Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránský sraz na Ostré Hůrce 28.10.2009 pohledem ,,Poláškových,,

28. 10. 2009
Veteránský sraz na Ostré hůrce
28. října 2009
 
Jiřina a Jaromír Poláškovi
 
 
Je pátek 28. října 2009, státní svátek České republiky, navíc na tento den letos připadá Den Moravskoslezského kraje. Počasí nic moc, obloha je zatažená, temné mraky slibují déšť. Chtělo by se spát, nicméně vstáváme hodně brzo – rozhodli jsme se, že navštívíme poslední veteránský sraz v kraji před ukončením sezóny – tradiční sraz na Ostré hůrce v Háji ve Slezsku. Zároveň chceme navštívit rodinu na Bílovecku, a protože je v pondělí Všech svatých, nakládáme také „hřbitovní kvítí“ – věnec a květiny, aspoň budou mít veteránisté na co koukat. Nezbytný ranní tělocvik – umytí a naleštění auta, klubové reklamy za okno a vyrážíme.

Obrazek

Cesta přes Ostravu probíhá hladce, za Hlučínem poprvé „kufrujeme“, vracíme se zpátky z Dolního Benešova do Hlučína (cesta do Háje byla uzavřena), přejíždíme přes Děhylov a Dobroslavice směrem k Háji ve Slezsku. V Háji ve Slezsku je rozkopaná cesta, opět „kufrujeme“ a zapomeneme odbočit směrem k Ostré hůrce. Smůla se nám lepí na paty – cesta je hrozná, třikrát čekáme na semaforu, navíc s našimi malými kolečky na hrbolu prudce drcneme a je vystaráno – olej naštěstí nikde neteče, ale zaboha nejde zařadit zpátečka, dostaneme ji tam až na desátý pokus. Zároveň se špatně řadí trojka a občas vypadává jednička. Nálada v tu chvíli zmrzla na nule (až doma se ukáže, že je nutno srovnat držák převodovky, vyměnit silentbloky a ještě dodatečně vyměnit silentblok řazení).

Obrazek

Obrazek

S velkým zpožděním přijíždíme na spodní parkoviště pod Ostrou hůrkou, kde už stojí asi pět starších aut, a nejprve se jdeme pěšky podívat, jak to vypadá u památníku. Po chvíli se vracíme a přejíždíme autem až na louku pod památníkem. Směsice automobilů a motocyklů je velice pestrá – tři Trabanty, jedna Škoda 100, jedna Škoda 120, jedna Škoda Rapid, Volkswagen brouk, Austin Mini, Fiat X 1/9, náš Fiat 126, dvě Škody Felicia, zajímavý valník Barkas Framo a jeden skutečný skvost – kabriolet Bugatti.   Kromě toho asi dvacet motorek – tři skůtry ČZ, dvě sovětské M 72 se sajdkou, Ogar, předválečné Jawy, Jawa 250 pérák, Ariel, ČZ 175/477 a další.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prohlížíme si také památník na Ostré hůrce (317 m n. m.), která je památným místem odboje a táborů slezského lidu. Poprvé se zde 12. září 1869 sešlo několik tisíc lidí a byly vyhlášeny požadavky českého lidu ve věcech národnostních a školských. Další tábor lidu se konal 11. září 1898 za jazykovou rovnoprávnost. Ještě před vyhlášením Československé republiky se na vrcholu Ostré Hůrky 22. září 1918 sešlo 40 000 lidí s požadavkem na vyhlášení samostatného státu. Další velké shromáždění se konalo 1. září 1929 v rámci odhalení žulového památníku slezského odboje – sešlo se na něm 60 000 lidí. 11. prosince 1938 Němci památník nejprve poškodili a 14. prosince 1938 byl zcela zdemolován. 23. září 1945 se na Ostré hůrce konala manifestace 100 000 lidí, kteří požadovali územně správní samostatnost Slezska a také připojení Horního Slezska k ČSR.
Památník na Ostré hůrce byl obnoven teprve v druhé polovině šedesátých let minulého století – za použití pozůstatků původního památníku byl nový památník dokončen 12. září 1965. Autorem projektu památníku je architekt J. Czeniek, sochařskou výzdobu zhotovila dvojice autorů Lukešová a Kýn. Slavnostní odhalení se konalo 21. září 1969 za účasti 10 000 lidí. 29. dubna 1993 byl odhalen pomník památce všech popravených slezských vlastenců, na kterém jsou uvedena jména Ladislava Klimeše, Vladimíra Metze, Lva Palyzy a Františka Sobotíka, zakladatelů odbojové organizace Obrana Slezska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fouká silný a ledový vítr, zapínáme teplé fiaťácké bundy, nálada je přesto výborná. Navíc ji zlepšuje pojízdné občerstvení – dáváme si úžasné kafe za 10 Kč – „smrťák“, že v něm stojí lžička a za 30 Kč veliký grilovaný klobás se dvěma chleby a s hořčicí. Potkáváme další členy našeho ostravského Fiat klubu, manžely Kohoutkovy. Žel, tentokráte nepřijeli Fiatem. Obloha se znovu zatahuje a prudce se ochlazuje – v 13.12 hod. proto nasedáme do auta a jedeme dále. Pouštíme si naplno topení a přes Velkou Polom, Dolní Lhotu, Čavisov, Zbyslavice a Lubojaty se blížíme k Bílovci. Jede se nám výborně, cesty jsou skoro prázdné, listí na stromech je už zbarveno do žluta. Zastavíme se na hřbitově v Bravinném a pak už jedeme na návštěvu k našim příbuzným.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do Frýdku-Místku se vracíme kolem 18. hodiny, najeli jsme 148 km. Co dodat závěrem? Byl to náš poslední veteránský sraz v roce 2009 a bylo to příjemné završení motoristického roku.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozdrav

Milan z Ov,13. 7. 2010 13:21

Ahoj Jaromíre,
velmi zajímavé ukončení sezóny !
Dobrý článek, jen tak dál.