Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitánka našeho ženského týmu Lucie Kotasová představila na webu BSMK svůj tým

29. 3. 2013

Podle Lucie Kotasové, kapitánky celku Čechie Zastávka, je jejich největším konkurentem SC Srbská

Jako druhá zástupkyně něžného pohlaví souhlasila s poskytnutím rozhovoru Lucie Kotasová, kapitánka týmu ze Zastávky u Brna. Týmu, který bude do jarních bojů vstupovat z pozice prozatímního lídra soutěže. Svého úkolu odpovědět na několik otázek se zhostila na jedničku, nemohla tedy svůj tým představit lépe.
 
Nejdřív bych tě poprosila, aby ses čtenářům ve stručnosti představila.
Ahoj, jmenuji se Lucie Kotasová, hraji za tým Čechie Zastávka, kde působím v pozici kapitánky a zároveň vedoucí týmu. Dříve jsem hrála velký fotbal za FC Rapotice. S přestávkami ho hraji asi už osm let. Kromě fotbalu, jako mého hlavního koníčka, ještě studuji na Mendelově univerzitě v Brně, to už však taková zábava jako fotbal není.
 
Řekni nám něco o historii Čechie.
Náš tým je poměrně mladý, ve Swatch lize hrajeme teprve druhým rokem, takže k historii toho zatím není mnoho co říct.
 
Je kádr týmu složen z amatérských hráček, nebo mají některé zkušenosti i z velkého fotbalu?
Nikdo nám neplatí, takže všechny jsme amatérskými hráčkami. Nejúspěšnějšími jsou Kateřina Nováčková a Zita Švarcová, které svého času působily v druhé nejvyšší soutěži a Katka dokonce v reprezentaci ČR do 17 - ti let. Co se týká ostatních, tak většina z nás hrála velký fotbal za FC Rapotice.

Do Brna to je ze Zastávky přeci jen nějaký kousek, kdo tedy přišel s nápadem přihlásit tým do BSMK?
No, ono nám tak říkajíc nic jiného nezbylo. Vzhledem k tomu, že nás na začátku bylo asi osm, tak jsme velký fotbal hrát nemohly, proto jsme se domluvily s vedením TJ Čechie Zastávky, že nastoupíme do BSMK, což byla asi nejbližší soutěž pro ženy v malé kopané.
 
Ve Swatch lize žen působíte druhým rokem, přičemž minulý rok jste se umístily na třetím místě. Jak bys vaše dosavadní působení zhodnotila?
Myslím si, že jsme podávaly a stále podáváme slušné výkony a jsem velmi ráda, že jsme za to byly „odměněny“ třetím místem. Hlavní podle mého názoru je, že hrajeme jako tým, protože jinak se vyhrávat nedá. Tým sice může mít skvělé individuality, ale pokud nehrají jako celek, dopadá to jako v naší reprezentaci (tedy mužské).


 
Váš trenér občas působí hodně přísně a rázně. Jak s ním vycházíte?
S panem trenérem vycházíme dobře. Ono je potřeba, aby nás občas někdo „seřval“, jinak bychom mohly chytnout roupy, začít vymýšlet hlouposti a hlavně nedělat, co je potřeba. Myslím, že naše dosavadní spolupráce přinesla krásné výsledky a doufám, že v tom budeme pokračovat.
 
Souhlasíš s tím, že rozhodčí by měl být na 100 % objektivní a nestranný?
Ano, s tím určitě souhlasím, ale v praxi se s tím moc nesetkávám, bohužel.

Vaše domácí zápasy většinou nepíská rozhodčí BSMK, ale delegujete si jej samy z vlastních řad. Myslíš, že je to vůči soupeřkám fér, aby utkání řídil „váš“ rozhodčí?
Tak o rozhodčích rozhoduje především vedení BSMK, a pokud nepošlou nikoho z Brna, tak potom musí zápas pískat někdo z „našich“. Fér to nejspíš není, ale vymlouvat se na rozhodnutí rozhodčích člověk nemůže.
 
Podle pravidel má každý hráč povinnost nosit chrániče, přesto se najde spousta takových, kteří toto nařízení ignorují. Jsi pro, aby se chrániče před každým zápasem kontrolovaly a aby hráč, který je nemá, nemohl zasáhnout do hry?
Já osobně nosím chrániče vždy. Ne kvůli nařízením, ale prostě proto, že když se někdo netrefí do míče, většinou to odnese noha. A že takových střetů nebývá málo. Takže když někdo chrániče nenosí, musí počítat s tím, že ho to bude bolet. Ale nošení chráničů bych nechala na rozhodnutí jednotlivých hráčů a hráček a nepodmiňovala bych tím možnost vstoupit do hry.
 
V tabulce střelkyň se nacházíš na druhém místě s celkovým počtem osmi vstřelených branek. Vypadá to tedy, že jsi tahoun mužstva. Berou tě tak tvoje spoluhráčky a trenér?
Tahounem mužstva? To asi ne. Myslím, že kandidátek na tento post by bylo v našem týmu více. Z mého pohledu hrají významnou roli především Táňa Nováčková, která nás zachraňuje jak v předních, tak zadních liniích a Zita Švarcová, která svými excelentními výkony v brance drží tým nad vodou v nejtěžších chvílích. Trenér i hráčky mě berou normálně jako členku týmu, jsme prostě jedna parta, i když je fakt, že když vybírám příspěvky, tak mě asi moc rády nemají.
 
Co bys v BSMK uvítala za novinky?
Já osobně bych uvítala nějaký turnaj mimo sezónu, protože bez fotbalu nemám skoro žádný pohyb a hlavně v období Vánoc jdou pak kila rychle nahoru.
 

Lucie Kotasová na tomto snímku první zleva v horní řadě

Jaké vlastnosti a schopnosti by měla mít nově příchozí hráčka, aby zapadla do týmu?
Nemyslím si, že by nová hráčka měla mít nějaké zvláštní schopnosti či vlastnosti. Hlavní je, aby ráda hrála fotbal. No a občas s náma zašla do hospůdky s cílem utužit kolektiv.
 
Plánujete vůbec nějaké změny ve složení týmu?
Nějaké zásadní změny se neplánují. Určitě bychom chtěly v budoucnu rozšířit naše řady, takže kdo máte zájem, pište.
 
Podzimní část pro vás dopadla, jak nejlépe mohla. Staly jste se podzimním mistrem soutěže. Jaký je to pocit?
Samozřejmě je to báječný pocit, a to především proto, že Swatch ligu hrajeme teprve druhým rokem.
 
Nikdo ze soupeřů vás nedokázal porazit a dohromady jste inkasovaly pouhé tři branky, což je neuvěřitelné. Čím si to vysvětluješ?
Nejvíce se na tomto výsledku podílela skvěle fungující obrana pod taktovkou Zity Švarcové. Svou troškou do mlýna přispěl samozřejmě také útok a záloha, protože když nedáte gól, tak prostě nevyhrajete.
 
Kdo je vaším největším konkurentem?
Podle mě je naším největším konkurentem Sport Centrum Srbská, ale také týmy Nemakej.cz a 1. FC Bosonožky jsou silným soupeřem.
 
Nastupujete do zápasu s předem naplánovanou strategií, nebo improvizujete podle situace?
Zavedly jsme si určitý systém, který zatím funguje, takže k improvizacím dochází spíše, když se něco nedaří nebo naopak když si můžeme dovolit vyzkoušet něco nového.
 

Lucie Kotasová na tomto snímku úplně vlevo

Budete něco měnit na stylu hry?
Tak to by byla otázka spíše na našeho trenéra, ale myslím si, že zatím se nám daří se stávajícím stylem, a tak není důvod jej měnit.
 
Máte to skvěle rozehrané, ovšem stát se může ještě ledacos. Kdo myslíš, že se bude v červnu nakonec radovat z celkového vítězství?
Určitě to bude boj o každý bod, ale věřím našemu týmu a doufám, že nakonec se budeme z prvního místa radovat my.
 
Děkuji Lucii za vyčerpávající odpovědi a přeji jí a celému jejímu týmu, aby jim jarní část vyšla podle jejich představ.