Jdi na obsah Jdi na menu

Kubistický kiosek - světový unikát

14. 2. 2012

Praha má zcela jistě světový unikát – kubistický kiosek v centru Prahy, který byl postaven ve 20. letech 20. století v blízkosti Hlavního nádraží v Praze. Ve Vrchlického sadech, v Bolzanově ulici, nedaleko rohu Opletalovy ulice. 

kubistický kiosek foto Fr. Vrbecký

Lidé, mířící nejkratší cestou z Hlavního nádraží na Masarykovo, kiosek nemohou minout, a cestující postávající na tramvajové zastávce č. 5, 9 a 26 si ani neuvědomují, že vidí drobnou kubistickou stavbu, ve světě ojedinělou.

 

kubisticky-kiosek-2012-06.jpg

 

Jde o specifickou variantu „rondokubismu“ s typickou geometrickou ornamentikou. Původní projekt ani autor není znám, ale stavba připomíná řadu skic a návrhů podobných staveb, jež ve dvacátých letech vytvořil známý architekt Pavel Janák. Kiosek můžeme srovnat s dochovanými dvěma pavilóny arch. Josefa Gočára z let 1920-1921 s kubistickým dekorem z pestrobarevně mořeného dřeva, původně postavené pro občerstvení na Kbelském letišti, nyní přenesené do ZOO v Tróji. Český kubismus v architektuře je ojedinělým jevem v historii světového umění 20. století, takže dochovaná památka je naprostým unikátem. Kiosek má i tu hodnotu, že v této lokalitě mile dotváří životní prostředí a působí jako oživující prvek. Navíc prodejní stánky dnešní doby jsou vesměs provizoria bez architektonické a kulturní úrovně, Praha postrádá vhodnou drobnou architekturu, s ohledem na „génius loci“.

 záchrana kubistického kiosku

Kiosek byl v roce 1980 v havarijním stavu. (foto: archiv repro) 

kubistický novinový stánekPro záchranu kiosku byl v roce 1980 nutný podstatný zásah, který měl odstranit vážné statické narušení celé stavby, neboť zadní strana byla téměř do poloviny zasypána zeminou a dřevěné trámy hrázděného zdiva byly tudíž zcela uhnilé a rozpadlé.

 

 

 

 

záchrana pražské památky

Kiosek se ve značném úhlu nakláněl dozadu, bylo jej nutné vrátit do původní vodorovné polohy, a to nejjednodušším, ale riskantním způsobem – zvednutí hevery.  

 

Pak bylo nutné, vykopání zničené podlahy, odstranění několika starých nátěrů (svazáci hnutí „Brontosaurus“), obnova celé střechy s novou vížkou (učňové pod vedením V. Čížka z učebního závodu Stavebních závodů Praha, provést novou vyzdívku spodních polí včetně betonování,

 kubistický kiosek v Bolzanově ulici v Prazenové omítnutí kiosku s naznačenými arkádami včetně vnitřků (zedník Pražského střediska L. Plíva), rekonstrukci štukových dekorativních reliéfů (štukatér a restaurátor ČFVU L. Počta), obnovu poškozených dřevěných částí kiosku včetně reliéfních řezeb vstupních dveří (restaurátor ČFVU F. Kratochvíl), a nové atypické rolety kryjící okna a dveře (pracovníci družstva INKLEMO).

  

 

 

Po skončení těchto rekonstrukčníchprací v létě 1981 se řešila původní barevnost kiosku.kiosek-1980-06.jpgSondážní průzkum nic nepřinesl, neboť povrh kiosku byl natolik zvětralý a zchátraly, že původní barevné odstíny nešlo bezpečně prokázat. Z výsledků průzkumu a z inspirace historickými podklady byla určena konečná barevnost a lakýrnickou úpravu provedli pracovníci závodu Potraviny Praha. Akce záchrany kiosku byla skončena v září 1981, kdy byl v původním vzhledu vrácen svému účelu jako prodejna Tabáku.
 

 

 

 Kiosek po rekonstrukci roku 1981. (foto: archiv repro) 

architekt Jandák

 

vandalismus v Praze

 

 

 

 

Kiosek v roce 2012:

a vandalové, kterým není nic svaté

 

 

 

 

Barevné fotografie: František Vrbecký, černobílé foto: reprodukce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ronrogers - Nice blog

29. 5. 2017 7:01

Wow!What a pretty design is this.Looks so beautiful. The building reminds of a number of sketches and designs of similar structures.Thanks for sharing the post with this unique designing.I am wondered to see this.Thanks for sharing.Are you worried about your essay writing task?Please search on web for getting better and effective details.There are a lots of services available an they were providing good stuff for you.Visit https://www.essayguardian.com/,you can works well and make your essay perfect.

Jirka z Prahy - Zdařená rekonstrukce

14. 7. 2014 18:31

Opravdu zdařená rekonstrukce. V současné době je tabákový kiosek v provozu s nevídaně širokým sortimentem a příjemnou obsluhou.