Jdi na obsah Jdi na menu

sochy Olbrama Zoubka

2. 2. 2013

sochy Olbrama Zoubka foto VrbeckýNa zeleném trávníku bastionu U božích muk, v místech, kde navazuje gotický a barokní úsek novoměstských pražských hradeb a kde je krásný výhled přes Nuselské údolí na Vyšehrad, jsme se mohli setkat s  třiatřiceti figurálními plastikami Olbrama Zoubka, který se výrazným způsobem zasloužil o rozvoj české architektonické plastiky. Už od šedesátých let patří k významným představitelům českého figurálního sochařství a dodnes je jedním z nejvýznamnějších českých sochařů. Zoubkův osobitý styl je charakteristický zredukovaným vytvarováním plastik, výraznou vertikalitou, rozrušeným povrchem a autorovu spřízněností a reakcí na antické dědictví. 

 

sochy

 Sochy Olbrama Zoubka se tak v Praze po šesti letech prezentují pro návštěvníky v sice ne příliš známém prostoru, zato v posledních letech velmi citlivě rekonstruovaném. Máme aspoň důvod vyhledat dlouhodobě zanedbávané a přitom historicky cenné území, jež hradby na Karlově lemované Horskou ulicí představují. Výstava sem dokonale zapadá a současně představuje průřez sochařovou celoživotní tvorbou. Setkáme se nejen s jeho staršími sochami (Zastřelený – 1958), ale i se sochami nejnovějšími (Pocta M. H. - 2010).

Touto expozicí s námi však Olbram Zoubek nekončí, protože i přes svůj pokročilý věk sochař pracuje dále, i kdyby to bylo třeba jen vsedě. Do konce roku plánuje ještě další výstavu, a to v Mladé Boleslavi.

 

zoubek-2012-02.jpg

 

 

Co znamená slovo bastion?

Jak uvádějí knihy, slovo pochází z francouzštiny nebo italštiny a znamená to baštu neboli výstupek v opevnění. Je to část opevnění vystupující mimo samotnou hradbu, na niž se umísťují děla se střelci. Umožňovalo to boční ostřelování paty hradby bez nadměrného ohrožení střelců a děl, taktéž podporuje sousední bastion.

Wikipedie: Bastion je pětiúhelníková pevnostní stavba, jejíž dvě strany, svírající špičku vysunutou do hradebního příkopu, se nazývají líce, další dvě strany navazující na kurtiny se nazývají boky bastionu. Pátá strana – hrdlo bastionu (také šíje) směřuje přímo do pevnostního města.

Bastion v Praze

zoubek-2012-05.jpg

 

výstava Zoubka

  

sochaž Zoubek

zoubek-2012-08.jpg

zoubek-2012-09.jpg

zoubek-2012-11.jpg

 komentář ( jméno, nadpis, text, opsat kontrolní kód, přehrát audio kód, odeslat )  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář