Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 4. 2011

Bobrovec 1945/2011

                                 Od Řípu až po Tatry

   Dne 25. 3. 2011 vyrazil celý náš klub na akci směr Slovensko. Pořádajícím bojové ukázky o obec Bobrovec byl náš dlouholetý kamarád Roman Moravec a to bylo zárukou kvalitní ukázky. To se také mělo brzy potvrdit.
   Na Slovensko jela dvě plně naložená auta. Cestou jsme zastavili ještě v Králíkách a zhlédli novou expozici vojenského muzea a nedaleký pěchotní srub KS-14 Cihelna. Následovala ještě menší zastávka v příjemné hospůdce na Moravě a pak už se jelo směr cíl naší cesty. Cesta probíhala zdárně a Tatry nás přivítali něco kolem 18 hodiny podvečer.Po přivítání s přáteli a organizátory, následovala registrace klubu, zbraní a ubytování v místní tělocvičně. Večer po 22 hodině proběhla porada velitelů bojové ukázky a jednotlivých skupin. Nám připadla úloha 2. družstva, 1. praporu, 1. Československého armádního sboru, pod velením podporučíka Moravce.
    Druhý den ráno po budíčku, se všichni vystrojili a vyzbrojili do uniforem svobodovců. Poté se rozdala strava dle standartu válečné stravy, komisárek(černý chléb), mast(lžíce sádla), melta(náhražka kafe) a pro přilepšení půl bochníku mazance. Po snídani nastalo bojové rozdílení a nástup do skupin dle určení. Kolem 8.30 přijeli pro svobodovce autobusy, které je odvezlo 7 km vzdáleného východiště. Obec Bobrovec byla ponechána v plén německé armádě WH a SS, která ji plně ovládla, zabarikádovala příjezdové cesty a opevnila se.
    V obci Trstěná jsme plně podléhali bojové činnosti po vzoru našich otců, kterých zde v těchto místech při postupu směr Bobrovec a okolní vesnice padlo za 2,5 měsíce bezmála 4 500 vydali jejich směrem. Člověk se pak jen těžko vžije do pocitů mužů, kteří šli většinou jen s pěchotními zbraněmi proti zakopaným němcům po okolních stráních, těžké technice nepřítele a dobře zastříleným dělům.
    Ukázka byla koncipována obdobným způsobem – postupně se probojovat z Tvrstěné přes kopce z jihu a severu do Bobrovce. Cestou postupně bojem vytlačovat zamaskovaného nepřítele. Finále celé bojové ukázky bylo dobití Bobrovce a následovné udržení pozic při protiútocích nepřítele.
    Po dosažení Bobrovce se náš klub zakopal na místě určení v první linii obrany. K obědu se na bojiště podařilo dovézt stravu – jáhlovou kaši, poté  už se čekalo v pozicích jen na nepřítele. První útok WH a SS se podařilo odrazit, druhý útok nás převálcoval a jako klub a sousední prvé družstvo, jsme přestali existovat. Všichni padli. Nehledě na velké ztráty se němce podařilo vytlačit a poté posbírat raněné a přesunout je na ošetřovnu.
     Třetí a poslední útok němci provedli pomocí tanku Hetzer a pěchoty. Tank němců byl během útoku zasažen kanónem ZIS-3 a zneškodněn. Protiútokem svobodovců se podařilo zničit němce a obec Bobrovec udržet. Tímto celá krásně organizačně zvládnutá ukázka zakončila. Mrtví znovu ožili a celé skupiny bojovníky sklidily potlesk od přihlížejících diváků. Nutno dodat, že celá bojová ukázka trvala bezmála 6 hodin. Po vyčištění bojiště se jednotky přesunuly směr tělocvična, kde se většina z nás převlékla z uniforem,vyčistila a uklidila zbraně.
   K večeru se zašlo ještě na gulášek, několik piveček a šlo se spát. Neděle nás probudila do mrazivého rána 5 stupňu pod nulou. Následoval výdej zbraní, naložení bagáže, rozloučení se s kolegy a pak už jen dlouhá cesta domů.
   Co říci závěrem? Akce na Slovensku již dávno předčily akce pořádané u Nás v Čechách, kdy žák překonal mistra. Jsou prostě lépe organizované se smyslem pro detail a dělané srdcem, které u nás mnohdy chybí. Bohužel se stále častěji zapomíná na Naše společné dějiny Československa a vštěpovat tyto společné dějiny hlavně mladým lidem je stále obtížnější. Proto lide česko-slovenský nezapomínej na oběti našich otců za společnou vlast.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pravopis

váš čtenář, 31. 5. 2011 14:02

Mládenci, hájíte Československo, tedy i český jazyk. Proto pozor na shodu podmětu s přísudkem a vůbec... Tedy správně : Akce předčilY!!!! Atd.

Re: pravopis

Martin, 31. 5. 2011 15:51

Děkujeme za připomínku.