Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to nevyhnutelné

16. 4. 2011

Ano, je to nevyhnutelné. Přihláška k maturitě. Někdo možná už ví, jak se bude jmenovat jeho dítě, ale Naruto ani nevěděl, co měl ráno k snídani. Jak si po tom měl vybrat předměty k maturitě?
,,Na všechno jsem levej," mručel Naruto.
,,Ajina ti celkem jde," řekl Leny.
,,Ne, to jen panu Uchihovi jdou opravovat písemky," namítl Naruto. ,,Navíc je to jeden z povinných předmětů, buď ona nebo matika, společně s literaturou. Tak nevím, co je lepší."
,,Já být tebou, napíšu si tam tu angličtinu." To byla pravda, tam to snad na čtverku utáhne. V matice by byl ztracený
,,Pořád ale nevím čím zaplácnout ty dvě poslední místa?" Už od minulého roku jim všichni vtloukali do hlavy, ať maturitu nepodceňují... ať se učí průběžně. Jenže Naruto nějak pořád nevěděl, co očekávat. Leny měl staršího bratra, který si to odbyl před třemi lety. Navykládal mu o maturitě spoustu pohádek, jaká je to brnkačka a že si nemusí dělat starosti. Naruto by ale spíše rád věděl něco o tom, jak to celé probíhá.
,,Tak jdi za Uchihou?" Narutovi chvíi trvalo, než mu došlo, kterého Uchihu má na mysli.
,,Musíme mu vymyslet nějaký krycí jmén," usoudil. ,,Proč vůbec k němu?"
,,Tak, má tvoje předešlé výsledky a drby od učitelů, takže ví, na co se lejlíp budeš hodit. Pak taky určitě sám maturoval a navíc i jiných maturit možná i seděl. To jsou cenné rady."
,,To jo, ale může je dát tak Sasukemu, ne mně."
,,Je to náš třindí učitel a ty jsi v tíživé situaci, od toho tu přece je. Navíc ti sám řekl, že pokud bueš potřebovat poradit, můžeš přijít." Byl to dobrý nápad. Kdo jiný by mu poradil z čeho dělat závěrečnou zkoušku, než sám učitel.
,,Je to ale trochu nefér vůči ostatním." Přežil tu několik let, nechtěl si poslední měsíce rozházet tím, že by využíval svojí situace. Když je pan Učitel takovej měkota.
,,Naruto," povzdechl si Leny, ,,fér není ani to, že nemáš rodinu. Asi takhle ti to řeknu. Do mě matka hustí už několik měsíců, ať si začnu připravovat otázky. Navíc v téhle činnosti sama dost figuruje. Chápeš? Pochybuju, že tvoje sociální pracovnice ti vypracuje Světový realismus!"
,,Tak já tam zajdu," rezignoval Naruto.
,,Hodnej kluk,"poplácal ho Leny po rameni. ,,Je to pro tvoje dobro. A kdyby jsi měl špatný sny, můžeš se o cenné rady podělit."
 bez-nazvu.jpg

 ,,Naruto," ozvalo se z konec chodby, ,,Stalo se něco?"
,,Jenom bych se potřeboval na něco zeptat," řekl Naurot. ,,Poradit," dodal.
,,Samozřejmě," kývl učitel a odemkl dveře kabinetu. ,,Takže..." odmlčel se a pokynul k židli.
,,Jde o přihlášky k maturitě," začal Naruto. ,,Nejsem si jistý... z kterého předmětu bych měl aspoň nějakou šanci uspět."
,,Naruto," zasmál se, ,,vím, že vás všichni straší, ale ono to opravdu nic není."
,,No Vám se to říká, když jste učitel. Já jsem na všechno totální dřevo." Znovu se ozval smích. Co je na tom sakra vtipného?
,,Na konci loňského roku sis volil semináře, některé si vyber. V kterých si nejvíc věříš."
,,Aha, a z Vašeho pohledu, pohledu učitele... repektive, v kterém předmětu si Vám na mě učitelé nestěžují?"
,,Nikdo si na tebe nestěžuje. Snad víš jaké máš známky, ne?" to Naruto přesně věděl. Nebyly tak špatné, rozhodně s nimi nepropadne, ale bude to stači i u maturity. ,,Nebo máš strach něčeho jiného?" Jak mu naznačit, že když mu on přidává, byť jen nepatrně, jiný učitel mu může ubrat? ,,Po celou dobu tam budu jako váš třídní sedět, žádné neprávo se tě nedotkne. Rozhodně se tam nemáš čeho bát. Všichni jsou si vědomi nervozity a každému napoví, pokud potřebuje."
,,U mě se určitě budou předhánět." Ano, Naruto musel přiznat, že školu zanedbával, což názor ostatních učitelů na něj rozhodně nezlepšilo.
,,Vyber si dva předměty, které tě nejvíc baví a o kterých víš něco i bez učebnic. Na ně zaměř pozornost a dokaž učitelům, že ti na tom záleží. Nemusíš mít lepší známky, jen ukaž snahu."
Ukázat snahu... a to se dělá jak? Zatím se totiž setkal jen s polejzáním. ,,Oni tě nekousnou. Klidně za nimi můžeš jít, íct jim o své volbě a požádat je o radu nebo doučování."
,,Dobře."
,,Času máš dost, přihlášky se vyplňují tak brzo, aby jste se byli schopni zaměřit jen na svůj maturitní předmět. Stejně tak to vědí i učitelé a v ostatních předmětech vám poleví." Tak to byla užitečná informace. Když si zvolí angličitinu, odpadne mu starost s matikou a němčinou. Stejně tak mu i odpadne jeden seminář.  ,,První pololetí zřejmě žádnou změnu neucítíte, ale od druhého vám poleví natolik, aby jste se mohli věnovat jenom svým předmětům." Teď byl Naruto rád, že sem přišel. Ze začáku byl trochu nervózní, vlastně pořád byla... Uchiha s ním jednal jako s sobě rovným a to trochu Naruta vyvádělo z míry. Nechtěl si to ničím pokazit a udělat ze sebe vola.
,,Děkuju Vám."
,,Není zač. Patrně tě na tohle tvoje pracovnice nepřipravila."
,,Ne, jenom pořád opakuje, jak je to důležité, abych mohl získat práci. Bez maturity nechytnu nic, abych se udržel sám."
,,To chápu, určitě to zvládneš," řekl. ,,V nejhorším tě může doučat někdo z tvojí třídy."
,,Tak to je mi jasný, kam míříte... nejlepší ze třídy je Sasuke a to by bylo hodně drahý." Dost možná nejen finačně, ale i charakterově... požádat o laskavost Sasukeho... no potěž pán bůh!
,,Chápu. Vím, že se Sasuke nerad dělí. Ale určitě to půjde i bez něj." Půjde nepůjde... cokoliv, jen bez něj.
,,Ještě jendou děkuji," vstal Naruto ze židle. ,,Nechtěl jsem otravovat, ale prostě jsem si nevěděl rady."
,,Něco rodiče nenahradí, že?" Naruto se zastavil u dveří.
,,Nic je nenahradí," řekl a s posledním díkem a slovem rozloučením odešel.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

=^__^=

(Kagome/Kurama, 18. 4. 2011 16:36)

Objednávám si deset prototypů pana Učitele k nám do školy T_T To není možný, já chci taky takového samaritánského třídního! Naše třídní mě posílá ke cvokařovi, maximálně :D Lituju letošní maturanty, chudáci pokusní králíci... Tam už žádné razení nebude.
Každopádně, víš, jak zbožňuju školní prostředí, viď? Děláš mi ohromnou radost, ať už to bude cokoli *-* Na další kapitolu se těším :)

^^

(Itachi-chan, 17. 4. 2011 22:18)

Chjo, maturita... něco, o čem ještě alespoň rok a půl nechci slyšet ani slovo... V tomhle ohledu je snad i Naruto lepší, než já :D
Jsem opravdu moc ráda, že ty kapitolky přibývají tak rychle ^^ Příběh je super, těším se na úterý :)

matura

(Yumiko, 17. 4. 2011 21:14)

áá... už jenom čtyři roky a vy mě tím děsíte už tady :D jestli to probíhá s maturitama takhle na každý škole, tak se snad můžu trochu uklidnit. kéž bychom měli taky takovýho učitele... to bude zase stresu ve škole :D ale povídka skvělá.. až na tu horu překlepů ale vše se promíjí díky obsahu.. ;)

Nadpis

(Lilith-sama, 17. 4. 2011 15:58)

A jéééje... Maturita. Ešte dva roky a ideme na to... Tak ale ak to zvládne Naruto, tak to zvládnem aj ja. :D:D Itachi je zlatýýý, to by som od neho nečakala, že bude tak milý. Sa mi to páči čím ďalej tým viac. Teším sa na pokračko.

...

(ElenEstel, 17. 4. 2011 13:16)

má pravdu v tom že rodiče jsou nenahraditlní doufám že naruti u maturity projde