Jdi na obsah Jdi na menu
 


  

                                  Aktuality prosinec - srpen 2014


                         Karolína Berousková v Německém Fellbacheru           30.12. 2014
Karolína Berousková je mladá česká drezérka a trnérka zvířat. Specializuje se na výcvik koní a to jak vysokou školu jezdeckou, 65026-gallery1-k5j9d.jpgtak i drezůru pony. Cizí ji ale není ani výcvyk smíšené drezůry hospodářských zvířat. V sezóně ji můžete vídat pod šapitó cirkusu Berosini a v loňském roce se představila také v prestižní show cirkusu Martin Hanson v Nizozemsku. Letos v zimě se prezentuje v Německé Felbacheru. Zimní cirkus se tady koná už od roku 1993 a kromě Karolíny se tady představí například Němeecká vzdušná akrobatka Alexandra Riedesel, která se do manéže vrací po dlouhé čtyřleté odmlce.  Dále se mohou diváci těšit na akrobaty na Perských tyčích, antipod, nebo žongléra. A nechybí ani klauni. Čeští diváci už dobře znají například Polského kluna, který si říká Rico a kterého budete kromě Německého Felbacheru moci znovu vidět také v manéži Českého cirkusu Humberto v roce 2015.  



  Hynek Navrátil v show cirkusu Carl Busch        25.12. 2014
Už od 12. prosince se na výstavišti Ratsweg v Německém Frankfurtu nad Mohanem koná II. ročník vánočnni. í cirkusové show, kterou tady pořádá Německý národní cirkus Carl Busch. V programu se tak kromě této slavné Německé rodiny, kterou v manéži buchst.jpgreprezentuje drezérka koní Nataša Busch a klaun Wille, potkávají také zástupci neméně známé Italské dynastie Togni - Christopher a Clio Togi. Nechybí ale další hosté a přátelé jako Německý drezér exsotických zvířat a slonů Manuel Frank, nebo Český drezér šelem - Hynek Navrítil junior. Cirkusová show potrvá ve Frankfurtu až do 4. ledna 2015.  Pak se cirkus přsune ze svého šapitó do arény pro téměř 1500 návštěvníků v nedalekém Schweingfurtu, kde představí diváků show s názvem Zimní kouzlo. A i tady se kromě, adrenalinového vystoupení provazochodecké skupiny Rebels, ilusionisty Denise Rush, nebo rodiny Busch, představí také drezér šelem, kterého můžete v sezóně vidět v cirkusu Humberto. V Schweingfurtu bude zimní show za doprovodu velkého cirkusového orchestru trvat až do 18. ledna 2015.   


  Robi Berousek se vrací do cirkusu Ahoy          23.12. 2014  
Letos už jsme na našich webových stránkách informovali o vánočních cirkusech ve Švýcarsku, Portugalsku a Německu. Dnes se podíváme do Nizozemska. Tady je jedním z nejznámějších podniků, Rotterdamský, cirkus Ahoy, který pořádá Francouzský robi.jpgdrezér šelem Kid Bauer společně s rodinou. Není proto překvapením, že hlavní atrakcí programu je drezůra deseti lvů a to včetně vzácného lva bílého. Nechybí ale ani drezůra veselých psíků, ušlechtilých koní, nebo hospodářských zvířat pod vedením Nancey Bruerové, dcery ředitele cirkusu, která se představí také v kleci s už zmíněnýmy lvy. V programu nechybí ale ani akrobacie na vysuté hrzdě, eleganci přináší provazochodecké vystoupení, nebo žonglování. To tady letos prezentuje Český žonglér a akrobat Robi Berousek. Ten se přitom do cirkusu vrací znovu po roce - vloni tady předváděl svoji druhou disciplínu - akrobacii na volných žebřícíh. Není přitom obvyklé, že si organizátoři vyžádají pro svoji show jednoho umělce dvakrát posobě, pokud ano, je to považováno za velké vyznamenání a poklonu pro daného umělce. Kromě žonglérů a akrobatů program doplňují klauni a vše doprovází velký cirkusový orchestr. Zimní cirkus v Rotterdamu končí 28. prosince 2014.      


    Čeští umělci se představí také v Reutlingeru            22.12. 2014

beze-jmena.jpgJe jasné, že je Německo pro zimní cirkusy zemí zaslíbenou, vždyť jich tady letos je víc než osm desítek. Další z nich odstartovalitaké dnes. Z Českého pohledu je asi nejzajímavější ten v Bavorském Leutlingeru, jednak proto, že to není daleko od našich hranic a i proto, že se tady představí Čeští umělci. Se svými šelmami sem přijíždí zástupce třetí generace drezérů a krotitelů Tomáš Ringel. A hned několik disciplín do manéže přiváží také rodina Láníkových, které můžete znát také z cirkusu Aleš. V Německé manéži se prezentují ve skupinovém žonglování, jako skákači na odrazových můstcích i jako akrobaté na Perských tyčích. V programu je pak doplní například akrobati v Kole smrti, nebo show s papoušky. Nechybí ani veselý klaun Antonio, nebo komický bubeník Franco Olivera. A je toho mnohem víc. I tento vánoční cirkus potrvá až do 6. ledna 2015.                     

 Skating Ernesto přijíždějí do Crailsheimu                   20.12. 2014

Crailsheim je Německé městečko v severovýchodní části spolkového státu Bádensko - Wurttembersko, kde žije jenom něco přes třicet tisíc obyvatel. I tady se ale, neodmyslitelnou tradicí, stal vánoční cirkus, který tady dnes odstartoval už po desáté. Každý rok beze-jmena.jpgv zimě se tak obyvatelé, nejen z města, ale z celého okolí, mohou těšit na pestrý program, plný zajímavých vystoupení. Letos v něm nechybí například drezůra tygrů, volný výcvik exotických zvířat, nebo koní. Z artistů jsou to pak například netradiční akrobacie na tyči, která je i u nás známá jako půl act, nebo akrobacie na šálách. A ani v tomto jubilejním programu nechybí Češi. Předněji artistka, akrobatka a členka slavné dynastie Veronika Faltyny a její manžel Ital Paolo Ernesto, kteří pod Německým šapitó vystoupí jako duo na kolečkových bruslích Ernesto´s. S touto show už hostovali po celém světě a v roce 2011 také ve slavném kasínu Cirkus Cirkus v Las Vegas v USA. Veronika pak v manéži prezentuje také už zmíněnou akrobacii na šálách.A je toho mnohem víc, vánoční atmosféru tady bude cirkus zpestřovat až do 4. ledna 2014       
                   

                          Na festivalu v Enschede se představí také Češi   19.12. 2014

Už po 19. začne zítra v Holandském Enschede mezinárodní festival cirkusového umění. A jako vždy sem přijíždějí účinkující ze všech koutů světa. Pod šapitó se tak představí třeba mladý německý drezér Amedeo Folco, enschede.pngprovazochodci Alessandro Gillert a Moia Christian z Itálie, nebo skupina skákačů na vzdušných hrazdách Costa. Ale ani letos nechybí mezi účinkujícími Češi. Tentokrát nás reprezentuje ekvilibrista Robert Lagroni a duo Rapoli. Trochu zarážející ale je, že oficiální webové stránky festivalu uvádějí Roberta, jako zástupce Španělska a Helenu Rapoli s jejím výcvikem psíků jako účastníka Maďarska. Jako zástupci České republiky jsou ovšem Helena a Antonio uvedeni, při svém společném žonglérském vystoupení jako Duo Rappoli. Ať už jde o záměr organizátorů, účinkujících, nebo prostě jenom chybu, tomuto festivalu to na prestiži nic neubírá a my budeme sledovat, jak si naši umělci povedou v boji o cenu festival - Golden Artist. Naposledy si z tohoto festivalu odvezl cenu Jiří Berousek za drezůru koní v roce 2010. Výsledky oznámí mezinárodní porota příští sobotu, festival končí v neděli 28. prosince 2014.        
              
                           Zítra začíná zimní cirkus Roncalli v Berlíně           17.12. 2014

Tak jako k Německu patří zimní cirkusy, tak patří k Berlínskému Tempodromu zimní cirkus Roncalli. Zítra tady začne už jeho jedenáctý ročník a diváci se mají znovu na co těšit. Jak už jsme v programu, nejen zimního cirkusu, roncalli-2014.jpgRoncalli  zvyklí, kromě tradičního cirkusového umění, v jeho manéži můžete vidět moderní a extravagantní show. Tu letos přiváží například mladý Španěl Segi Buka, který přiváží jedinečnou hru světel a stínů - ve které zvláštním způsobem tvaruje světelné paprsky. Netradiční je také skupina osmi žonglérek diabolo z Číny. Zimní atmosféru pak navodí Německá rodina Saabel se svojí drezůrou psů Huskies, která pod přináší náladu jako za polárním kruhem. Rodina Saabel se ale představí také s jejich druhou tradiční disciplínou - vysokou školou jezdeckou, se kterou se pod šapitó cirkusu Roncalli prezentovali už v letošní letní sezóně. Další tradiční cirkusovou disciplínou jsou skákači na odrazových můstcích Dragomir a až z dalekého Japonska do Berlína letos přijíždí mladý žonglér, který už posbíral několik mezinárodních úspěchů - Ty - Tojo. A je toho mnohem víc. Tradiční Berlínský zimní cirkus končí 4. ledna 2015.     

              

Alan Šulc pod šapitó vánočního cirkusu v Drážďanech         16.12. 2014

Zítra večer začíná 18. ročník vánočního cirkusu Busch - Roland v Německých Drážďanech. A právě tento cirkus v posledních letech patří mezi tradiční zastávku také pro české umělce - v minulých letech tady hostoval například alan-sulc-grenoble-2012.jpgKarel a Erik Berousek, se svojí krokodýlí show. A výjimkou nebude ani letošek, tentokrát se v manéži představí mladý český žonglér Alan Šulc. Ten se do povědomí světové cirkusové veřejnosti zapsal už jako 12 ti letý, když získal zlatou medaili na prestižním festivalu mladých umělců European Youth circus festival. Mezi jeho novější úspěchy pak patří zisk Bronzové hvězdy na festivalu ve Francouzském Grenoblu v roce 2012. Kromě Alana se v manéži tohoto tradičního vánočního cirkusu představí třeba německá drezérka tygrů Carmen Zanderová, nebo zástupce slavné Německé rodiny Probst - Kevin s volným výcvikem koní. K vrcholům programu pak bude bezesporu patřit adrenalinová koule smrti, kterou přiváží skupina Varrane a krev v žilách vám bud tuhnout i při pohledu na házeče nožů z Itálie - duo Jeseters, které si určitě mnozí z vás pamatují také z účinkování pod šapitó Cirkus Cirkus Clasic v Praze. A pokud ne, do Drážďan to z Čech není tak daleko, tak se tam jeďte podívat. Vánoční cirkus tam končí 4. ledna 2015.


                        Cirkusový svět opustil Karel Berousek                           8.12. 2014
Cirkusová manéž je místem smíchu a radosti, ale ani cirkusu se nevyhýbají zprávy smutné. Jedna taková přišla dnes od rodiny Berousků. Zemřel artista, drezér a ředitel cirkusu Berousek Sultán pan Karel Berousek. Karel byl synem slavného krotitele medvědů Ferdinada Berouseka a bratr Jiřího Berouska staršího. Karel Berousek se podobně jako jeho předkové zapsal do povědomí cirkusové veřejnosti jako drezér medvědů a spolupodílel se také na natáčení slavného filmu Šest medvědů s Cibulkou. Rozhovor o natáčení najdete také zde. Za naše webové stránky bychom chtěli vyjádřit upřímnou soustrast rodině. 

                         Včera odstartoval cirkusový festival ve Valencii            6.12. 2014  

Včera večer odstartoval ve Španělské Valencii v pořadí už 9. ročník mezinárodního festivalu cirkusového umění. Jeho pořádání se i letos ujali členové největšího Španělského cirkusového podniku - Grand Circo Mundial, v čele s valencia.pngjeho ředitelem José Mariou Gonzálezem Villjou. Členové rodiny už po několik desetiletí vynikají především chovem a výcvikem slonů, s jejich drezůrou se dokonce prezentovali na festivalu v Monte - Carlu v roce 2013, odkud si odvezli Bronzového klauna. Po vzoru Monte Carla i do Španělska každý rok zvou artisty, akrobaty, žongléry ale hlavně klauny a baviče z celého světa. Letos se tak na festivalu představí třeba břichomluvec Kennet Huesca, Portugalský klaun Chrlie Carletto, z Francie přichází Tito Medina , jehož kousky už mohli vidět diváci například v cirkusu Krone a nechybí ani dvojice hudebních klaunů Rivalinos. A kromě už zmiňovaných slonů nechybí ani tradiční Španělská jezdecká škola na koních, která byla oceněna také v roce 2013 na monackém festivalu. A je toho mnohem víc, festival je nesoutěžní a trvá až do 11. ledna 2015.      

   Světová vánoční cirkusová show se připravuje ve Stutgartu      3.12. 2014

Už v pátek 5. prosince 2014 se poprvé otevřou brány největšího zimního cirkusu na světě v Německém Stutgartu. Letos se taky koná už 21. ročník a opět se sem sjedou ty největší hvězdy světového cirkusu. Pod šapitó tak přijíždí 134_ae3698a9e3aedea07a6238deda332310.pnghned několik držitelů nejprestižnějších ocenění cirkusového světa - tedy klaunů z festivalu v Monte - Carlu. V manéži se tak představí například Petra a Rolland Duss s lachtany, která si odvezla stříbrného klauna, dalším zástupcem a držitelem stejné ceny z roku 2001, který se letos představí ve Stutgartu - Italský klaun Fumaglli, nebo Fredy Knie junior, nebo držitelka bronzového klauna, Anastasia Makeeva. Tu mohli vidět diváci v roce 2011 také na Pražském festivalu, odkud si odvezla také cenu za třetí místo. Budou zde ale i účinkující, kteří pozvání na tento slavný festival teprve dostali a v Monte - Carlu se představí v roce 2015. Těchto zástupců má program ve Štutgartu hned pět. Jedni z nich je také skupina vzdušných akrobatů z Pyongyangu, 18 artistů z Číny, nebo skákači na houpačkách z Kanady. Ale je toho mnohem víc. Světové cirkusové umění můžete ve Štutgartu navštívit až do 5. ledna 2015.                         

Cirkusová galashow se připravuje také v Polsku            26.11. 2014

Cirkusová sezóna v Evropě sice končí, ale cirkusový umělci se rozhodně k zimnímu spánku neukládají. Právě naopak, stěhují se do zimních cirkusů, na festivaly, nebo třeba, jako v sousedním Polsku, do divadla. Už příští mgcv2.jpgneděli 7. prosince se tam totiž ve Varšavském hudebním divadle uskuteční cirkusová galashow. Druhý ročník pořádá opět tradiční Polsko - Britská rodina Pinder. Proto se i v tomto programu představí tradiční stálice programu cirkusu Koron, jako kalun Mr. Chap, humor do manéže přinese také duo Sasanka. Extravaganci pak přinesou akrobati na lustrech. I když se jedná o netradiční prostory, diváci se mohou těšit také na drezůru psíků. A dnes program rozšířil také český artista, akrobat a nožní žonglér Ludwig Navrátil, kterého můžete vidět pod šapitó cirkusu Humberto. A bude toho mnohem víc a to vše v jediném představení tohoto netradičního projektu už v neděli 7. prosince 2014.     
                       
                           Rodina Stauberti hostuje v Maďarsku                     21.11. 2014 

Erika a Dimitri Štauberti jsou pokračovatelé slavné české cirkusové dynastie. Erika předvádí viz za vlasy a společně se pak specializují na tradiční rodinnou disciplínu - akrobacii na Perských tyčích. S touto show už hostovali v několika známých podnicích po celé Evropě a úspěchy sbírají také na cirkusových festivalech. Letos na podzim a v zero-gravitation.jpgzimě mají před sebou další prestižní angažmá, tentokrát v Maďarsku. Jsou totiž součásti nové show v cirkusové budově  Nagycirkusz Fövárosi. Program nese název Zéró Gravitáció a propojuje tradiční i méně obvyklé cirkusové disciplíny. Kromě českých umělců se pod kopulí představí také Mongolská skupina na jednokolkách, skupina skákačů na trampolíně - držitelé bronzového klauna z Monte - Carla za rok 2013 - Catwall a nechybí ani Ruský klaun Bobilev a protože gravitaci - kterou má celá show v názvu nepodléhá ani světlo, v programu můžete vidět třeba i lasermana Andrea Prince z Itálie. A je toho mnohem víc, pokud se tedy chystáte do Budapešti třeba na vánoční trhy, doporučujeme tuto show v Nagycirkusz Fövárosi určitě nevynechat.        

 

Zítra začíná zimní cirkus ve Švýcarském Zürichu         19.11. 2014

Už zítra večer mohou diváci ve Švýcarském Zürichu  navštívit velký zimní cirkus Salto Natale. Jedná se o velký projekt, sn_heli_2.jpgkterému šéfují zástupci 6. cirkusové generace Gregory a Rolf Knie a také producent Cirque du Soleil Guy Laliberté. Stejně jako ve slavném Kanadském podniku, ani v programu Salto Natale neuvidíte žádná zvířata, jedná se spíše o show, která kombinuje artistiku, herectví a tanec. I tak ale pod šapitó přijíždí více než 50 špičkových umělců z 9 zemí světa. V závratných výškách se tak letos bude vznášet například ruská skupina Dobrovitskiy, netradiční spojení vody, tance a akrobacie přiváží německá umělkyně Helena Lehman, ale nechybí ani tradiční cirkusové disciplíny jako je žonglování, akrobacie na šálách, nebo klauni. To vše za doprovodu velkého orchestru a tradiční baletní školy. To vše potrvá až do 4. ledna 2015.   


Vyšla první kniha o českém cirkusu   14.9. 2014

O cirkusu a cirkusovém umění v Čechách vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující je až nová publikace s ts55dcd8_orbiscirkus.jpgnázvem Orbis Cirkus od autorů Hanuše Jordána a Ondřeje Cihláře, která bude na pultech knihkupectví už oz zítřka. I samotná kniha je rozdělena do dvou částí - ta první pátrá po skutečných kořenech cirkusu v českých zemích, popisuje loutkářské začátky souborů, přes znárodnění se dostává až k situaci v 90. letech. Podrobněji se věnuje nejslavnějším rodinám, Kludským a Berouskovým. Ve druhé části se pak Ondřej Cihlář věnuje historii cirkusu a pouličního divadla, fenoménu pantomimy a loutkářství, ale i cirkusovému umění ve filmech a seriálech, nebo současným českým a světovým souborům, které se zabývají takzvaným novým cirkusem. Vše je pak doplněno, jak už název napovídá, celou řadou fotografií a obrázků.  

Informace o nové knize lze zatím čerpat především od nakladatele, kterým je nakladatelství AMU. První recenze se dají ale čekat v nejbližších dnech. A mini recenzi slibujeme i na našem webu. A co vy koupíte si knížku? Můžete se podělit o názory do naší diskuze.     
  


                             Festivalem ožije poprvé i Polská Lodž   26.8. 2014

Manželé Ewa a Stanislav Zalewski patří k významným postavám cirkusového umění v Polsku a jsou taky majiteli stejnojmenného beze-jmena.pngcirkusového podniku. Zároveň také pořádají nejstarší Polský cirkusový festival v hlavním městě Varšavě, který už letos oslaví 15 výročí. K tomuto festivalu letos přibude ale ještě další mezinárodní cirkusová akce a to sice I. ročník cirkusového festivalu v Lódži, tedy městě od Varšavy vzdáleném asi 130 kilometrů. Ten začne už v sobotu 6. září a představí se na něm umělci ze šesti zemí, včetně České republiky. Tu bude reprezentovat mladá tempo - žonglérka Sharon Berousek. Ani další účinkující tohoto festivalu nejsou ale českému publiku neznámá. Z Německa sem totiž přijedou manželé Hölscher a jejich tři lachtani, které jste mohli vidět v první polovině sezóny také pod šapitó českého cirkusu Humberto. Kromě nich pak v Lodži přivítají také cirkusové umělce z Brazílie, Ruska Francie a Itálie. Celý festival skončí 14. září 2014.              

Další stránka ►