Jdi na obsah Jdi na menu
 


Církev slaví 1 100 let od narození sv. Václava

22. 5. 2008

Církev slaví 1 100 let od narození sv. Václava

Praha - Češí a moravští biskupové se včera sešli na slavnostní mši v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši ve Svatováclavské kapli sloužil kardinál Miloslav Vlk a zahájil tak letošní Svatováclavský rok.
„Datum narození českého knížete sice nelze s úplnou přesností určit, přesto si tento rok budeme připomínat jako 1 100. výročí Václavova narození,“ řekl mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.
Václav byl nedlouho po své smrti svatořečený a rychle se stal ochráncem českého státu. V této roli ho propagoval především Karel IV. Nechal dokonce roku 1346 vyrobit svatováclavskou korunu pro korunovaci svou a své manželky. A všech svých nástupců.

Kardinál: Václav lidi smiřuje Svatováclavská koruna je nejvzácnější ze souboru pěti korunovačních klenotů, které se pod sedmi zámky uchovávají v komoře nad Svatováclavskou kaplí. „Karel IV. prostě vytvořil svatováclavskou tradici,“ vysvětluje Pištora.
Pro církevní představitele je svatý Václav především inspirací ke smíření mezi lidmi.
„Václavovo úsilí po smírném řešení sporů je pro nás, a především pro naše politiky, výzvou i dnes. Právě proto bude rok 2008 prozářen světlem tohoto knížete,“ řekl již loni při výročí Václavovy smrti kardinál Vlk.
Biskupové půjdou i letos v rámci oslav na každoroční svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi. Zde byl patron českých zemí 28. září 935 zabit svým bratrem Boleslavem I. a jeho družinou.
V rámci svatováclavských oslav se plánují, kromě pouti do Staré Boleslavi a oslav ve všech farnostech a diecézích, jichž je sv. Václav patronem, také kolokvia ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií či vědecká konference. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář