Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kompenzační cvičení

30. 5. 2008

  Jde o jednoduché cvičební tvary, přirozené pohyby či polohy zaměřené na určité dílčí úseky pohybového aparátu. Snažíme se jimi odstranit jak zkrácení a oslabení svalu, blokádu či zatuhnutí kloubu, ale i zafixovaný návyk vadného držení a nesprávně prováděné pohyby v některé části těla. K tomu, aby mělo vyrovnávací cvičení určitý fyziologický účinek, musí být přesně zacíleno na určitou oblast, provedeno předepsaným způsobem, který odpovídá charakteru poruchy, i určitým fyziologickým zákonitostem.

Dělení kompenzačních cvičení

  • uvolňovací
  • protahovací
  • posilovací

 

Pořadí udává, v jakém sledu by jednotlivá cvičení měla na sebe navazovat. Před cvičením protahovacím a posilovacím by měla být cvičení uvolňovací, která uvolňují klouby i svalové napětí, jelikož ztuhlost kloubů a zvýšený tonus svalů obepínajících klouby jsou překážkou nejen při protahování svalů, ale také při jejich posilování. Uvolňovací cvičení nás zbaví různých svalových spasmů. Teprve pak můžeme přejít na protahování zkrácených svalů pomocí protahovacích cvičení. V okamžiku, kdy jsou svaly protaženy, svalové spasmy odstraněny, můžeme začít s posilováním oslabených svalů.



Cvičení uvolňovací :

Slouží k uvolnění ztuhlých, málo pohyblivých kloubů a svalových kontraktur. Cvičení je zaměřeno na určitý kloub nebo pohybový segment s cílem ho uvolnit – rozcvičit. Pohyby by se měly provádět všemi směry, tj. kolem všech pohybových os, do individuálně krajních poloh s minimálním svalovým úsilím. Jde spíše o pasivní pohyb. Klouby se uvolňují krouživým pohybem, za použití gravitace a setrvačnosti. Ve směru gravitace pohyb jemně brzdíme, aby nedošlo k prudkému nárazu na okraje kloubu při dosažení krajní polohy. Při dosažení této polohy, uvolníme okolní svalstvo a přecházíme do polohy opačné. Čím rozsah pohybu bude větší, tím vedený pohyb musí být pomalejší. Nesmí být švihové pohyby.



Protahovací cvičení :

Slouží k obnově fyziologické délky svalu. Zkráceny jsou hlavně – vazivová složka svalu, svalový skelet i šlachy. Důležitou úlohou při provádění těchto cvičení je tlumit a oddálit reflexy, které vyvolávají obrannou kontrakci protahovaného svalu. To lze dosáhnout :
  • záměrnou – volní relaxací svalu,
  • cvičení ve staticky nenáročných polohách,
  • pomalým cvičením
  • postizometrickou relaxací

 

Při zahájení cvičení musíme zaujmout tzv. protahovací polohu = poloha, v které se sval natáhne na svoji momentálně největší možnou délku.



Posilovací cvičení :

Jejich úkolem je zvýšit funkční zdatnost oslabených či k oslabení náchylných svalů. Při posilování oslabených svalů je nejprve důležité odstranit negativní působení jeho antagonisty. To provádíme jeho protažením, čímž odtlumíme oslabený sval. Tím navodíme podmínky, které jsou důležité pro vlastní posílení oslabeného svalu. Zařazujeme cvičení dynamická pomalá, při kterých provádíme pohyby proti přirozenému odporu gravitace, kdy vlastní zátěž vytváří hmotnost příslušného segmentu.



ZÁSADY CVIČENÍ

  • Cvičení musí odpovídat individuálním možnostem a individuálním potřebám. Důležité je prozkoumat stav pohybového systému. Zjistit svaly s tendencí ke zkrácení a k oslabení,
  • cvičit pomalu. Rychlé a kvapné cvičení ztrácí na účinku na rozdíl od pomalu vedených,
    přesných pohybů,
  • nezadržovat dech, dýchání je klidné, pravidelné. Vydechujeme při kontrakci, kdy svaly překonávají zátěž a napínají se,
  • správné držení těla a technika,
  • soustředění se na to, co provádíme. Nesoustředěnost, únava a přemáhání bývají hlavními
    příčinami zranění.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář