Jdi na obsah Jdi na menu
 


Margaríny

K výběru vhodných a nevhodných běžně dostupných potravin pro ochranu zdraví.

Margaríny. Tato dobře hygienicky hlídaná komodita doplňovaná dalšími výživovými látkami je veřejnosti představovaná pomocí dobře promyšlených reklamních kampaní. Reklamní triky navádějí dietology, lékaře kardiologických poraden a neinformované konzumenty ke konzumaci vychvalovaného umělého másla – margarínu. Podsouvají nám myšlenku že takovéto „zdravé“ potraviny chrání naše zdraví, resp. kardiovaskulární systém, například tím, že neobsahují cholesterol. Existují již obsáhlé badatelské studie, přinášející nesporná svědectví o neprospěšnosti a za určitých okolností doslova o škodlivosti konzumace takovéto potraviny. Zdá se, že cholesterolová teorie se začíná pomalu hroutit. Dokazují to následující skutečnosti:

           a) Rozsáhlé studie z poslední doby ukazují, že hladinu cholesterolu v organizmu ovlivňuje obsah cholesterolu v potravě jen minimálně, protože 60% až 80% cholesterolu, nalézajícího se v našem organismu vyrábí játra. Cholesterol náš organizmus potřebuje k opravám. Používá jej pro zalepování prasklinek v cévách, vznikajících tvrdnutím vlivem nedostatečné výživy buněk cévní stěny. Jeho tvorbu řídí zpětnovazební systém podle okamžitých potřeb těla (podobně jako je tomu například u automatického řízení tělesné teploty). Konzumace nízkocholesterolvých potravin tuto jaterní automatiku ovlivňuje jen minimálně. Většina pacientů s infarkty má hladinu cholesterolu normální. Za zvýšený cholesterol zdaleka neodpovídají jen tučná jídla, ale o tom jinde. Před podáváním léků omezujících a poškozujících játra v jejich přirozené výrobě cholesterolu by se proto měla nejdřív zjistit příčina jeho zvýšené hladiny.

           b) Je nezpochybnitelně prokázáno, že vysokoteplotně zpracované a chemicky ztužované rostlinné oleje obsahují nejen významné množství nepříznivých trans-mastných kyselin, ale i dalších látek narušujících  zdraví organizmu. V poslední době deklarované odstraňování trans-mastných kyselin z margarínů pro ochranu zdraví nestačí. Protože je ztužený rostlinný tuk významně levnější, než přirozený živočišný tuk, (především pravé máslo), používá se ve velké míře při výrobě nejrozmanitějších potravin jako sušenky a jejich náplně, polevy, krémové náplně dortů a sladkostí, levné druhy čokolád, pomazánky, dresinky do lahůdkových salátů a dalších průmyslově vyráběných potravin. Je tak v „utajené“ formě předkládán širokým vrstvám konzumentů k jejich zdravotní škodě. Z hlediska ochrany zdraví není řešením ani trik s dodatečným nepřirozeným vylepšováním, „obohacováním“ umělými vitamíny, případně dalšími složkami, kterých byla potravina s jejich přirozenými vzájemnými vazbami předchozí výrobní technologií zbavena. 

           c) Ztužováním rostlinných olejů na rostlinné tuky – margaríny se ničí další důležité látky. Především je to pro ochranu zdraví organizmu velmi důležitá složka, nenasycené mastné kyseliny.

           d) Margariny přivádějí do organizmu energetické složky bez potřebných doprovodných živin a mikroživin spolehlivě odstraňovaných při výrobě. Tím se z nich stává poškozená, pro ochranu zdraví, při dlouhodobé konzumaci, škodlivá potravina, tzv. prázdná energie (podobně jako u cukru a bílé mouky).

           Jediným, komu takováto potravina jednoznačně prospívá, jsou výrobci. Těžko najít lukrativnější potravinářskou komoditu v oblasti tuků, než je výroba navoněného lehce roztíratelného margarinu. Závěr je jasný. Pro ochranu zdraví tuky ano, ale přírodní, neponičené lukrativní průmyslovou výrobou.

Hodnocení SPCN  margarínů pro ochranu zdraví je 4- až 5. (Nedostatečná znamená nedostatečnou užitnou hodnotou pro organismus). Samotná  olejonosná semena či plody – např. slunečnicová, lněná, ořechy, olivy apod. a oleje z nich lisované za studena obdržely známku 1, která znamená výbornou hodnotu pro odhranu zdraví.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář