noci připadlo jen pár centimetrů sněhu, vítr ale navál na vozovky sníh z polí, a tak se ve vyšších polohách, například v okolí Rezku nebo Jestřabí na Semilsku, tvořily závěje.

Dopravu v Krušných horách komplikuje také silný nárazový vítr a sněžení