Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání orelských seniorů ve Vranově u Brna

25. 4. 2014

Setkání  orelských seniorů  ve Vranově u Brna

 

Ve dnech 7.- 9. dubna 2014 se orelští senioři opět spolu setkali v krásném prostředí  kláštera

řádu Paulánů ve Vranově  u Brna.

Program:

Pondělí 7. dubna 2014 – příjezd během dopoledne, ubytování

     13,00 hod. – oběd

     14,00 hod. – přednášky

     17,00 hod. – mše svatá

     18,00 hod. – večeře

     19,00 hod. – večerní program

Úterý 8. dubna 2014

     07,00 hod. – mše svatá

     08,00 hod. – snídaně

     09,00 hod. – přednášky

     12,00 hod. – oběd

     14,00 hod. – historie současnost Vranova

     15,00 hod. – přednáška

     18,00 hod. – večeře

     19,00 hod. – večerní program

Středa 9. dubna 2014

     07,00 hod. – mše svatá

     08,00 hod. – snídaně

     09,00 hod. – přednáška

     12,00 – 13,00 hod. – oběd (dle odjezdu účastníků)

Již tradičně se duchovního programu  ujal  P. Pavel Kopecký, který svým úsměvem a laskavým přístupem chtěl každého potěšit a povzbudit.

Téma jeho přednášek  byla   „ postní doba“,  „lidské vzájemné vztahy“.

V pondělí odpoledne naše setkání pozdravil  br. Božetěch Kostelka z ústředí Orla a předal účastníkům k nahlédnutí několik fotografií  a DVD  z výročí předání sochy P. Marie z exilu,  z hostýnské pouti  z r. 1990 i  články z novin z  r. 1940 o pouti na Vranově  ( účast 5000 lidí) a orelské pouti na sv. Hostýně, kde se účastnilo také 5000 lidí.

Část úterního  odpoledne  patřilo  prohlídce a  přednášce  o historii tohoto skvostu Moravy  vranovského kostela a kláštera. Přednášky se ujal velmi sympatický  a obětavý správce kláštera pan Jaroslav Polák. Dozvěděli jsme se jak legendu vzniku tohoto významného poutního místa, tak celou jeho historii od  r. 1240 až po současnost.  Kostel Narození Panny Marie poskytuje k vidění, kromě jiného,  dvě vzácné památky. Je  to  po staletí uctívaná krásná soška Panny Marie Vranovské neznámého řezbáře , přinesená sem pravděpodobně  Paulány z Francie kolem r. 1500 a  uctívaný  vranovský dřevěný kříž.  Obě památky byly ukryty na Novém Hradě před řáděním švédských vojsk. Později objeveny v terénu, soška naprosto nepoškozena, kříž jen nepatrně, přesto, že Nový Hrad byl vypálen. Na hlavním oltáři je pouze kopie sošky,  originál je ukryt v klauzuře kláštera, nepřístupný.

Večerního programu se ujala , už opět tradičně, ses. Marie  Pachtová. Byl to vlastně večer poezie, řekla bych lyrické poezie v podání  autora básní  br. Paďoura , prokládané přednáškou ses. Marie o významu tradice a jejího zachování pro současnost i pro budoucí generaci. Nechyběly ani krásné , jak národní, tak  lidové písně, ke kterým nás vyzývala.

 Překvapením bylo vystoupení br. Výlety z Kyjova,  (přišel mezi nás oděný indickým pláštěm , pokrývkou hlavy a ověnčený jejich ozdobami) který se účastnil  předávání   pletených obvazů pro malomocné v indických nemocnicích. Tyto obvazy pletou české ženy  a jsou vděčně přijímány. Další den následovalo promítání videa z návštěvy české delegace v Indii.

Poslední den  jsme po ranní mši a  následné snídani s radostí přivítali P.Petra Dujku, který se nám věnoval  celé dopoledne. Ve svých přednáškách  nás přiměl k hlubokému zamyšlení nad svým jednáním a celým průběhem života  s Bohem, nebo bez  Něho, nebo střídavě v různých životních situacích. Mezi  všemi jeho duchaplnými  myšlenkami  rada pro manžele  -   nevhodné, nevrlé,  či zlé jednání svého protějšku  nikdy neopětovat, ale  reagovat  láskyplným postojem – to je jediná cesta, jak udržet  krásný vzájemný  vztah  a  tím i s Bohem.

Naše setkání přijela pozdravit i 1. místostarostka Orla ČR  ses. Ing. Miluše Macková – krátce informovala o stálem problému – shánění financí pro činnost Orla.  Zdůraznila, že důležitou podmínkou pro  finanční příspěvky  státu bude  mladá členská základna- proto apeluje  na nás prarodiče – přivést své vnoučky a pravnoučky do Orla.

Letošního setkání se účastnilo 90 členů, více , než loni. Po celou dobu  panovala přátelská, srdečná nálada, radost z opětovného setkání  Celou organizaci měla na starost  ses. Marie

Hlavicová, za což jí patří od nás všech  velký dík.

Dík patří samozřejmě i všem, kdo se přičinili  o pěkný průběh těchto dní , zvláště  P. Pavlu Kopeckému,  P. Petru  Dujkovi, ses. Marii Pachtové i za dárečky, br. Paďourovi, br. Františku Pavkovi ze Vnorov, který se nemohl zúčastnit, ale poslal  dárečky v podobě krásných velikonočních kraslic,  panu  J. Polákovi, správci  kláštera , za jeho ochotu  splnit všechny naše požadavky a celému personálu, který se postaral o naše výborné nasycení.  

 

 

                                                                                                    Emilie   Zemánková

                                                                                                      župa  Velehradská

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář