Jdi na obsah Jdi na menu
 



Standard plemene
 
Trpasličí kontinentální španěl – papillon
Země původu: Francie, Belgie
Standard číslo: FCI 77
Ze dne: 17. 9. 1990
Skupina FCI číslo: IX, společenská plemena
 
Celková charakteristika: trpasličí španěl s normální a harmonickou stavbou těla, dlouhosrstý s mírně delším čenichem, který je kratší než lebka. Je živý, půvabný, a přesto silný, s hrdým chováním a nenuceným a elegantním pohybem. Tělo je o něco delší než vyšší.
 

Délka: se měří od ramenního kloubu k nasazení ocasu.

Výška: se měří v kohoutku
 

Hlava: v poměru k tělu normálních proporcí a poměrně lehčí a kratší než u velkých a středních španělů. Lebka zepředu a z profilu nesmí být příliš oblá, někdy vykazuje lehkou čelní rýhu. Čenich je kratší než lebka, jemný, špičatý a z boku nepříliš vykrojený, není zdvižený. Nosní hřbet je rovný a navazuje na lebku značně zdůrazněným stopem. U větších (těžších) psů je stop méně výrazný, ale přece jen patrný, u velmi malých psů je jasně vyznačený, ale bez prudkého zlomu.

Nos: malý, černý a zaoblený, shora nepatrně zploštělý.

Pysky: silně pigmentované, tenké a přiléhající.

Jazyk: nesmí být viditelný. Pokud je trvale vyplazený nebo se po doteku  prstem nevtáhne zpět, je to vada.

Oči: dosti velké, široce otevřené a velmi širokého mandlového tvaru, nevypoulené. Jsou umístěny dosti nízko na hlavě (vnitřní oční koutek leží na linii přechodu mezi lebkou a čenichem), mají tmavou barvu a výrazný pohled. Oční víčka jsou dobře pigmentovaná.

Uši: ušní boltce jsou tenké, ale pevné. Ušní chrupavka se nesmí při pohmatu rukou směrem ke špičce ztenčovat. Jsou vysoko nasazeny s dobře rozevřenými boltci, směřujícími šikmo do stran. Vnitřní (středová) linie boltce tvoří úhel asi 450 k horizontále. V žádném případě nesmí stát ucho kolmo a jakkoli se podobat uchu špice. Vnitřní stranu boltce pokrývá jemná, lehce zvlněná srst, z níž ta nejdelší mírně přesahuje okraj ucha. Strana ucha je naopak silně pokryta dlouhou srstí, která podél okraje vytváří výrazné třásně.

Končetiny: rovné, pevné, dosti jemné. Pes nesmí působit vysokonohým dojmem. Při pohledu z boku je nadprstí patrné. Končetiny jsou při pohledu zepředu i zezadu rovnoběžné.

Tlapky: dosti dlouhé, tzv. „zaječí“, kolmo stojící na jejich polštářcích. Silné drápy, přednostně černé, světlé u psů s hnědou a bílou srstí (bílé drápy u bílých psů a u psů s bílými končetinami nejsou chybou, pokud je zvíře jinak dobře pigmentované). Prsty jsou suché, s pružnými polštářky, mezi prsty je jemná srst, která přesahuje okraj tlapky a tvaruje ji do špičky.

Trup

Krk: střední délky, šíje je mírně klenutá.

Hrudník: široký, dosti hluboký. Obvod hrudníku, měřený okolo posledního páru žeber, má odpovídat přibližně kohoutkové výšce. Žebra jsou dobře klenutá.

Hřbet: nemá být ani přehnaně krátký nebo příliš klenutý, ale ani pronesený, nesmí působit příliš plochým dojmem. Bedra jsou pevná a lehce klenutá.

Břicho: lehce vtažené.

Ocas: vysoko nasazený, spíše delší a pokrytý bohatou srstí, která vytváří krásný prapor. Pokud je pes v afektu, nese ocas zahnutý nad hřbetem, takže se špičkou může dotýkat zad. Nikdy nesmí být zatočený nebo celou plochou ležet na zádech.

Osrstění: lesklá, bohatá srst bez podsady je lehce zvlněná, nepříliš měkká, spíše trochu pružná s hedvábným leskem. Srst je krátká na obličeji a mozkovně a na přední straně končetin, středně dlouhá na těle. Na krku tvoří dlouhá srst překrásný límec a bohatou náprsenku přecházející na hruď. Na uších a na zadní straně předních končetin tvoří srst dlouhé praporce. Velmi dlouhá srst na zadní straně stehen tvoří lehce zvlněné poddajné kalhotky. Srst mezi prsty je jemná, zdůrazňuje štíhlost tlapky a opticky ji prodlužuje.

Barva: na bílém podkladě jsou všechny barvy povoleny. Na trupu a končetinách musí bílá barva v poměru k ostatním převládat. Žádoucí je bílá, více či méně široká lysina na hlavě. Bílý odznak na zátylku je přípustný, avšak převládající bílé zbarvení hlavy je vadou. U všech psů musí být pysky, oční víčka a především nos dobře pigmentovány.

Kohoutková výška: přibližně 28 cm.

Hmotnost: dvě kategorie: 1) 1,5 – 2,5 kg
                                     2) 2,5 – 5 kg
 

Mechanika pohybu: pohyb je volný, působí hrdým dojmem, krok je elegantní.

Chyby:
Plochá nebo jablkovitá lebka nebo lebka příliš zaoblená. Příliš silně, nebo naopak málo zdůrazněný stop. Jiný než rovný hřbet (klabonos nebo zdvižený nos). Malé oko, příliš kulaté, vystupující, světlé barvy, viditelné bělmo, když se pes dívá před sebe. Jiný než černý nos. Neúplný pigment na očních víčkách a pyscích.
Podkus a předkus
Křivé přední končetiny, uzlovité nadprstí, zadní končetiny rozbíhavé v kolenou, hleznech a tlapkách, slabé záprstí. Vytočený nebo vtočený postoj končetin, drápy, které se nedotýkají země. Paspárky na zadních končetinách jsou nežádoucí a doporučuje se je odstranit, jinak jsou exteriérovou vadou.
Ocas zatočený, ploše na zádech ležící nebo do boku spadající(vlastní ocas, ne srst, která v dlouhých praporcích spadává na hřbet).
Chudé osrstění, příliš měkká nebo naopak odstávající srst, dále srst, která roste z kořínků kolmo nebo naopak rovně, plstnatá srst, podsada.
Kapří nebo pronesený hřbet.
 
Diskvalifikující vady:

1.    Růžová nebo růžově skvrnitá nosní houba.

2.    Podkus nebo předkus, pokud se řezáky vůbec nedotýkají.

3.    Nehybný nebo trvale viditelný jazyk.


Poznámka: Psi musí mít dvě normálně vyvinutá, plně v šourku sestouplá varlata.