Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návrh stanov

Vážení spoluvlastníci,

 

 

Věc: Návrh nových stanov

 

 

nové stanovy musíme schválit do konce roku 2016 a uvést je do souladu s požadavky nového občanského zákoníku. Přikládám Vám návrh těchto stanov. Návrh vychází  ze vzorových stanov předložených naším správcem (družstvo Stavbař), ze současných stanov a z toho, o čem jsme jako výbor přesvědčeni, že nám umožní spravovat naše společenství dostatečně dobře a přitom operativně.

 

Stanovy jsem se snažil maximálně zkrátit, nicméně i tak jsou delší než stanovy původní. Je to primárně tím, že ve stanovách nyní musíme řešit více oblastí a navíc i podrobněji.

 

Oproti původním stanovám mi dovolte zvýraznit těchto několik změn:

1) Členem výboru může být i nevlastník. Jedno z typických využití tohoto ustanovení bude případ, kdy rodiče přepíšou byt na děti, ale ještě zde zůstanou bydlet a rádi by se účastnili práce výboru.

2) Umožnění hlasování "per rollam" pro jakýkoli návrh, který výbor uzná za vhodné. To nám umožní hlasovat o čemkoli korespondenčně. Nebude tedy hrozit nebezpečí neusnášeníschopnosti shromáždění.

3) Zpřesnění práva na informace a zpřesnění povinností vlastníka

4) Upřesnění pravidel pro správu domu a pravidel pro tvorbu rozpočtu společenství.

5) Zákon upřednostňuje hlasování prostou většinou přítomných. Na rozdíl od starých stanov, kde jsme měli tříčtvrtinovou většinu přítomných, nyní jsem u některých typů hlasování upravil na nadpoloviční většinu všech vlastníků. Důvodem této změny byla snaha zachovat stejnou většinu i u hlasování per rollam.

6) Otevřeli jsme ve stanovách možnost schválit si domovní řád, bude-li to potřeba.

 

Věřím, že stanovy shledáte přijatelné a schválíte je v navrhovaném znění. Pokud však někde najdete očividnou chybu prosím o upozornění, abych ji mohl napravit. Pokud byste chtěli navrhnout nějaké vylepšení stanov, sdělte mi svůj návrh. Vzhledem k existenci hlasování per rollam, pokud tyto stanovy schválite, nebude v budoucnu problém váš návrh na změnu stanov řešit touto formou a dobré návrhy schválit i mimo shromáždění.

 

Pokud budete mít nějaké dotazy, určitě je pošlete emailem nebo se můžete samozřejmě dotázat i přímo na shromáždění vlastníků.

 

S úctou,

 

 

Filip Navrátil

předseda výboru

 

 

Stanovy Společenství vlastníků domu Nevanova 1063-1068, Praha 6

 

 

 

Článek  I

Základní ustanovení

 

1)Společenství vlastníků domu Nevanova 1063-1068, Praha 6 (dále jen „společenství“) je právnickou osobou vzniklou na základě zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákon (zákon o vlastnictví bytů), v znění účinném do 31.12.2013.

 

2)Společenství  je právnická osoba, jejímž  účelem je zajišťování správy domu a pozemku podle ustanovení občanského zákoníku o bytovém spoluvlastnictví („dále jen zákon“) a podle těchto stanov. Společenství je způsobilé nabývat práva a zavazovat se k povinnostem při naplňování svého účelu. Společenství nesmí podnikat ani se přímo nebo nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem.

 

3) 

 

 

Článek II

  Název a sídlo společenství

 

1) Název společenství: Společenství vlastníků domu Nevanova 1063-1068, Praha 6

 

2) Sídlo společenství: Nevanova 1066, Praha 6 – Řepy, 16300

 

 

 

Článek III

Členství ve společenství

 

1)Členství ve společenství je neoddělitelně spojeno s vlastnictvím jednotky

 

2)Společnými členy společenství jsou spoluvlastníci jednotky nebo manželé, kteří mají jednotku ve společném jmění manželů; ze společného členství jsou společní členové oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

 

3)Spoluvlastníci jednotky jako společní členové mají postavení vlastníka jednotky a mají právo hlasovat na shromáždění jako jeden vlastník s velikostí hlasu odpovídající velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech, přičemž velikost hlasu je nedělitelná.

 

4)Spoluvlastníci jednotky písemně zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva a povinností vůči společenství, což platí rovněž pro účast a hlasování na shromáždění. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.

 

5)Společný zástupce plní jménem spoluvlastníků jednotky, nebo jménem manželů majících jednotku ve společném jmění, vůči společenství také jednotlivé oznamovací povinnosti podle zákona a těchto stanov a povinnost zpřístupnit jednotku v případech a za podmínek podle zákona a těchto stanov a další obdobné povinnosti vůči společenství, kdy je nezbytná součinnost vlastníka jednotky v rámci správy domu a pozemku.

 

Článek IV

Seznam členů společenství

  a právo na informace

 

1)Statutární orgán společenství zajišťuje vedení seznamu vlastníků jednotek - členů společenství, v němž se uvádí alespoň jméno a příjmení člena, označení jednotky, jíž se stal vlastníkem (alespoň číslo jednotky), adresa jeho trvalého pobytu a velikost jeho hlasu při hlasování na shromáždění; má-li být společenstvím doručováno členovi na jinou adresu než je adresa jeho trvalého pobytu, uvede se také adresa pro doručování. Dále se v seznamu uvádí telefonní číslo a kontaktní email.

 

2)Je-li jednotka ve spoluvlastnictví nebo ve společném jmění manželů, uvedou se v seznamu členů navíc jména a příjmení spoluvlastníků jednotky, spolu s velikostí podílů jednotlivých spoluvlastníků na jednotce, nebo jména a příjmení manželů,  jméno a příjmení zmocněného společného zástupce.

a) 

3)Přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě, uvede se v poznámce také jméno a adresa této osoby, její kontaktní email a telefonní číslo.

 

4)Statutární orgán je povinen zajistit neprodleně aktualizaci údajů v seznamu členů vždy na základě písemného oznámení změny údajů vlastníkem jednotky - členem společenství. Změny v údajích o společném zástupci se provedou na základě nově udělené písemné plné moci spoluvlastníky jednotky, jíž se ruší předchozí plná moc.

 

5)Požádá-li o to vlastník jednotky, sdělí mu statutární orgán společenství jméno a adresu kteréhokoliv vlastníka jednotky nebo kteréhokoliv nájemce v domě. V rámci těchto informací nesmí být uvedeny údaje o datu narození vlastníka jednotky nebo nájemce. Vlastník jednotky, který si informace vyžádal, a byly mu společenstvím poskytnuty, je oprávněn použít je pouze pro vlastní informovanost a nesmí s nimi jakkoli nakládat ve vztahu ke třetím osobám, jinak odpovídá za škodu, která by tím vlastníkům jednotek nebo společenství vznikla a odpovídá za porušení práva vlastníka jednotky na ochranu osobních údajů.

 

6)Vlastník jednotky podává žádost o poskytnutí jména a adresy vlastníka jednotky nebo nájemce statutárnímu orgánu společenství v písemné formě. Informaci poskytne statutární orgán vlastníkovi jednotky rovněž písemně nejpozději do 14 dnů od obdržení žádosti člena o její poskytnutí.

 

7)Vyžadují-li to naléhavé okolnosti kontakt na spoluvlastníka jednotky nebo nájemce poskytne výbor i na požadavek vznesený jinou formou než v odstavci 6. O naléhavosti okolností rozhoduje výbor.

 

Článek V

 Členská práva a povinnosti vlastníka jednotky a způsob jejich uplatňování

 

1)Vlastník jednotky jako člen společenství má, kromě práv a povinností spojených s vlastnictvím jednotky, také práva a povinnosti vyplývající z  členství ve společenství. Tato práva a povinnosti upravuje zákon a tyto stanovy. Bližší úpravu práv a povinností při užívání společných částí může upravit domovní řád schválený shromážděním.

 

2)Vlastník jednotky jako člen společenství má zejména tato práva:

a) 

a)seznámit se s tím, jak společenství hospodaří a jak dům či pozemek spravuje; za tím účelem může vlastník jednotky po předchozí písemné výzvě doručené statutárnímu orgánu nahlížet u společenství v prostorách určených společenstvím do smluv uzavřených společenstvím pro účely správy domu a pozemku, do účetních knih a účetních dokladů společenství; výpisy si může činit výlučně pro svoji potřebu a výlučně v prostorách určených společenstvím po dohodě s osobou, která je za společenství přítomna nahlížení do těchto písemností společenství, není však oprávněn odnášet si jakékoliv písemnosti mimo tyto prostory.

b) 

c)nahlížet do písemných podkladů pro jednání shromáždění na základě předchozí výzvy statutárnímu orgánu, v čase a na místě k tomu určeném v pozvánce na shromáždění,

d)nahlížet do zápisů ze zasedání statutárního orgánu,

e)na požádání obdržet zápis ze shromáždění,

f) další práva uvedená v zákoně a v těchto stanovách.

 

3)Vlastník jednotky jako člen společenství má zejména tyto povinnosti:

  1. dodržovat tyto stanovy a plnit usnesení orgánů společenství schválená v souladu se zákonem a s těmito stanovami,
  2. řídit se pravidly určenými těmito stanovami a především v případě pravidel pro užívání společných částí a při dodržování obvyklých pravidel soužití v domě je vlastník jednotky povinen zajistit jejich dodržování také osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu; shodně to platí pro dodržování pravidel určených v domovním řádu, pokud je usnesením shromáždění schválen,
  3. udržovat na svůj náklad byt, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu,
  4. udržovat na svůj náklad společné části domu přenechané vlastníkovi jednotky k výlučnému užívání spolu s jednotkou, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu; to se netýká udržování hlavních svislých nebo vodorovných konstrukcí a obvodových stěn domu, ohraničujících výlučně užívanou společnou část domu, vyjma povrchových úprav, jako jsou vnitřní omítky, malby a případné obložení stěn a vyjma podlahových krytin včetně dlažby,
  5. hradit stanovené zálohy na úhradu cen služeb a hradit nedoplatky vyplývající z vyúčtování,
  6. hradit zálohově stanovené příspěvky na výdaje spojené se správou domu a pozemku, včetně výdajů na shromážděním schválené rekonstrukce a modernizace společných částí domu a případných úprav pozemku, a to poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech, neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jednotek jinak,
  7. umožnit po předchozím vyzvání členem statutárního orgánu společenství přístup do bytu nebo výlučně užívané společné části v případech výslovně uvedených v zákoně, k provedení opravy, údržby nebo revize společných částí domu (například rozvodů vody, plynu) procházejících bytem nebo se v něm nacházejících. Nejde-li o havarijní stav, činí se vyzvání nejméně tři dny přede dnem, kdy má být umožněn vstup do bytu nebo výlučně užívané společné části domu. V případě potřeby odstranit havarijní stav nebo zjistit jeho příčiny je vlastník jednotky povinen umožnit přístup do bytu zástupcům společenství a jimi přizvaným odborně znalým osobám bez předchozího vyzvání,  
  8. umožnit na vyzvání, učiněné ve lhůtě podle předchozího písmene, přístup do bytu za účelem umístění, údržby a kontroly zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií a odečet naměřených hodnot na těchto zařízeních umístěných  v bytě,  
  9. zdržet se všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně společných částí, o nichž bylo rozhodnuto k tomu příslušným orgánem společenství,
  10. předložit včas statutárnímu orgánu společenství stavební dokumentaci, upravuje-li vlastník stavebně svůj byt, pokud je podle právních předpisů dokumentace vyžadována a umožnit přístup do bytu, vše pro ověření, zda stavební úpravy neohrožují výkon vlastnického práva ostatních vlastníků jednotek nebo nezasahují společné části či neporušují statiku domu, k tomu musí být předem vyzván společenstvím.
  11. úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může člen společenství provádět jen se souhlasem všech členů společenství. Úpravy, jimiž se mění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, může člen společenství provádět jen na základě smlouvy o výstavbě uzavřené se všemi členy společenství.
  12. odstranit na svůj náklad závady a poškození, které na jiných jednotkách nebo společných částech domu způsobil sám nebo ti, kteří s ním jednotku užívají, nebo nájemci či podnájemci a příslušníci jejich domácnosti,
  13. neprodleně upozorňovat orgány společenství na závady vzniklé na společných částech domu, jakož i na jednání osob a další skutečnosti, které společné části poškozují a dále dle svých schopností a možností působit proti takovému poškozování a předcházení škodám,
  14. v případě předpokládané dlouhodobější nepřítomnosti 6 týdnů sdělit statutárnímu orgánu společenství kontaktní osobu, která je oprávněná zajistit přístup do bytu.

 

4)Každý, kdo nabyl jednotku do vlastnictví, je povinen oznámit statutárnímu orgánu společenství nabytí jednotky do vlastnictví hodnověrným dokladem o nabytí vlastnického práva k jednotce (zejména např. výpisem z katastru nemovitostí nebo rozhodnutím soudu, apod.). Spolu s tím je povinen oznámit svou adresu trvalého pobytu a počet osob, které budou mít v bytě domácnost, a to do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem jednotky.

 

5)Vlastník jednotky je povinen oznámit statutárnímu orgánu společenství vždy nejpozději do jednoho měsíce, kdy změna nastala, každou změnu údajů zapsaných v seznamu členů, týkající se jednotky v jeho vlastnictví, zejména změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v kalendářním roce. To platí i v případě, přenechal-li vlastník jednotky byt nebo část bytu k užívání jiné osobě; v tomto případě oznámí i jméno a adresu této osoby. V případě spoluvlastnictví jednotky oznamuje tyto údaje společný zástupce.

 

6)Na návrh společenství nebo dotčeného vlastníka jednotky může soud nařídit prodej jednotky toho vlastníka, který porušuje povinnost uloženou mu vykonatelným rozhodnutím soudu, způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práva ostatním vlastníkům jednotek,

 

7)Vlastník jednotky jako člen společenství má také další povinnosti uvedené v zákoně a v těchto stanovách.

 

 

Článek VI

Orgány společenství - společná ustanovení

 

1)Orgány společenství jsou:

a)shromáždění

b)výbor

 

 

2)Členem voleného orgánu může být jen ten, kdo je plně svéprávný  a bezúhonný podle zákona upravujícím živnostenské podnikání; jde-li o osobu, jejíž úpadek byl osvědčen a od skončení insolvenčního řízení neuplynuly v době volby alespoň tři roky, může se stát členem voleného orgánu jedině v případě, že to předem oznámila na shromáždění. Člen voleného orgánu může být volen i opětovně. Členem voleného orgánu může být i třetí osoba, která není vlastníkem – členem společenství.

 

3)Člen voleného orgánu – fyzická osoba vykonává funkci osobně, je však oprávněn zmocnit pro jednotlivý případ (pro jednotlivou schůzi) jiného člena téhož orgánu, aby za něho při jeho neúčasti hlasoval.

 

4)Délka funkčního období členů volených orgánů společenství činí 5.let ode dne zvolení nebo ode dne, který byl při volbě určen jako počátek výkonu funkce. Po uplynutí funkčního období vykonávají dosavadní členové voleného orgánu své funkce do doby zvolení nového orgánu nebo do dne určeného při volbě jako počátek výkonu funkce, nejdéle však po dobu tří měsíců ode dne uplynutí funkčního období.

 

5)Členství ve voleném orgánu končí v průběhu funkčního období také odstoupením z funkce nebo odvoláním z funkce podle těchto stanov.

 

6)Člen voleného orgánu může ze své funkce odstoupit písemným prohlášením o svém odstoupení došlým společenství a adresovaným tomu orgánu, jehož je členem. Funkce odstoupivšího člena voleného orgánu zaniká uplynutím dvou měsíců po doručení prohlášení o odstoupení.

 

7)Pokud počet členů voleného orgánu neklesl pod polovinu, může orgán povolat (kooptovat) náhradní členy do nejbližšího zasedání shromáždění vlastníků, kdy musí dojít k doplňovací volbě.

 

8)Z jednání orgánu se pořizuje zápis. Zápis musí obsahovat alespoň datum a místo konání, kdo je svolal, kdo byl účasten, přijatá usnesení, výsledky hlasování, nepřijaté námitky členů, kteří požádali o jejich zaprotokolování. Přílohu zápisu tvoří prezenční listina, pozvánka a podklady, které byly předloženy k projednávání jednotlivých bodů.

 

 

Článek VII

Shromáždění

 

  1. Nejvyšším orgánem společenství je shromáždění, které tvoří všichni vlastníci jednotek, jako členové společenství (dále jen „vlastník jednotky“ nebo „vlastníci jednotek“). Spoluvlastníci jednotky nebo manželé mající jednotku ve společném jmění se účastní jednání a rozhodování shromáždění svým zmocněným společným zástupcem. Není-li společný zástupce ustanoven, k hlasům jednotlivých spoluvlastníků se nepřihlíží.

 

2)Orgány společenství hlasují veřejně. Shromáždění může rozhodnout, že bude provedeno tajné hlasování a to zejména pokud jde o volbu členů výboru. V takovém případě musí schválit pravidla pro způsob tajného hlasování a pro sčítání hlasů.

 

3)Statutární orgán je povinen svolávat zasedání shromáždění tak, aby se konalo nejméně jedenkrát do roka.  Kromě toho je povinen výbor svolat zasedání shromáždění z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než jednu čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou vlastníků jednotek, a to nejpozději do třiceti dnů ode dne, kdy mu byl doručen písemný podnět ke svolání zasedání shromáždění.

 

4)Pokud není podnětu vlastníků jednotek, podanému podle odst. 3 ve lhůtě vyhověno, svolají tito vlastníci shromáždění na náklad společenství sami. Za tím účelem je povinen výbor bez odkladu poskytnout svolavatelům údaje ze seznamu členů, které jsou potřebné ke svolání zasedání shromáždění.

 

5)Shromáždění se svolává písemnou pozvánkou odeslanou všem vlastníkům jednotek, v případě spoluvlastnictví jednotky nebo jednotky ve společném jmění společnému zástupci, a to 15 dnů přede dnem jeho konání a zároveň vyvěšenou na domovní vývěsce společenství, přístupné všem vlastníkům jednotek. Pozvánka musí obsahovat datum, hodinu, místo a pořad jednání.  K pozvánce se, pokud možno, připojí podklady týkající se pořadu jednání; v případě, že nejsou připojeny k pozvánce podklady týkající se pořadu jednání, např. pro značný rozsah nebo z jiného důvodu, umožní svolavatel každému vlastníku jednotky včas se s nimi seznámit. V pozvánce se uvede, kde a kdy je možné se s těmito podklady seznámit. Písemná pozvánka se zasílá na adresu vlastníka jednotky uvedenou v seznamu členů; uvedl-li vlastník jednotky do seznamu členů doručovací adresu, zasílá se pozvánka na tuto doručovací adresu.

 

6)Vlastník jednotky se může nechat na shromáždění zastoupit na základě písemné plné moci udělené zmocněnci.

 

7)Nad rámec záležitostí stanovených zákonem, náleží do výlučné působnosti shromáždění  rozhodování o:

a)opravě nebo stavební úpravě společné části, převyšují-li náklady částku stanovenou usnesením shromáždění,

b)schválení domovního řádu v návaznosti na pravidla pro užívání společných částí domu.

 

8) Shromáždění rozhoduje také v dalších záležitostech stanovených zákonem a těmito stanovami, nebo v záležitostech, které si shromáždění k rozhodnutí vyhradí.

 

9) Do působnosti shromáždění nenáleží uzavírání, prodlužování či změny smluv o nájmu společných prostor. To patří od působnosti výboru, který v tomto případě postupuje s péčí řádného hospodáře. Pro případ pochybností se má za to, že shromáždění trvale pověřuje výbor uzavíráním, prodlužováním a změnami smluv o nájmu společných prostor.

 

 

Článek VIII

Rozhodování na shromáždění

 

1) Každý vlastník jednotky má při hlasování na shromáždění, počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech. Je-li vlastníkem jednotky společenství, k jeho hlasu se nepřihlíží. Společný zástupce spoluvlastníků jednotky nebo manželů majících jednotku ve společném jmění má při hlasování počet hlasů připadající na jednotku ve spoluvlastnictví nebo ve společném jmění. Nezmocní-li spoluvlastníci nebo manželé společného zástupce k výkonu práv vůči společenství, platí, že je společný zástupce nepřítomen.

 

2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří dohromady mají nadpoloviční většinu hlasů. Způsobilost k jednání a usnášení se ověřuje před zahájením jednání

 

3) K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, pokud zákon nebo tyto stanovy nevyžadují vyšší počet hlasů.

 

4) Požadavky vyššího počtu hlasů pro některá rozhodnutí shromáždění

 

Nadpoloviční většiny hlasů všech vlastníků jednotek – členů společenství je zapotřebí k přijetí usnesení o:

 

a)schválení nebo změně stanov,

b)změně prohlášení podle § 1169 NOZ,

c)uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám

d)uzavření smlouvy o úvěru společenstvím včetně schválení výše a podmínek úvěru,

e)o způsobu rozúčtování služeb,

 

K přijetí usnesení o změně účelu užívání domu nebo jednotky je zapotřebí souhlasu všech členů společenství.

 

 

Článek IX

Rozhodování mimo zasedání shromáždění – per rollam

 

1) Není-li svolané shromáždění způsobilé se usnášet, může statutární orgán navrhnout v písemné formě do jednoho měsíce ode dne, kdy bylo zasedání shromáždění svoláno, aby vlastníci jednotek rozhodli o záležitostech, které byly uvedeny na pozvánce na shromáždění, které se nesešlo, mimo zasedání shromáždění, a to písemnou formou (rozhodování per rollam).

 

2) Statutární orgán může rozhodnout, aby namísto na zasedání shromáždění bylo rozhodováno v písemné formě mimo zasedání (per rollam) také v jakékoli záležitosti spadající do působnosti shromáždění.

 

3) Návrh na rozhodnutí vlastníků jednotek mimo zasedání shromáždění musí obsahovat

a)návrh na usnesení, který musí obsahovat celé znění usnesení, o němž má být rozhodováno,

b)písemné podklady potřebné pro posouzení navrhovaného usnesení, nebo alespoň údaj o tom, kde jsou tyto podklady zveřejněny a kde jsou k nahlédnutí každému vlastníkovi jednotky,

c)stanovení lhůty, ve které má vlastník jednotky doručit své písemné vyjádření k navrhovaným usnesením (souhlas, nesouhlas, zdržel se hlasování). Tato lhůta činí dvacet dní ode dne, kdy byl návrh na rozhodnutí mimo zasedání shromáždění vlastníkům jednotek odeslán. V případě rozhodování o záležitosti, pro kterou se vyžaduje rozhodnutí formou notářského zápisu, musí být v návrhu na usnesení na tuto skutečnost upozorněno a lhůta pro vyjádření v tomto případě činí třicet dnů.

 

4) Pro rozhodnutí per rollam se vyžaduje souhlas nadpoloviční většiny všech vlastníků jednotek, pokud by se však měnila velikost podílů na společných částech domu nebo poměr výše příspěvku na správu domu a pozemku, jinak než v důsledku změny podílu na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek v domě.

 

5) K platnosti hlasování se vyžaduje písemné vyjádření vlastníka jednotky adresované statutárnímu orgánu společenství, s uvedením dne, měsíce a roku, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí;v případě, že se pro rozhodnutí vyžaduje forma notářského zápisu, musí být vyjádření vlastníka jednotky k návrhu usnesení učiněno touto formou, jinak se k němu nepřihlíží. V případě spoluvlastníků jednotky nebo manželů majících jednotku ve společném jmění podepisuje písemné vyjádření (a tedy hlasuje) zmocněný společný zástupce. K písemnému vyjádření došlému po stanovené lhůtě se nepřihlíží.

 

6)  Statutární orgán  oznámí vlastníkům jednotek v písemné formě výsledek hlasování a obsah přijatého usnesení nejpozději do patnácti dnů ode dne uplynutí lhůty pro doručení vyjádření k návrhu usnesení.

 

Článek X

Výbor

 

1) Výbor společenství (dále jen „výbor“) je kolektivním statutárním a výkonným orgánem společenství, za svoji činnost odpovídá shromáždění.

 

 

2) Výbor má 5 členů. Každý člen výboru má jeden hlas.

 

 

3) Členové výboru jsou voleni a odvoláváni shromážděním.  Výbor volí ze svého středu předsedu, který svolává a řídí jeho jednání; dále volí ze svého středu místopředsedu výboru, který zastupuje předsedu v době jeho nepřítomnosti.

 

4) Výbor zastupuje společenství a navenek za společenství jedná svým předsedou. V době  nepřítomnosti předsedy jej zastupuje místopředseda výboru a v době nepřítomnosti předsedy i místopředsedy zastupuje předsedu člen výboru (v pořadí, které určí svým usnesením výbor při volbě předsedy a místopředsedy, pokud je zvoleno více členů výboru). Písemné právní jednání, které činí výbor za společenství, podepisuje předseda nebo v jeho zastoupení místopředseda, spolu s dalším členem výboru. Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, považuje se podpis místopředsedy za podpis dalšího člena výboru.

 

5) Výbor organizuje a řídí běžnou činnost společenství a náleží mu veškerá působnost v rámci činnosti společenství, vyjma záležitostí, které zákon nebo stanovy svěřují do působnosti shromáždění nebo záležitostí, které si shromáždění svým usnesením vyhradilo k rozhodování.

 

6) Výbor je způsobilý usnášet se, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů. K přijetí usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných členů výboru. Požádá-li o to člen výboru, musí být do zápisu výslovně uveden jeho nesouhlas s přijatým usnesením, důvody tohoto nesouhlasu, anebo jeho odchylný názor s odůvodněním.

 

7) V případě dosažení rovnosti hlasů při rozhodování výboru rozhoduje hlas předsedajícího.

 

8) Výbor koná své schůze podle potřeby, nejméně však jedenkrát za čtvrtletí. Schůzi výboru organizuje, svolává a řídí předseda, v jeho nepřítomnosti místopředseda.

 

9) Rozhodování výboru i mimo zasedání v písemné formě nebo s využitím technických prostředků (per rollam) je možné pouze v případě, že s tím souhlasí všichni členové výboru. V tomto souhlasu lze také určit, ve kterých záležitostech nelze rozhodovat mimo zasedání výboru.

 

10) Výbor společenství zejména:

a)svolává shromáždění, připravuje podklady pro jeho jednání a řídí a organizuje jednání shromáždění,

b)předkládá shromáždění zprávu o své činnosti, o hospodaření společenství, návrh rozpočtu pro příští období a další údaje nebo návrhy týkající se hospodaření společenství,

c) zajišťuje vyhotovení zápisu ze shromáždění vlastníků do 30 dnů po jeho ukončení a seznamuje vlastníky jednotek se zápisem způsobem určeným v usnesení shromáždění; právo vlastníka jednotky - člena společenství obdržet na výzvu zápis ze shromáždění není dotčeno v případě, že se podle usnesení shromáždění seznamují vlastníci jednotek-členové společenství se zápisem jiným způsobem než předáním zápisu,

d)oznamuje vlastníkům jednotek na základě usnesení shromáždění výši, datum splatnosti a způsob úhrady záloh na příspěvky na správu domu a pozemku a výši záloh na služby,

e)na základě usnesení shromáždění uzavírá smlouvy s jinými osobami v rámci činnosti společenství, sjednává dohody o provedení prací, o dodávce služeb, kontroluje jejich kvalitu a provádí úhrady za provedené dodávky služeb,

f)odpovídá za vedení účetnictví, předkládá shromáždění k projednání a schválení účetní závěrku a odpovídá za podání daňového přiznání a zveřejnění účetní závěrky podle zákona o účetnictví,

g)vede seznam členů a zajišťuje postup podle článku IV. těchto stanov,

h)zajišťuje vyúčtování záloh na  služby a vypořádání nedoplatků nebo přeplatků,

i)zajišťuje včasné plnění závazků společenství vzniklých ze smluv a včasné uplatňování pohledávek a vymáhání dluhů a nároků  ze smluv s třetími osobami,

j)plní povinnosti právnické osoby ve vztahu k rejstříku společenství a jiné povinnosti z  právních předpisů,

k)na základě rozhodnutí shromáždění vlastníků uzavírá nebo mění smlouvu s osobou, která má zajišťovat pro společenství některé činnosti správy domu a pozemku,

l)zajišťuje provoz technických zařízení spojených s užíváním společných částí a s užíváním jednotek,

m)rozhoduje o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejich pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10000 Kč, vyjma případů kdy jde o výlučnou působnost shromáždění,

n)rozhoduje o opravě nebo stavební úpravě společných částí domu, nepřekročí-li náklady v jednotlivých případech částku určenou usnesením shromážděním vlastníků, vyjma případů, kdy jde o výlučnou působnost shromáždění; v případě náhlé havarijní situace rozhoduje vždy o provedení nezbytné opravy a jde-li o rozsah oprav spadající do výlučné působnosti shromáždění, svolá následně shromáždění, jemuž předloží zprávu o nezbytně provedených opravách k odstranění havárie,

o)jménem společenství vymáhá plnění povinností uložených vlastníkům jednotek,

p)činí opatření k zajištění úhrady dluhů vlastníků jednotek na příspěvcích na správu domu a pozemku a záloh na služby.

 

11) Odpovědnost člena výboru za škodu, kterou způsobil porušením povinnosti při výkonu své funkce, se řídí ustanoveními občanského zákoníku.

 

Článek XI

Vypouští se

 

Článek XII

Pravidla pro správu domu a pozemku a pro užívání společných částí

 

A – Pravidla pro správu domu a pozemku

 

1) Správa domu a pozemku zahrnuje vše, co nenáleží vlastníkům jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek, zachování nebo zlepšení společných částí. Správa domu zahrnuje i činnosti spojené s přípravou změn společných částí domu, nástavbou, přístavbou, stavební úpravou, nebo změnou v užívání, jakož i se zřízením, udržováním nebo zlepšením zařízení sloužícím všem vlastníkům domu. Správa se vztahuje i na společné části, které slouží podle prohlášení výlučně k užívání jen některému z vlastníků jednotek.

 

2) Správou domu podle odstavce 1 se rozumí zejména:

a)zajišťování provozu domu a pozemku včetně technických zařízení a společných částí technických sítí, a to tak, aby společné části domu byly provozuschopné a sloužily k jejich řádnému užívání a k řádnému užívání bytů a nebytových prostorů v domě, to se týká také společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníka jednotky,

b)zajišťování oprav a rekonstrukcí společných částí domu včetně havarijní údržby, zajišťování oprav, údržby, stavebních úprav a rekonstrukcí atd.,

c)zajišťování protipožárního zabezpečení domu a jeho revize a opravy,

d)zajišťování revizí a oprav rozvodů plynu, rozvodů elektrické energie, svislých a vodorovných rozvodů vody a odvodů odpadních vod, rozvodů tepla a teplé užitkové vody a provozu radiátorů ústředního vytápění, vzduchotechniky, výtahů, společné televizní a rozhlasové antény a ostatních systémů k příjmu a rozvodu televizního a rozhlasového signálu, elektrických sdělovacích zařízení v domě a hromosvodů,

e)zajišťování prohlídek a čištění komínů,

f)údržba pozemku a údržba přístupových cest na pozemek,

g)plnění dalších povinností, pokud vyplývají nebo vyplynou vlastníkům jednotek ze zvláštních právních předpisů v souvislosti s jejich spoluvlastnictvím ke společným částem domu,

h)zajišťování veškeré správní, administrativní a operativně technické činnosti spojené se správou domu a vedení příslušné technické a provozní dokumentace k domu,

i)vybírání příspěvků od vlastníků jednotek na náklady spojené se správou společných částí domu a pozemku, popřípadě dalších, pokud jsou tyto příspěvky z rozhodnutí vlastníků vybírány,

j)zajišťování vedení evidence plateb vlastníků jednotek na náklady spojené se správou společných částí domu a pozemku, popřípadě o dalších prostředcích, které jsou z rozhodnutí vlastníků vybírány,

k)vedení evidence nákladů vzniklých se zajišťováním správy domu,

l)vedení přehledu všech ostatních nákladů vztahujících se k domu a pozemku,

m)zřízení účtu u banky a hospodaření s peněžními prostředky vlastníků jednotek, svěřených společenství na úhradu nákladů spojených se správou a provozem společných částí domu, s povinností oprávněných osob s nimi disponovat s péčí řádného správce cizího majetku a podle pokynů schválených vlastníky,

n)vedení účetnictví domu s odděleným účtováním na jednotlivé jednotky (byty a nebytové prostory) a zpracování účetní závěrky podle zákona o účetnictví,

o)zajišťuje pojištění obytného domu jako stavby vč. stavebních součástí a příslušenství, které se vztahuje i na nebytové prostory a společné části.

3) Společenství dále zajišťuje:

a)plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a společných částí domu (dále jen „služby“), s výjimkou těch, která si zajišťují vlastníci jednotek od dodavatele přímo (např. dodávka elektrické energie nebo plynu do jednotlivých bytů a nebytových prostorů),

b)dodávky elektrické energie a vody, případně plynu a odvádění odpadních vod pro společné části domu,

c)dodávky vody a odvádění odpadních vod pro jednotlivé jednotky,

d)další činnosti uvedené v nařízení vlády č. 366/2013 Sb., které přicházení  v činnosti společenství v úvahu.

 

4) Předmětem činnosti společenství při zajišťování služeb je také:

a)vybírání záloh na úhradu za služby od vlastníků jednotek,

b)vedení potřebné evidence plateb vlastníků jednotek na zálohy na úhradu za služby,

c)zřízení účtu u banky a hospodaření s peněžními prostředky svěřenými vlastníky jednotek formou záloh na úhradu za služby,

d)vyúčtování zálohových plateb na úhradu za služby pro jednotlivé vlastníky jednotek,

e)uplatňování a vymáhání plnění povinností vůči jednotlivým vlastníkům, které jsou uloženy právními předpisy nebo vyplývají ze stanov,

f)provozování technických zařízení v domě, která slouží i jiným subjektům, s povinností osob, kterým je svěřena jejich obsluha, disponovat s nimi s péčí řádného správce majetku a podle pokynů schválených shromážděním vlastníků jednotek.

 

5) Správu domu a pozemku (správu nemovité věci) zajišťuje společenství jako osoba odpovědná za správu domu a pozemku podle zákona. S předchozím souhlasem shromáždění může společenství svěřit na základě smlouvy zajišťování některých činností správy domu a pozemku osobě znalé správy nemovitostí a s tím spojených záležitostí. Na takovou osobu však nelze přenést rozhodovací pravomoci příslušející podle zákona a těchto stanov společenství.

 

6) Má-li být společenstvím uzavřena smlouva se zhotovitelem či dodavatelem k provedení oprav, modernizace či rekonstrukce na základě usnesení shromáždění, rozhodne vždy shromáždění také, zda má být proveden výběr zhotovitele či dodavatele a jakým způsobem.

 

B – Pravidla  pro užívání společných částí

 

1) Vlastník jednotky je oprávněn

a)užívat společné části domu a pozemku spolu s ostatními vlastníky jednotek tak, aby nebyla dotčena práva ostatních vlastníků jednotek v domě a jednat tak, aby dodržoval svoje povinnosti vlastníka jednotky podle zákona a těchto stanov,

b)užívat společné části pouze způsobem odpovídajícím povaze společných částí a jejich obvyklému užívání, dodržovat přitom  bezpečnost a ochranu zdraví osob a protipožární bezpečností,

  1. dodržovat obecné principy soužití v domě, usnesení shromáždění týkající se pravidel pro užívání společných částí, včetně případného domovního řádu.

 

2) Vlastník jednotky není oprávněn umisťovat ve společných částech jakékoliv předměty  (na společných chodbách, na společných balkonech či lodžiích přístupných přímo ze společné chodby nebo ze společného schodiště). Pokud by tak učinil, je oprávněno společenství po předchozí výzvě takové předměty ze společných částí odstranit a vlastníkovi jednotky vyúčtovat náklady s tím spojené.

 

3) Vlastník jednotky je povinen zajistit, aby po společných částech volně nepobíhala žádná jím chovaná domácí zvířata nebo domácí zvířata osob, které bydlí nebo jsou na návštěvě v bytě vlastníka jednotky. Pokud tato zvířata znečistí společné části domu, je povinen na svůj náklad zajistit úklid tohoto znečištění.

 

4) Vlastník jednotky a osoby s ním v bytě pobývající  se dále řídí ustanoveními Domovního řádu, pokud je společenstvím vydán usnesením shromáždění, který určuje další podrobnosti o pravidlech pro užívání společných částí, např. zamykání domu, apod.

 

5) Závady a poškození na společných částech a prostorách domu nebo závady a poškození na jednotkách jiných vlastníků, které způsobí vlastník jednotky sám nebo ti, kteří s ním jednotku užívají, je povinen odstranit na své náklady.

 

6) V případě, že vlastník jednotky při užívání společných částí porušuje obvyklý způsob jejich užívání, nebo např. umístí ve společných částech některé předměty anebo jinak užívá společné části v rozporu s obvyklým užíváním k němuž je oprávněn každý vlastník jednotky, vyzve jej společenství k odstranění závadného jednání a určí lhůtu k odstranění závadného stavu. Po bezvýsledném uplynutí této lhůty bude společenství postupovat způsobem směřujícím k odstranění závadného stavu, přičemž všechny účelně vynaložené náklady s tím spojené budou uplatněny vůči tomuto vlastníkovi jednotky. 

 

 Článek XIII

Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství,

pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb

a pro způsob určení její výše placené jednotlivými vlastníky

 

A. Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství

 

1) Společenství sestavuje na každé účetní období, jímž se rozumí kalendářní rok, rozpočet, a to nejpozději do konce 1. měsíce roku, pro který se rozpočet schvaluje. Návrh rozpočtu předkládá k projednání statutární orgán (je-li zřízena kontrolní komise, po projednání s kontrolní komisí).

 

2) Základními zásadami pro tvorbu rozpočtu je vyrovnanost rozpočtu a použití prostředků pouze na účel, na který byly určeny, tak, aby jejich čerpání bylo co nejhospodárnější.

 

3) V rozpočtu se stanoví výše předpokládaných nákladů (kalkulace) souvisejících s vlastní činností týkající se správy domu a pozemku kromě nákladů na opravy, údržbu, rekonstrukce a modernizace. Při stanovení výše těchto nákladů se vychází zejména ze skutečnosti jednotlivých druhů nákladů v předchozích obdobích s přihlédnutím k předpokládanému vývoji cen, ke smluvním ujednáním s dodavateli a případně i  ke změně v druzích nákladů pro budoucí období.

 

4) Stanoví se předpokládaná potřeba běžných oprav a údržby na základě zkušeností s pravidelně se vyskytujícími potřebami v minulých obdobích s přihlédnutím k dalším potřebám v běžném období.

 

5) Stanoví se plán potřebných oprav většího rozsahu, případně rekonstrukcí nebo modernizací a stavebních úprav. Kromě toho se vezme v úvahu i potřeba očekávaných oprav většího rozsahu s ohledem na stáří domu, které se mohou v budoucnu v delším časovém horizontu předpokládat v důsledku opotřebení „časem“.

 

6) Rozpočet nákladů pod bodem 3 a 4 se stanoví na roční období.

 

7) Rozpočet nákladů uvedených pod bodem 5 se stanoví na delší než roční období a z něj se s přihlédnutím k celkovému objemu stanoví podíl na jeden rok.

     

8) Společenství může na krytí potřebných oprav a technického zhodnocení společných částí domu uzavřít smlouvu o úvěru. Výši a podmínky úvěru schvaluje shromáždění.

 

B.  Pravidla pro příspěvky na správu domu a pozemku

 

1) Vlastníci jednotek - členové společenství jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku podle velikosti svých spoluvlastnických podílů, pokud  nedojde k jiné dohodě sjednané všemi vlastníky jednotek

 

2) Příspěvek na správu domu a pozemku platí vlastníci jednotek-členové společenství formou záloh na účet společenství do 15. dne v kalendářním měsíci. Spolu s tím platí také zálohy na služby spojené s užíváním bytu.

 

3) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

 

 

 

4)

 

5) Nevyčerpaný zůstatek zálohově poskytnutých příspěvků na správu domu a pozemku se s jednotlivými vlastníky nevypořádává a převádí se do následujícího kalendářního roku, nerozhodne-li shromáždění jinak.

 

6) Podle zásad uvedených pod body 1 až 3 písm. B se z předpokládaných nákladů stanovených postupem podle jednotlivých bodů písm. A stanoví podíl na předpokládaných ročních nákladech a výše měsíční zálohy jednotlivých vlastníků jednotek na příspěvky na správu domu a pozemku. Výši měsíční zálohy oznamuje jednotlivým vlastníkům jednotek statutární orgán společenství.

 

7) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká společenství povinnost příspěvky na správu domu a pozemku  ke dni účinnosti převodu vypořádat.

 

8) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce doloží nabyvateli potvrzení společenství jaké dluhy  související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele, případně, že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele přešly, ručí převodce společenství.

 

C. Rozúčtování  nákladů  na služby

 

1) Službami jsou zejména:

 

a)dodávka vody a odvádění odpadních vod,

a)odvoz komunálního odpadu,      

b)umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu,

c)provoz a čištění komínů,

d)osvětlení společných prostor v domě,

e)úklid společných prostor v domě,

f)dodávka tepla a TUV

g)další služby sjednané mezi společenstvím a vlastníky jednotek.

 

2)  O rozsahu poskytovaných služeb rozhoduje shromáždění.

 

3) Vlastníci jednotek platí měsíční zálohy na jednotlivé služby; přímo na účet společenství domu do 15. dne v měsíci spolu s příspěvky (zálohami) na správu domu a pozemku. Výši měsíčních záloh na jednotlivé služby určí výbor jako měsíční podíl dle skutečných  nákladů na jednotlivé služby za uplynulé zúčtovací období s přihlédnutím k předpokládaným cenám běžného roku, na který se zálohy platí. Výbor má právo změnit v průběhu zúčtovacího období výši zálohy na jednotlivé služby, a to zejména v míře odpovídající změně ceny služby či změně počtu osob rozhodných pro rozúčtování.  Vlastník má právo požadovat úpravu výše záloh ze stejného důvodu jako v předchozí větě.

 

4) Náklady na služby se rozúčtují následovně:

a)náklady uvedené v odst. 1 písm. a) se rozúčtují podle poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech,

b)náklady uvedené v odst. 1 písm. b) se rozúčtují podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování, nestanoví-li právní předpisy a vyhlášky jinak,

c)náklady uvedené v odst. 1 písm. c) se rozúčtují podle počtu kabelových zásuvek,

d)náklady uvedené v odst. 1 písm. d) se rozúčtují podle počtu využívaných vyústění do komínů,

e)náklady uvedené v odst. 1 písm. e) – f) se rozúčtují podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování,

f)náklady  uvedené v odst. 1 písm. g) se rozúčtují  podle platného právního předpisu,

g)náklady uvedené v odst. 1 písm. h) se rozúčtují na základě usnesení shromáždění.

 

5) Osobou rozhodnou pro rozúčtování se rozumí:

a) vlastník jednotky, nepřenechal-li jednotku do užívání, a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce v souhrnu po dobu delší než dva měsíce v průběhu zúčtovacího období,

b) nájemce bytu a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce v souhrnu po dobu delší než dva měsíce v průběhu zúčtovacího období.

 

6) Vlastník jednotky (společný zástupce v případě jednotky ve spoluvlastnictví nebo ve společném jmění manželů) je povinen bez zbytečného odkladu písemně oznámit změny v počtu osob rozhodných pro rozúčtování, viz. článek V. odst. 5.

 

7) Vyúčtování záloh na úhradu za služby se provádí jedenkrát za zúčtovací období, a to nejpozději do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období.

 

8) Vzájemné finanční vypořádání přeplatků a nedoplatků se provede nejpozději do čtyř měsíců ode dne doručení vyúčtování vlastníku jednotky.

 

9) Vlastník jednotky může případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování služeb předložit neprodleně po doručení vyúčtování, nejpozději však do třiceti dnů ode dne doručení.  

 

10) Společenství je povinno na základě písemné žádosti vlastníka jednotky  nejpozději do pěti měsíců po skončení zúčtovacího období doložit vlastníku ceny  jednotlivých služeb, způsob stanovení výše záloh na tyto služby, způsob rozúčtování uvedených cen služeb, provedení vyúčtování služeb a umožnit vlastníku pořízení kopií podkladů podle těchto stanov.

 

11) O způsobu rozúčtování cen služeb rozhodne shromáždění většinou hlasů vlastníků jednotek ; nedojde-li k rozhodnutí shromáždění, rozúčtují se náklady na služby podle těchto pravidel.

 

12) Je-li poskytována dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, rozúčtují se s účinností od 1.1. 2016 náklady na vytápění a náklady na společnou přípravu teplé vody pro dům způsobem stanoveným v § 6 zákona č. 67/2013 Sb., ve znění zákona č. 104/2015 Sb., popřípadě ve znění dalších novelizací právního předpisu upravujícího rozúčtování nákladů těchto služeb.

 

 

D. Majetek a hospodaření společenství

 

1) Společenství hospodaří s finančními prostředky poskytovanými vlastníky jednotek na úhradu příspěvků na správu domu a pozemku, dále s finančními prostředky poskytovanými vlastníky na úhradu služeb spojených s užíváním jednotek a dalšími finančními prostředky získanými v rámci činnosti společenství.

 

2) Věci práva a jiné majetkové hodnoty, které nabude společenství, může užívat jen k účelům uvedeným  v  ustanovení zákona  o bytovém spoluvlastnictví a těchto stanovách.

 

3) V případě prodlení s peněžitým plněním zálohových plateb na služby spojené s bydlením, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti je povinen vlastník zaplatit zákonný úrok z prodlení podle příslušného nařízení vlády (nyní č. 351/2013 Sb. §2)

 

4) V případě prodlení s peněžitým plněním příspěvku na správu domu a pozemku, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti je povinen vlastník zaplatit zákonný úrok z prodlení ve  výši  stanovené příslušným nařízením vlády. (nyní č. 351/2013 Sb., § 2).

 

5) V případě nesplnění nepeněžitých povinností stanovených zákonem o službách rozhodne o výši pokuty shromáždění vlastníků.  Výše pokuty takto rozhodnuté nesmí přesáhnout 50 Kč za každý započatý den prodlení. Nedojde-li k takovému ujednání, činí pokuta  50 Kč za každý započatý den.

(Pozn. nepeněžité plnění je např. porušení povinnosti oznámit změnu v počtu osob ze strany vlastníka.)

 

6)   Všechny náklady spojené s výpočtem a vymáháním pohledávek za členy společenství, jakož i všechny náklady spojené s výpočtem a vymáháním penále jdou k tíži dlužníka. Vlastník jednotky je povinen uhradit společenství náklady na zaslání písemné upomínky v paušální výši 100,- Kč bez DPH za první upomínku a 200,-Kč bez DPH za druhou upomínku, jakož i veškeré další náklady spojené s vymáháním dlužné částky, zejména náklady na právní zastoupení, soudní řízení atp.

 

Článek XIV

Zrušení společenství a bytového spoluvlastnictví

 

A. Zrušení společenství

1) Společenství se zrušuje dnem zániku vlastnického práva ke všem jednotkám v domě. Společenství zaniká výmazem z rejstříku společenství vlastníků.

 

2) Při zrušení společenství se neprovádí likvidace. Práva a povinnosti společenství, a to včetně nevypořádaných závazků společenství, přecházejí dnem jeho zániku na vlastníky jednotek v poměru velikosti spoluvlastnických podílů každého vlastníka jednotky na společných částech.

 

3)  Rozhodnutím vlastníků jednotek lze společenství  zrušit, pokud počet jednotek klesl na méně než pět. V takovém případě vlastníci jednotek přijmou pravidla pro správu domu a pozemku a pro příspěvky na ni.

 

B. Zrušení  bytového spoluvlastnictví

1) Vlastníci jednotek se mohou dohodnout o přeměně bytového vlastnictví v podílové spoluvlastnictví nemovité věci. Bytové vlastnictví se změní v podílové spoluvlastnictví zápisem do veřejného seznamu (katastru nemovitostí). Potom je velikost spoluvlastnických podílů každého spoluvlastníka rovna velikosti podílu jakou měl vlastník jednotky na společných částech.

 

2) Má-li ke všem jednotkám v domě vlastnické právo jediný vlastník a prohlásí-li v písemné formě, že mění vlastnické právo k jednotkám na vlastnické právo k nemovité věci, bytové vlastnictví zanikne zápisem do katastru nemovitostí.

 

3) Je-li jednotka zatížena, vyžaduje se k platnosti dohody nebo prohlášení o zrušení bytového spoluvlastnictví souhlas osoby oprávněné z věcného břemene v písemné formě.

 

 

Článek XV

Zánik  členství ve společenství

 

            Členství ve společenství zaniká:

a)úmrtím člena společenství

b)převodem nebo přechodem vlastnictví jednotky

c)zánikem právnické osoby – člena společenství

d)zánikem jednotky  jejímž vlastníkem je člen.

 

                                                                                                          

 

Článek XVI

Společná ustanovení

 

1) Změní-li se prohlášení vlastníka, vyhotoví výbor společenství bez zbytečného odkladu jeho úplné znění a založí jej do sbírky listin ve veřejném rejstříku (v rejstříku společenství) a do katastru nemovitostí. To platí i v případě, jsou-li náležitosti prohlášení uvedeny ve smlouvě o výstavbě.

 

2) Nevyplývá-li ze zákona, nebo z těchto stanov pro společenství něco jiného použijí se pro společenství přiměřeně ustanovení o spolku, kromě ustanovení o shromáždění delegátů, dílčích členských schůzí a náhradní členské schůzi; nepoužijí se také ustanovení o rozhodčí komisi spolku.

 

3) Tyto stanovy vycházejí z ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., a souvisejících předpisů zejména nařízení vlády č. 351/2013 Sb. a prováděcího nařízení vlády č. 366/2013 Sb.

 

4)Písemná forma znamená buď na papíře nebo elektronicky e-mailem.

 

                                                             Článek XVII

                                                      Závěrečná ustanovení

 

1) Tyto stanovy jsou uloženy ve sbírce listin rejstříku společenství  u Městského soudu v Praze, oddíl S, vložka 9008, a jsou k dispozici u statutárního orgánu společenství.

 

2) Tyto stanovy byly schváleny shromážděním  dne 8.12.2016 a nahrazují a ruší předchozí stanovy.