SYPANÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Těsto:
300 g hladké mouky
150 g cukru krupice
100 g másla / Hery
1 vejce
1 prášek do pečiva
- strouhanku a tuk na vysypání formy
- cca 3/4 kg jablek (mohou být i hrušky)
Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme s ostatními surovinami na těsto a ručně vypracujeme drobenku. Tu si rozdělíme na tři části. První díl vložíme do vysypané dortové formy a rukou přitlačíme ke dnu. Z druhého dílu postupně odebíráme drobenku, ze které vytvoříme zvýšený okraj koláče. Oloupaná jablka bez jadřinců nakrájíme na plátky a vyplníme jimi střed koláče. Zbytek druhého dílu drobenky pak použijeme na zpevnění okrajů a zasypání jablek, která se směsí ještě jednou ručně přitlačíme. Třetí díl pak použijeme jako drobenku, kterou poprášíme vrch. Pečeme pak 40 minut.
Na jablka nebo do třetího dílu drobenky můžeme použít skořici.