Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva

Činnost pěveckého sboru Česká píseň Prachatice – rok 2006

Rokem 2006 zahájil náš sbor další dvacítku let svého trvání.Navázal na svoji předchozí činnost, pořádal samostatné koncerty i koncerty s dalšími hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí, organizoval koncertní vstoupení dalším zahraničním sborům, oganizoval 4-denní mezinárodní festival, kterého se také aktivně zúčastnil, vyjel na zahraniční turné, vydal v pořadí již druhé CD a almanach s dvacetiletou historií sboru, pořídil další propagační materiály, hrnky s logem sboru a tašky s potiskem. Zatímco první pololetí jsme věnovali přípravám a realizaci zejména mezinárodního festivalu a s tím spojeného nácviku Missy brevis Zdeňka Lukáše a našemu devítidennímu zahraničnímu turné po severských státech, ve druhém pololetí jsme radikálně změnili repertoár a věnovali jsme se nácviku Ježkových písní.Projektem Pocta JJ jsme vzdali poctu tomuto věhlasnému skladatelovi, který by se v září roku 2006 dožil 100 let.

S děním sboru byla veřejnost pravidelně informována jak prostřednictvím tisku a kabelové televize, tak aktuálně na internetových stránkách sboru. Všechny tyto aktivity byly finančně podporovány Dispozičním fondem – INTERREG III, městem Prachatice i Jihočeským krajem.

Pokračovali jsme ve spolupráci s našimi sousedními sbory – Kirchenchor Freyung a Chorgmeinschaft Bad Leonfelden, navázali jsme spolupráci s dalšími soubory – německým komorním souborem Stube´nmusi z Freyungu a lotyšským sborem učitelů z Preili.

Pravidelné zkoušky jedenkrát týdně v pronajatých prostorách SPgŠ a Gymnasia byly doplňovány celodenními i vícedenními soustředěními.

Naše město jsme reprezentovali zejména při oslavách 140. výročí založení družebního litevského města Ignaliny, při oslavách 15. výročí NP Šumava na Kvildě či při oslavách stoletého založení kulturních a divadelních spolků v rakouském Steyreggu. Vedle radostných a příjemných chvil postihla náš sbor smutná událost - zemřel dlouholetý člen, výborný tenor a skvělý člověk Jára Šára. Rozloučili jsme se s ním na hřbitově 15.září.

Sbor vede Václav Kraus, za klavírem sedí a trpělivě sbor doprovází Libuška Holcová.

Během roku 2006 jsme uspořádali a účinkovali na následujících akcích:

leden – výtisk almanachu sboru (podpořeno Jihočeským krajem)

26.1. kostel sv.Jakuba – benefiční koncert pro hospic (Sonitus Písek, Francis Hagemann, Německo).Projekt byl podpořen Jihočeským krajem.

5.3. celodenní soustředění sboru

19.3. Pfarrkirche Freyung - společně s Kirchenchor Freyung pašijový koncert Freyung (podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství INTERREG III A)

9.4. - divadlo Prachatice - koncert hudebních těles střední školy North Bromsgrove Anglie (organizováno ve spolupráci s Prague concert )

17.4. velikonoční koncert s PKF (Missa breve Gounod) kostel sv.Petra a Pavla

11.5. – 14.5. IV. mezinárodní festival Rijeka – Freyung – Prachatice (Oratoriumschor

Rijeka, Kirchenchor Freyung,Maraveja, ČP)

11.5. čtvrtek – divadlo– koncert lidových písní

13.5. sobota – kostel sv.Jakuba– společně Missa brevis Z. Lukáš

14.5. neděle - kostel sv.Jakuba – zpívání při mši – Missa brevis

Projekt byl podpořen z prostředků EU v rámci iniciativy INTERREG IIIA a Městem Prachatice, pod záštitou místostarostky Města Prachatice

12.6. kulturní dům Vimperk – koncert Portsmouth University Music Society (VŠ hudební soubor z Anglie, cca 120 – členný) (organizováno ve spolupráci s Prague concert)

24.6. 10.00 účast v průvodu v rámci Slavností Zlaté stezky

1.-.9.7. zahraniční zájezd Lotyšsko - Litva

úterý 4.7. - koncert se sborem v Preili Lotyšsko (účast pana velvyslance)

čtvrtek 6.7.- koncert s litevským sborem v Dukštas

sobota 8.7. - naše vystoupení v rámci slavnosti 140.výročí Ignaliny

25.8. – koncert v rámci PT-léta (na otevřené scéně – Velké náměstí)

25. – 27.8. soustředění Dobrá Voda

26.8. turistický výlet - Svinná Lada - Chalupská slať (infocentrum + film) -

koncert kostel sv.Štěpána v rámci oslav 15. výročí NP Šumava

15.9. vyprovození pana Járy Šáry na jeho poslední cestě

17.9.2006 - Kranzlsingen - koncert Steyregg, Rakousko - 100 výročí založení kulturních

spolků (s Chorgemeinschaft Bad Leonfelden - finančně podpořeno Dispozičním fondem

v rámci iniciativy Společenství INTERREG IIIA)

11.10. - 19.10. projekt Pocta JJ (spolu s Maravejou a Stubenmusi Freyung)

11.10. divadlo Prachatice

12.10. Kurtsaal Freyung

19.10. kino Lhenice

(podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství INTERREG III A a Městem Prachatice, záštita P.Pavla. člena Rady Jihočeského kraje)

11.-12.11.- natáčení CD z Pocty JJ

3.12.- 1.adventní neděle – zpívání u stromu

19.12. - vánoční koncert Kamenný Újezd (s PKF)

22.12. – vánoční koncert – kostel sv.Jakuba Prachatice – s PKF (sólo p.Průdek)

křest druhého CD (kmotr J.Průdek)

Všechny plány, které jsme si na začátku roku připravili, jsme splnili. Celkově lze rok 2006 hodnotit velmi pozitivně. Do organizování akcí se zapojilo více členů sboru, máme stále aktuální informace na vlastních internetových stránkách, postupně se daří i plnit hlavní úkol, který jsme si vytýčili na valné hromadě v lednu 2005 – doplnit počet tenorů a sbor omladit.

V roce 2007 se kromě tradičních akcí zaměříme zejména na plnění programu projektů, např. – Setkání 2007 spolu s Kirchenchorem a Stube´nmusi Freyung, bude-li schválen projekt, který jsme předložili v listopadu 2006, budeme pokračovat v koncertech s Ježkovou hudbou.Pátý ročník mezinárodního festivalu Freyung-Prachatice-Rijeka bude tentokrát v Rijece na přelomu května a června, společnou skladbou bude dílo chorvatského skladatele Zajace a zopakujeme společně Misu brevis Zdeňka Lukáše.Podáme přihlášku na hudební soutěž ve Spittalu nad Drauem, kde v červnu 2007 bude již 44.ročník. V říjnu budeme v Prachaticích hostit naše přátele z Lotyšska.