Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vybrané české hrady a zámky

16. 7. 2008
Slezskoostravský hrad

Jedná se o nejstarší historickou památku města Ostravy, první písemný doklad je z roku 1297. Do dnešní doby se dochovala původní palácová dvoupodlažní stavba s ochranným hradebním systémem. Na hradě jsou stálé expozice o jeho historii a o historii Ostravy i hradní sklepení s čarodějnicemi, akvárii se sladkovodními rybami a hradní galerií. Otevřeno denně od 10 do 18 hodin Vstupné dospělí 60 korun, zlevněné 30 korun, rodinné 120 korun Jak se tam dostat z Masarykova náměstí lze k němu dojít přes výstaviště Černá louka, po nově otevřené lávce přes řeku

Zámek Karlova Koruna

Zámek si v Chlumci nad Cidlinou nechal v letech 1721-23 postavit František Ferdinand Kinský jako své letní reprezentační sídlo. V zámku je umístěna expozice představující návštěvníkům rod Kinských a nově Lovecký salonek, kde jsou k dispozici trofeje z myslivosti rodu.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin Vstupné dospělí 70 korun, zlevněné 40 korun Jak se tam dostat Autem po hradecké dálnici D11 nebo vlakem. Od nádraží je to k zámku pět minut chůze.

Vodní hrad Švihov

Jádro pozdně gotického vodního hradu tvoří dvě obytná křídla, která uzavírají vnitřní nádvoří.

Kolem obíhalo předhradí obehnané dalším příkopem, který spolu s několika přilehlými rybníky vytvářel umělý ostrov.

Švihov patřil k nejlepším pevnostem své doby.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin Vstupné dospělí 50 korun, snížené 40 korun, děti do 6 let 5 korun Jak se tam dostat Do Švihova se dostanete autem po silnici z Plzně do Klatov, vlakem nebo autobusem.

Hrad Šternberk

Obranné středověké sídlo s dochovanou válcovitou věží a zbytky opevnění hlavního paláce. Okolí hradu tvoří hezký lesopark. Hrad byl založen v polovině 13. století Zdeslavem z Chlumce a ze Šternberka a od té doby se několikrát změnila jeho podoba. Poslední velkou přestavbou prošel v roce 1886 v duchu romantického historismu.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin Vstupné dospělí 85 korun, zlevněné 50 korun, děti 40 korun Jak se tam dostat Hrad leží ve městě Šternberku na střední Moravě na úpatí pohoří Nízkého Jeseníku. Je dostupný autem a také veřejnou dopravou.

Zámek Kratochvíle

Renesanční zámek sloužil jako lovecké sídlo posledních Rožmberků. Jde o patrovou budovu obklopenou vodním příkopem. Letos byla zpřístupněna nová část prohlídkové trasy včetně Zlatého sálu, pracovny a ložnice Petra Voka.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17.15 hodin Vstupné dospělí 70 korun, senioři 50 korun, studenti, děti, ZTP 40 korun, rodinné 200 korun Jak se tam dostat Nachází se 3 km od jihočeských Netolic. Autem nejlépe silnicí mezi Českými Budějovicemi a Prachaticemi. Vlakem do stanice Netolice nebo autobusem přímo do stanice Netolice Kratochvíle.

Zámek Mníšek pod Brdy

Dvoupatrová stavba stojí na skále nad rybníkem. Letos nabízí návštěvníkům druhou prohlídkovou trasu.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin Vstupné (I./II. okruh) dospělí 90/70 korun, zlevněné 60/50 korun, rodinné 230/180 korun Jak se tam dostat Zámek leží asi 12 km od okraje Prahy. Autem z Prahy po silnici R4. Lze také příměstskými autobusy 317, 321, 322 a 330, které odjíždějí od stanice metra B Smíchovské nádraží. Výstupní stanicí je Mníšek pod Brdy - náměstí. Vlakem jeďte do zastávky Mníšek pod Brdy, nachází se na trase Praha -Dobříš.

Hrad Kámen

Gotický, barokně přestavěný hrad. V 19. století byl upraven v duchu románské gotiky. Expozice představují dějiny hradu a historická jednostopá motorová vozidla, třeba motocykl Laurin a Klement z roku 1898.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin Vstupné dospělí 50 korun, zlevněné 25 korun Jak se tam dostat Hrad stojí ve stejnojmenné obci na silnici z Pelhřimova do Tábora. Z dálnice D1 můžete sjet u Humpolce. Vlakem jeďte buď do stanice v Pacově, nebo v Obratani.

Hrad Buchlov

Stojí na jednom z nejvyšších kopců Chřibů, je ukázkou středověké pevnostní architektury. Vybudován byl v první polovině 13. století.

Otevřeno denně od 9 do 17 hodin (v pondělí jen do 16 hodin) Vstupné (velký/malý okruh) dospělí 85/60 korun, důchodci 65/40 korun, zlevněné 45/30 korun Jak se tam dostat nachází se 3 km od obce Buchlovice v okrese Uherské Hradiště.

Autem se dá přijet na parkoviště u hradu z hlavní silnice spojující Brno a Uherské Hradiště. Nejbližší autobusová zastávka je Buchlovice, hrad Buchlov, rozcestí.

Zámek Kynžvart

Klasicistní zámek sloužil jako letní sídlo kancléře Metternicha. Ve středu nádvoří stojí litinová fontána. V přiléhajícím anglickém parku zhlédneme obelisk císaře Františka I., lesní kapli a Dianin chrámek.

Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin Vstupné dospělí 90 korun, senioři 70 korun, zlevněné 40 korun Jak se tam dostat Leží v nejzápadnějším cípu země 28 km od Chebu. Autem po trase Cheb - Mariánské Lázně, odbočte v obci Stará Voda. Autobusem do Lázní Kynžvart-zámek. Vlakem do stanice Lázně Kynžvart.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář