Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa a vrcholový sport (I. část)

30. 5. 2008
Sportovní výkonnost podléhá u každého sportovce dvěma skupinám faktorů. Jedná se o faktory endogenní, jehož nositelem je samotný sportovec, tj. tělesné a duševní dispozice (schopnosti, dovednosti, rysy apod.) a faktory exogenní, které se netýkají vlastního tréninku, nejsou trénovatelné. Ačkoliv nejsou přímou součástí vlastního tréninku, musíme s nimi počítat. Mohou to být různé vlivy jako materiál, klimatické vlivy, různé jevy a pochopitelně i druh a složení výživy. Sportovní výživa je úzce spjata s energetickým metabolismem a zdravotním stavem každého sportovce, a to nejen vrcholového. Díky vysoké intenzitě a objemům dochází často k překračování fyziologické hranice zatěžování člověka. Chyby ve výživě pak mají přímý dopad na jeho tréninkovou kapacitu a aktuální výkonnost. Problematika sportovní výživy pro výkonnostní sport je úzce spjata s extrémními nároky na organismus, a proto se musí neustále hledat nové postupy a použití různých speciálních podpůrných prostředků, bez nichž se trénink sportovce již neobejde. Vývoj vrcholového sportu v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech otevřel obrovský prostor pro objevování nových znalostí a dalšího experimentování. Pokud se nyní za těmito zkušenostmi ohlédneme, můžeme shrnout platné informace o výživě pro sportovce do následujících okruhů:



    * Stavba a udržování buněk a tkání
    * Enzymatická a hormonální regulace látkové výměny
    * Podpora antioxidativního ochranného systému
    * Zlepšování funkce imunitního systému
    * Dodávání energie

I když je pro sportovce limitujícím faktorem výživy vysoká dodávka energie, ostatní funkce výživy nesmí být opomenuty. V procesu získávání energie pro pohyb jsou zapojovány všechny tři hlavní živiny – sacharidy, bílkoviny a tuky.

 

Živiny

Optimální výkon vyžaduje pečlivou nutriční vyváženost základních živin. Trojpoměr základních substrátů ve výživě člověka by měl být:
*  sacharidy    55 - 60 %
* bílkoviny 15 - 20 %
* tuky 25 - 30 %

z celkového energetického příjmu.

Doporučené dávky pro sportovce respektují obecně poměr živin na hodnotě 4:1:1 (např. 400 g sacharidů, 100 g bílkovin a 100 g tuků). Existují tzv. standardy pro optimální dietní příjem (Doporučené denní dávky - RDA), což je odhad adekvátního příjmu určitých látek pro udržení dobrého zdraví. Tyto standardy zde nebudu uvádět. Chci jen podotknout, že nutriční potřeby vrcholových sportovců však tyto RDA hodnoty výrazně převyšují.

 

Složky potravy se obvykle dělí do šesti tříd:

*  sacharidy
* bílkoviny
* tuky
* vitamíny
* minerály
* voda

 

Sacharidy

Glukosa, uvolňovaná rozpadem jaterního glykogenu, cirkuluje v krvi a slouží jako zdroj energie pro CNS, případně je vychytávána svalovými buňkami. Její množství je sice z hlediska celkového obsahu energie zanedbatelné, avšak je důležitým regulačním prostředkem. Množství uloženého glykogenu v obou zmíněných orgánech se individuálně velmi liší a mění se za různých podmínek. Při poklesu původního množství svalového glykogenu na 1/3, dochází k ovlivnění kvality výkonu. Ještě výrazněji působí pokles hladiny krevního cukru, což je jev poměrně častý a vyplývá z nízkého obsahu glykogenu v játrech. Tomuto jevu se říká hypoglykémie a její projevy lze poměrně dobře rozpoznat (ztráta orientace, diskoordinace, ztuhnutí lícních svalů).



Využití svalového glykogenu

Využití svalového glykogenu pro svalovou kontrakci záleží na:

a)  trénovanosti
b) době trvání a intenzitě zatížení
c) zásobě svalového glykogenu
Opakovaně zatěžovaný sval, jehož zásoby glykogenu jsou v maximální možné míře vyvinuty, se okamžitě po výkonu snaží znovu vytvářet co největší zásoby, a tak v této době okamžitě přijímá a ukládá všechny nabízené sacharidy. V rámci regenerace se organismus snaží vytvořit větší zásoby energie, než které měl na počátku (princip superkompenzace). Celá procedura si však vyžaduje trochu více času (2-3 dny), takže je nutné podle toho upravit tréninkový plán sportovce. Pokud je vše správně načasováno, lze zásoby svalového glykogenu až zdvojnásobit. Dojde-li k vyčerpání zásoby glykogenu v obou orgánech, zvýšenou měrou se využívají tuky, přičemž nezbytná hladina glykémie je udržována zvýšeným procesem tvorby glukosy z bílkovin (tzv. glukoneogeneze). Potom dochází k úbytku svalových, plazmatických a dalších typů bílkovin. V průběhu zatížení již nelze prakticky využít k tvorbě energie jinou živinu než cukry. Tuky jsou dlouho tráveny, potřebují dostatečně prokrvený zažívací trakt a dostatek energie ke své přeměně, totéž v podstatě platí i o bílkovinách. Jsou-li tedy cukry podávány vhodnou formou a ve vhodný čas a správném složení, jsou rychle vstřebávány i využívány.



Aplikace cukrů

Při běžném stravování se dává přednost složeným cukrům. Za zdroj sacharidů lze označit všechny potraviny obsahující škrob nebo glykogen. Doporučený příjem sacharidů pro vrcholového sportovce činí 300-400 g i více za den. V rámci vlastního sportovního tréninku se ve vysoké míře používají jednoduché cukry, a čím dál více tzv. maltodextriny. Při konzumaci jednoduchého cukru totiž dochází k velmi rychlému přenosu cukru do krve, na což organismus reaguje zvýšeným využíváním cukru jako paliva. Tento okamžitě dostupný zdroj energie se snaží ukládat do svalů a přebytek do tuků. Po rychlém vyčerpání energie, které následuje, však dojde k totálnímu útlumu. Nízkomolekulární sacharid maltodextrin se naopak začíná z větší části štěpit až v tenkém střevě, čímž prodloužíme dobu přísunu energie a útlumu se vyhneme. Nachází se ve zvýšeném množství například v kukuřici. Příjem sacharidů vrcholového sportovce je tedy obecně načasován tak, aby ladil s jeho tréninkovým procesem.

 

Bílkoviny

Bílkoviny jsou živinou nejčastěji diskutovanou. Příčinou je nejen nejednost názorová, týkající se jejich množství, ale i některé pochybné informace o nevhodnosti jejich konzumace. Přívod bílkovin se vyjadřuje v gramech na kg tělesné hmotnosti (TH). U vrcholového sportovce by měla činit 2-3 g/kg TH. Při nepříliš extrémním zatížení vytrvalostního typu lze počítat s katabolismem bílkovin 1,5-2,0 g/kg TH bílkovin. To znamená, že konzumace 2,0 g stravou je zcela přiměřená, někdy dokonce deficitní. Bílkoviny, především živočišné, jsou ve stravě vrcholového sportovce nezastupitelné. Kromě úlohy tvorby svalové hmoty mají v určitých případech význam i jako zdroj energie. Jelikož pro vrcholového sportovce vážícího 80 kg může znamenat přívod 240 g bílkovin v normální stravě menší či větší problém, vyrovnává se deficit pomocí proteinových koncentrátů či aminokyselin (BCAA). Tímto způsobem se do organismu dostává požadované množství proteinů a trávící systém se zbytečně nezatěžuje. Se sportem souvisí také psychická vyrovnanost sportovce. Tu pomáhají v těle vytvořit i některé speciální aminokyseliny ovlivňující mozkovou činnost.



Aminokyseliny ovlivňující mozkovou činnost

Zlepšení mozkové činnosti zvyšují především následující čtyři aminokyseliny: tryptofan, fenylalanin, arginin a lysin. Ovlivňují mozkovou činnost tím, že se podílejí na látkové výměně v mozku a nepřímo tím, že podporují tvorbu hormonů, a tím zlepšují mozkovou a duševní činnost. Tryptofan je výchozí substancí pro serotonin a malatonin. Serotonin je jeden z nejdůležitějších přenašečů v mozku, zlepšuje náladu a zvyšuje sebevědomí. Z fenylalaninu jsou vytvářeny hormony štěstí - noradrenalin, ACTH - adrenokortikotropní hormon a endorfiny. Arginin a lysin jsou základními stavebními látkami pro růstový hormon.

 

Tuky

Tuky nelze ve stravě opomíjet, v žádném případě však ani přeceňovat. V běžné stravě bývá dostatek na pohled neviditelných tuků, protože jsou obsaženy v tukové tkáni v mase, ve svalových buňkách přímo, mezi svalovými vlákny; dále v mléčných výrobcích, sýrech apod., takže není třeba organismu dodávat další množství speciálně. Tuk je hlavním zdrojem energie a poskytuje tělu až 70% energie.

 

Vitamíny, minerály a stopové prvky


Vitamíny

Příliš zvýšený příjem samotných vitamínů není bezpodmínečně tou správnou cestou ke zdraví a dosažení optimální výkonnosti. Stejně jako u všech přijímaných látek, musí i u těchto látek být zachován jejich správný poměr, aby nedošlo k narušení vnitřní rovnováhy organismu (homeostázy), což by se projevilo až za poměrně dlouhou dobu. Všechny účinné látky musí společně harmonicky působit na organismus jako celek.



Minerály

Ztráty minerálních látek potem v průběhu výkonu a močí a potem ve fázi regenerace jsou velmi důležité z hlediska jejich doplňování. Složení iontových nápojů vychází ze zobecněných výsledků sledování a obsahuje v sobě celou vyváženou škálu iontů a vitamínů.Tak jako se ztrácí více Na v potu při zátěži, tak se ztrácí více K a Ca močí ve fázi regenerace - to má dopad i na složení nápojů a stravy. S ohledem na značně individuální reakci na zatížení je jediným správným a přesným řešením podrobné biochemické sledování. To však vyžaduje odběry krve a použití analytické laboratoře (ICP), což je v současnosti v ČR málo dostupné.

 

Voda

Normální výměna vody v lidském organismu probíhá tak, že denně člověk spotřebuje přibližně 3 l vody a stejné množství také vyloučí. To znamená, že přísun a výdej jsou v rovnováze. Je ovšem si třeba uvědomit, že vodu získává náš organismus nejen prostřednictvím tekutin, ale také z tzv. tuhých potravin, které kromě živin obsahují i dosti značné množství vody a dále pří přeměně některých živin v organismu, zejména tuků. Za normálních okolností přijímáme denně v nápojích cca 1500 ml vody, v potravě 1000 ml a při přeměně různých látek cca 300 ml a vydáváme močí cca 1500 ml vody, kůží 600 ml, dýcháním 550 ml a stolicí 150 ml. To znamená, že příjem i výdej jsou ve vzájemném poměru 2800 ml:2 800 ml, čili zaokrouhleně 3 l : 3 l. Při větším objemu zatížení výdej a tím i spotřeba vody stoupá. Zvýšení potřeby závisí zejména na kvalitě výkonu, na jeho délce, trénovanosti jedince a teplotě okolního vzduchu. Dostatek tekutin je nezbytný pro kvalitní termoregulaci. V průběhu fyzické aktivity vzniká teplo, které je odváděno krví do kůže. Tělesná teplota se zvyšuje, mnohá měření u maratónců ukázala až hodnotu do 41°C! Tím se zvyšuje jak obrat metabolismu, tak především kvalita přeměny energie, snižuje se cirkulující objem krve, zhoršuje se přenos kyslíku až na 60% optima. Tělesná teplota je regulována především pocením. Jednou z nevýhod i dobrého pitného režimu je to, že většinou nemůže beze zbytku nahradit ztráty tekutin a solí pocením - příjem tekutin v průběhu výkonu je vždy menší než ztráty. Za hodinu lze vypít maximálně 0,8 litru, kdežto vypotit až 2,0 litry. Netrénovaný člověk může vyprodukovat až 0,8 l potu/hod , kdežto dobře trénovaný vytrvalec vyprodukuje až 3l potu/hod. To vše svědčí o velikém významu vody u vrcholových sportovců, a proto je třeba zajistit potřebný přísun vody i se všemi potřebnými minerály a vitamíny do organismu již v průběhu nejen intenzivního tréninku a výkonu, ale i před ním. V horkém a slunečném dni se spotřeba vody u vytrvalců může vyšplhat až na 8-10 l/den. Proto je třeba příjem tekutin velmi obezřetně hlídat a ani ve dnech chladnějších a bez tréninku nepít méně než 3 l/den.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář