Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta kolem světa umělých kachniček

28. 5. 2008

Příběh se odehrává již celých patnáct let. Všechno to začalo v roce 1992, u nás pomalu končilo oficiální bratrské spojení se Slováky a Sovětský svaz přicházel o další svoje části. V této době si také jedna nejmenovaná americká firma objednala 30.000 plastových kachniček do vany. Při transportu však kontejner s hračkami skončil na dně Pacifiku a kachničky se vydaly svou vlastní cestou.

Rozdělily se na tři skupiny a právě pohyb těchto tří skupin má velký význam pro vědce, kteří podle jejich plavby mohou monitorovat dráhy mořských proudů. Jedna skupina plula na sever, druhá na jih a zbytek na východ. Severní skupina byla viděna u Aljašky, pak se otočila okolo Severní Ameriky a Grónska a vrátila se zpět na východní pobřeží USA. Podle oceánografů se mají v nejbližší době objevit v Anglii v oblasti Cornwallu.

Další dvě skupiny navštíví zřejmě Indii, Jižní Ameriku a určitě Austrálii. Od počátku plavby kachničky urazily něco přes 25.000 km a pluly přes místa, kde ztroskotal např. Titanic, byly na Havaji a dokonce několik let zamrzly v ledu. Plastová zvířatka vydržela dlouhé cestování prý proto, že jsou vyrobeny z odolného plastu a údajně jsou vodotěsné, jak uvedl bývalý zaměstnanec tehdejšího výrobce kachniček.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář