Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠKOLA ZAD 2007

 

 

Vzdělávací akce pro laickou veřejnost

 

V letošním roce jsme absolvovali vzdělávací kurz na katedře fyzioterapie a ergoterapie Vysoké školy v Plzni,v termínu od 3.5-7.6.2007, pod záštitou MO Plzeň 1.

 

Zúčastnilo se nás celkem 24 osob, z toho 12 osob se zdravotním postižením. Absolvovali jsme celkem 30 výukových hodin s teoreticko – praktickým zaměřením na bolest zad, prevenci a následnou péči k vylepšení nebo zmírnění bolestí zad.

 

Pravidelně jsme se setkávali 2x v týdnu v odpoledních hodinách, kde jsme získávali informace o základech anatomie, neurofyziologie pohybového aparátu, o funkčních poruchách páteře, jak správně funguje mozek a mícha apod.

 

Naší lektorkou byla odborná asistentka výše uvedené školy paní Marta Trázníková, se kterou jsme strávili velmi příjemné odpoledne. Přednášky a cvičení probíhaly v přátelské atmosféře a musím říci, že jsme se jako skupina zpřátelili.

 

V praktické části výuky jsme prováděli cvičení v tělocvičně. Naučili jsme se cviky na posílení bederní páteře tzv. automobilizační cvičení, prováděli jsme nácvik správného držení těla, sedu, vstávání, předklonu a zvedání břemene. Vzájemně jsme se naučili technice míčkování / zádová a šíjová sestava/,cvičení na balančních plochách, uvědomění si vlastního těla v leže, vsedě a ve stoji apod.

 

Neméně důležitá je správná ergonomie při práci a denních činnostech, kde jsme si uvědomili, jak dobře nebo špatně děláme běžné záležitosti / úklid domácnosti, koupelny, žehlení, práce u kuchyňské linky , mytí, obouvání, čištění zubů apod/. Praktickým nácvikem jsme se naučili výše uvedené činnosti provádět správně.

 

Během výuky jsme měli  2 prezentace firem.První prezentaci měla firma Nábytek Peška, s kterou jsme se seznámili se zásadami správného výběru kancelářské židle a nábytku, správného pracovního sektoru, ergonomického uspořádání pracoviště atd.

 

Druhou prezentaci měla firma LB Bohemia, která prezentovala správný výběr  lůžek, matrací, polohavacích roštů a pomůcek k polohování.

 

V závěru Školy zad jsme zhrnuli získané vědomosti a pohybové návyky, indikace a kontraindikace Školy zad a dotazníkovou anketou jsme se vyjádřili k projektu výuky.

O absolvování školy jsme obdrželi všichni zúčastnění certifikát  a brožurku „Desatero školy zad“.

 

Projekt Škola zad nám přinesl nové poznatky a vědomosti. Musíme si uvědomit, že bolestí zad dnes trpí každý druhý člověk a je příčinou částečné nebo i plné invalidity. Naučte se správně rozumět potřebám svého těla a když už nějaké potíže jsou, nezoufejte!!!

 

Škola zad je tu pro všechny, kteří chtějí na sobě pracovat a pomáhat svému tělu k lepší spolupráci.

  

Koupilková Václava

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář