Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká Televize - web informoval o Veteran rallye Ostrava 2013

17. 6. 2013

 

Ostrava zažila patnáctý sraz veteránů

Velikost textu:
 
 

Ostrava – Z Masarykova náměstí dnes slavnostně odstartovala Veteran Rallye Ostrava 2013. Ta je pořádána jako sraz vozů Tatra, historických vozidel a italských vozidel vč. licenčních k 55. výročí založení Fiat Klubu Ostrava a XV. ročník Memoriálu Ing. Františka Procházky.

Veteráni v ulicích Ostravy
Veteráni v ulicích Ostravy

Setkání příznivců historických vozidel se letos konalo již po patnácté. Rallye odstartovala v deset hodin z Masarykova náměstí v centru města, kde si návštěvníci mohli všechna vozidla důkladně prohlédnout.

Po komentovaném startu následovalo Městské kritérium – tedy demonstrační jízda centrem města a pěšími zónami v poklidném tempu, aby si všichni mohli shromážděné stroje důkladně vychutnat. Trasa městské části začínala na Masarykově náměstí, vedla přes ulice 28. října, Puchmajerovu a Zámeckou zpět na náměstí.

Jednotlivé posádky rallye poté přímo navázaly a vyrazily do běžného provozu. Jejich cesta vedla po předem naplánované trati směrem do Soběšovic u Žermanické přehrady, cíle letošního ročníku. Účastníci rallye se svými vozy nejeli klasický závod, trasa byla naplánovaná tak, aby na přibližně sedmdesáti kilometrech účastníky provedla okolím Ostravy, Karvinskem a Těšínskem.

Veteráni v ulicích Ostravy
Veteráni v ulicích Ostravy
Více fotek

Posádky se během jízdy musely hlásit celkem na třech průjezdních kontrolách v předem stanovených časových intervalech. První zastávka byla v Karviné - Dolech a byla spojena s prohlídkou šikmého kostela sv. Petra z Alkantary. Druhá kontrola na jezdce čekala v Karviné – Fryštátu, jako doprovodný program navíc obsahovala prohlídku zámku a oběd. Poslední přestávku si pak posádky udělaly v Chotěbuzi, navíc si mohly prohlédnout Archeopark.

Předchozí, 14. ročník Memoriálu Ing. Františka Procházky, se konal v roce 2012 již tradičně jako Veteran Rallye Ostrava se startem na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Po inovovaném Městském kritériu se vydaly posádky do Vratimova, kde byly součástí Dětského dopoledne pořádaného místním Domovem dětí a mládeže. Druhou zastávkou byl Staříč, resp. návštěva a prohlídka cvičné štoly. Po příjemné obědové zastávce v Metylovicích pokračovali účastníci rallye podhůřím Beskyd (zastávka u kamaráda a jeho „soukromé ptačí zoo“ ve Frýdlantě nad Ostravicí Nová Ves), okolo přehrady Šance (jízda pravidelnost ve Starých Hamrech) až na Horní Bečvu, kde před požární zbrojnicí byl cíl rallye. Slavnostní vyhlášení výsledků rallye pak bylo spojeno i s místní slavností Kácení máje.

Veteráni v ulicích Ostravy
Veteráni v ulicích Ostravy
Více fotek

Na startu Memoriálu Ing. Františka Procházky se objevilo mnoho zajímavých osobností našeho motoristického sportu. Start prvního ročníku odstartovali pánové František Šťastný, vicemistr světa silničních motocyklů, a Karel Loprais, dnes šestinásobný vítěz Rally Paříž-Dakar s kamiónem Tatra. Oba dva se pak na start rallye několikrát vrátili. Ostravští diváci však mohli potkat i další závodníky a reprezentanty značky Tatra jako např. Dolu Veřmiřovského či Aloise Marka, kteří u nás oslavili i svoji sedmdesátku (1996), nechyběl ani další člen tatrováckého týmu Lubomír Rek, autokrosař a vicemistr Evropy Alois Havel či světoznámý designér Václav Král... V roce 1995 odstartovali soutěž dokonce i mistři světa v krasobruslení Radka Kovaříková a René Novotný.

Akci uspořádal Tatra Veteran Sport Club Ostrava v AČR ve spolupráci s Fiat Klubem Ostrava, o.s. I přes nepřízeň počasí se dnes na ostravském Masarykově náměstí sešla přibližně tisícovka lidí.