Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 3. 2010

Den osmý-Až do úplného vyčerpání

                                                            Až do úplného vyčerpání


Je to již více než rok co se naposledy pracovalo na čištění 46, ale není to tím že se nám pracovat nechtělo. Jen na 46 nezbylo času, neb se prováděla rekonstrukce hlavního expozičního objektu u Václava. Už na něm bylo vidět, že údržbu potřebuje jako sůl. Během roku byla opravena omítka, následovalo obnovení kamufláže, oprava nátěru kaple svatého Václava a dokončení protipěchotní překážky kolem pozemku.
Vzhledem k dlouhodobé letošní zimě a teprve nedávnému oteplení, padl termín čištění až na datum 27-28.3.2010. Položme se na otázku, komu by se chtělo v tak odporném počasí které panovalo, dělat něco venku.

Dne 27.3.2010 jsme se sešli na domluvenou 10hodinu dopolední, postupně se vyložilo vše potřebné, bourací kladivo, centrála, benzín atd. Počet lidí se postupně navyšoval dalšími přijíždějícími pracovníky. Co nás však tento den čekalo, to nikdo z nás netušil. Nic se nedařilo a sil rychle všem ubývalo. Původně byla akce čištění plánovaná i na neděli 28.3, ale po zničující sobotě na další pracovní den nebylo pomyšlení. Vše se zrušilo. Firma provádějící znehodnocení 46 se opravdu vyznamenala a spojovací chodbičku vyskládala celou bloky z odstřelených bunkrů. Voškrt bouracího kladiva si s tímto materiálem jen špatně dokázal poradit. Navíc stísněný prostor a špatná pozice sbíjejících, všem odrovnala záda a ruce.
I přes tyto špatné podmínky se podařilo odkrýt kompletně vchodovou střílnu. Je to standardní typ 1 od firmy Bacher z Roudnice nad Labem. Nádherně zachovanou. Ze střílny pouze opadala vrchní světle šedá barva. Do křidélka stačilo jen klepnout kladívkem a bylo zase po 72 letech plně funkční. U podlahy byl nalezen spodní vstup telefonního kabelu. Na další objevy si musíme počkat. Po šesti hodinách úmorné práce se nepodařilo postoupit do nitra bunkru ani o půl metru. Byli jsme tak trošku zklamaní. Snad příště to bude lepší. Zapůjčíme vzduchovou sbíječku, ta si s tím poradí. Po dlouhé zimě se musel porovnat i zához bunkru, neb nám na něj lidé neustále chodí a rozhrabují kamení. Nejspíše si doma dělají skalky. Co nasypeme to odnesou. Poslední prací dne bylo započetí čištění zabetonovaných trubic periskopů. Také je to práce pro silné nervy.

Pevně doufám že se Nám letos podaří 46 dočistit a mé přání bude vyslyšeno.

Přítomní pracanti tohoto dne .Martin Rajnyš, Mráz a Nič, Jarda Kaplan a Smagovič, Aleš Crha, Marcel Riečičiár, Mirek Vrba. Všem velké díky za odvedenou práci, admin.

 

Náhledy fotografií ze složky 27.3.2010 den plný hořkosti

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Držím palce

Příznivec, 21. 6. 2011 14:07

I když odpověď nezmiňuje můj dotaz na objekt u školky, je potřeba Vašemu klubu a jeho vedení za dosavadní činnost vyslovit uznání! Držím jako příznivec palce a přeji do další činnosti ten správný bunkrologický elán. Co když na Vás v levé kasematě nebo i vtom dalším objektu čeká nějaké překvapení...?

Re: Držím palce

Martin, 21. 6. 2011 19:36

Činnost naší skupiny, není majitelům pozemku a FK Podlusky u č.17 nakloněna. V prostoru bylo obnoveno vysoké oplocení, prostor je uzamčen a pobíhá tu pes. Nadále se věnujeme vylepšování naší 16 do které se podařilo sehnat nějaké ty drobnosti pro znalce i návštěvníky. Na 46 budeme pokračovat někdy ke konci roku.

Objekt u mateřské školky

Opět příznivec, 20. 6. 2011 15:14

Pokud - a vypadá to tak - nebudete z objektivních důvodů pokračovat na objektu 46, ptám se, co bude s Vaším zámyslem případného přemístění objektu od mateřské školky někam jinam, na místo příhodnější?xfy

Re: Objekt u mateřské školky

Martin, 20. 6. 2011 21:40

Dobrý den

Na 46 se pokračovat bude. Do budoucna vznikne v okolí obřadní síň, ale ta se objektu vyhne. Nejsou zatím síly pokračovat dále. Malá členská základna a vytíženost stávajících členů to bohužel nedovoluje. Zájem byl zatím přesunut na 16 u Václava. Zde se bude v nejbližší době montovat protitanková překážka.

114-46

Příznivec, 31. 5. 2011 14:05

Co bude s dalšími pracemi na tomto objektu? Co když v levé kasematě na Vás čeká nějaké překvapení??