Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česlé cirkusové rody proti zákazu zvířat v manéži, není už pozdě?  20.10.2018
Posledních neěkolik dnů, hýbe nejen českou cirkusovou scénou, navrhovaný zákaz chování a výcviku zvířat v Českých cirkusech z pera ministerstva zemnědělství. Nejde přitom jen o omezení (to už v českých manéžích paltí několik let, napřéklad na chov a předvádění, žiraf, ploutovonožců, hrochů, nebo nosorožců. Teď jde o návrh úplného zákazu, který chystá ministerstvo v rámci opatření, jako součást novely zákona proti týrání zvířat. Ta už prošla tzv. mezirezortním řízením a ministerstvo v současnosti vypořádává připomínky. A právě v tento okamžik se zvedla nevole všech možných Českých cirkusových rodů. Ti dokonce tvoří různé iniciativy a to i bez ohledu na předchozí spory. Bude ale jejich hlas v záplavě různých demagogických a mnohdy i lživých argumentů o chování a výcviku zvířat v manéžích, z úst tzv. ochránců zvířat, slayšet v nejvyšších politických kruzích? A není chyba i to, že se majitelé cirkusů v minulosti zabývali animozitami v oblati osobních vztahů a nechali celou situaci dojít až takto daleko? Tedy tak daleko, že nám velice reálně hrozí, že pod českým šapitó už neuvidíme zvířata. Tedy prvek který k tomuto umění patřá už stovky let?           
         


Na festivalu ve Francii se prezentuje také český artista       29.9.2018
Francie, je pro cirkusy zaslíbenou zemí. Ročně se tuady koná několik cirkusových festivalů a to jak těch s dlouholetou tradicí, tak i těch úplně nových. I ty se však teší jan-navratil.jpgvelké diváceké oblibě a mnohdy touto událostí žije celá oblast. A podobné je to už od včrejšího dne v regionu Loire. Právě tam totiž odstartoval druhý ročník cirkusového festivalu, který už při jeho loňské premiéře, za tři dny navštívílo více jak 15 tisíc diváků. A letos se čeká ještě o několik set fanoušků cirkusů více. O to větší může být hrdost Českých příznivců cirkusu, že se tam letos mezi 33 umělci ze 13 zemí světa prezentuje také jedene Čech. Je jim nožní žonglér Jan Navrátil. Ten už ve své kariéře vystřídal mnoho prestižních angažmá, v tétéo sezóně ho moho vidět například diváci v Dánském cirkusu Arena. Teď ale až do zítřejšího večera bude usilovat o jednu z cen tohoto festivalu, kterým je takzvaný Zlatý Turon. A právě z již zmíněného prvního festivalu, si tuto cenu odvezl Francouzský equilibrista s českými kořeny, André Stykan. Uvidíme tedy, jestli ho Jan Navrátil dokáže napodobit.     
        

 

Majitelé cirkusů chtějí aktivně vstoupit do komunální politiky       23.8.2018
Českou republiku čekají 5. - 6. října tohoto roku komunální volby. O hlasy voličů se vnich bude ucházet také strana Jauner Československo 2018. Za hnutí, které ve svém programu má, mimo jiné zlepšení podmínek pro cirkusy, kandiduje celá řada majitelů cirkusů a lunaparků. Trojkou na jejich Pražské kandidátce je majitelka cirkusu
 Andres Anna Alešová, najdeme zde ale i jméno žongléra a artisty Zdeňka Polacha, nebo Antonína Helefera - majitele lunaparku. Na stejné kandidátce, se objevilo také jméno Jiřího Berouska majitele cirkusu Originál Berousek. Ten ovšem redakci iDNES.cz, z jejíhož článku také čerpáme informace, sdělil, že vůbec netuší, jak se jeho jméno na soupisku dostalo, protože nikan nekandiduje. Podle redakce navíc, na jejich dotazy zatím neodpovídá ani lídr celého hnutí, Josef Šimek, který vede kandidátku v Olomouckém kraji. A právě jeho minulost, kdy kandidoval do senátu za ultranacionální uskupení Národní demokracie, je podle všeho velkou překážkou, jinak správné myšlenky majitelů cirkusů, sjednotit se na společné platformě a bojovat za vlastní zájem.   

  
Robi Berouse se příští rok představí v Monte - Carlu     5.8.2018
I když se 43. ročník Metinárodního cirkusového festivalu v Monte - Carlu bude konat až od 19. ledna příštího roku, skvělou zprávu pro české cirkusové fanoušky máme už 0016robert-20berousek-202.jpgteď. 
Český cirkus totiž bude mít, znovu po roce, v programu tohoto prestižního festivalu své zastoupení. Tentokrát nás bude reprezentovat 41 letý žonglér a akrobat na volných žebřících Robi Berousek. Ten už má za sebou několik prestižních angažmá po celém světě, letos například působí u Rakouského cirkusu Louis Knie Junior. Přesto však bude jeho vystoupení v Monte - Carlu vrcholem jeho dosavadní kariéry. O tom, jestli dokáže Robi Berousek, zopakovat, nebo dokonce ještě vylepšit, druhé místo, které na stejném festivalu v letošním roce získali Dimitry a Nancey Štauberti v akrobatické discipůíně na Perských tyčích, vás samozřejmě budeme informovat.


Český cirkus lákal na artisty, které neměl v programu 8.4. 2018 
Český cirkus Alex, při jeho turné po Lotyšsku provázejí skandály. Nejen, že obsluhující perzonál neumí ani jeden svěový jazyk a je proto obtížné vůbec zakoupit vstupenky, na sociálních sítích vedení cirkusu sklidilo kritiku také za nízkou teplotu v cirkusovém šapitó a dokonce za klamavou reklamu. Při hostování v městečku Salaspils, poblíž hlavního města Riga, na konci března, totiž lákal na svých poutačích na extrémní show s motorkáři v kouly smrti. Toto vystoupení se v jeho programu ovšem vůbec neobjevilo. To způsobilo velkou kritiku nespokojených návštěvníků na sociálních sítích a také přitáhlo pozornost místních médií. Na další štaci v městě Olaine už tedy cirkus na svoji nexsistující největší atrakci nelákal a musel snížit vstupné. I tento případ nás inspiroval k sepsání podrobného článku o velkých i malých prohřešcích v cirkusové reklamě. Najdeteho zde.                           

Cirkus Humberto zahájí sezónu v Mladé Boleslavi        2.2. 2018 
Prvním českým cirkusovým podnikem v Čechách, který oznámil svoji letošní první štaci je cirkus Humberto. Tešit se na něj mohou diváci v Mladé Boleslavi, kde cirkus 26804829_1513132955430079_6917153722052000510_n.jpgbude hostovat už od čtvrtka 15. února, do neděle 25. února u bývalého kina Forum. V jeho programu, který nese název Největší show, se představí umělci z celého světa. Mezi největší hvězdy letos budou patřit provazochodci Mesa Brothers z Kolumbie. Ti patří mezi světovou artistickou špičku. Už působili například pod šapitó cirkusu Louis Knie, ale největšího úspěchu dosáhli před dvěma lety, když na velkém mezinárodním festivalu ve Francii získali bronzovu medaili. V letošním programu nechybí ale ani další artistické výkony v podání členů rodiny Navrátilových a samozřejmě velké drezůry zvířat. Těšit se tak můžeme na drezůru lvů, medvědů a ani letos nebudou nechybět Africké slonice pod vedením Německého drezéra Ronalda Spindlera.           

                   Štauberti si z Monte - Carla odvážejí Stříbrného kluna          22.1. 2018
Včera večer byly vyhlášeny výsledky nejprestižnějšího cirkusového festivalu světa v Monte Carlu. Nejvyšší ocenění, takzvaného Zlatého klauna, si z rukou Monatské princezny 16177857_1423342061031219_1844911131568814684_o.jpgStephanie, která převzala záštitu nad pořádáním festivalu po smrti svého otce Monatského knížete Rainiera III v roce 2005, dostala akrobatická skupina z Čínské Šanghaje a také Maďarský drezér Jozsef Rychter. Slavit ale může také české cirkusové umění. Ze 42. ročníku mezinárodního cirkusového festivalu si totiž Dimitry a Nacey Štauberti odvážejí Stříbrného klauna. To je nejenom největší úspěch jejich dosavadní kariéry, ale je to také dosud nejvyšší ocenění pro České cirkusové umělce v novodobé historii tohoto festivalu. . Je jenom trochu škoda, že se umělců a jejich úspěchům nevěnuje pozornost například ze strany médií a široké veřejnosti obecně. Za náš web jim patří ale velká gratulace a poděkování.  
                  

    Z Achen zamíří Štauberti do Monte-Carla                    11.1. 2018
Dimitri a Nancy Štauberti, dvojice českých akrobatů v netradiční a velmi náročné cirkusové disciplíně, akrobacii na perských tyčích, procestovali celý svět. Tleskali jim stauberti.jpgstauberti.jpgv mnoha cirkusových manéžích mimo jiné v Číně, Varšavě, nebo Italském Římě. Teď se například vrátili z vánočního cirkusu v Německém Achen. Dovolené si ale příliš neužijí. Teď totiž stojí pravděpodobně před vrcholem svojí kariéry. Už příští čtvrtek 18. ledna se totiž představí na 42. ročníku festivalu v Monatském Monte Carlu. Stanou se tak součástí největší a nejsledovanější cirkusové show na světě. České cirkusové umění tak bude mít po loňském roce, kdy nás v programu najprestižnějšího festivalu světa, zastupoval žonglér Mario Berousek a dvojice Wolf Brothers svoje další želízko v ohni. Jestli budeou Dimitri a Naci podobně úspěšní jako v loni Mario Berousek, který si odvezl Bronzového klauna, to uvidíme. Budeme vás o tom ale informovat.

                                              Další stránka ►