Ořechy dodávají tělu složky, které jsou nepostradatelné pro jeho dobré fungování. Měly by být proto nedílnou součástí každého vyrovnaného stravovacího režimu. V kombinaci s obilovinami a čerstvým nebo sušeným ovocem z nich lze připravit prostá a plnohodnotná jídla, která posilují tělo a zušlechťují ducha.
Ořechy jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Společně s obilovinami dodávají plnohodnotné bílkoviny té nejvyšší kvality - obsahující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru. Na rozdíl od živočišných bílkovin masa neobsahují ořechy odpadní toxické látky (močovinu, kyselinu močovou), baktérie a parazity a nepodléhají rozkladným procesům.
Ořechy jsou bohaté též na minerální látky. Obsah vápníku je pozoruhodný: například mandle mají asi 240 mg vápníku na 100 g, lískové oříšky asi 280 mg na 100 g. I hnědá šlupička ořechů má svou výživnou hodnotu. Je třeba si povšimnout zvýšeného obsahu síry (která podporuje látkovou výměnu a vylučování toxinů játry), hořčíku, fosforu a železa. Ořechy obsahují vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, F) a vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B6 a C). Jsou potravinou zvláště doporučovanou v období růstu, při kojení, v těhotenství. Ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Zájem o jejich pravidelnou konzumaci by měli mít zejména sportovci, těžce fyzicky i duševně pracující lidé. Čím jsou ořechy čerstvější, tím je obsah vitaminů vyšší (což platí zejména pro vitamin C). V probíhající Adventist Health Study bylo zjištěno, že pravidelní konzumenti ořechů (jednou až čtyřikrát týdně) měli oproti těm, kteří jedli ořechy méně často než jednou týdně, o 25% nižší riziko infarktu myokardu.
Ořechy se musí vždy kupovat a uchovávat ve skořápce; vylouskané ořechy oxidují a tuky, které obsahují, poměrně velmi rychle žluknou. Žluklý tuk ničí vitaminy A a E i některé vitaminy B a způsobuje anémii. Je dobré naučit se ořechy louskat během jídla. Tímto způsobem se lze vyhnout jejich nadbytečnému konzumování a současně je zaručena jejich čerstvost.
Praženým slaným oříškům je lepší se vyhnout. Pražení rozrušuje mastné kyseliny ořechů a způsobuje tvorbu kancerogenních látek, obsah thiaminu klesá o sedmdesát procent. Tento proces je ještě nebezpečnějším, neprobíhá-li za sucha, ale na oleji (který může být starý, žluklý a přepálený). Ořechy jsou jistě jedním z nejcennějších přírodních produktů. Podle některých názorů (antropologů, anatomů a fyziologů) je člověk speciální druh býložravce, pro kterého jsou plody, semena a ořechy ideální potravou. Jsou to však potraviny koncentrované a jako takové je třeba je používat - to znamená s mírou. Běžně se doporučuje konzumovat asi deset velkých nebo dvacet malých oříšků denně. Ořechy musí být vždy velmi pečlivě rozžvýkány a důkladně promíšeny se slinami. Konzumujme je beze spěchu, dopřejme si čas k jejich dokonalému vychutnání. Pokud je náš chrup neúplný, můžeme ořechy rozmělnit v malém elektrickém mlýnku.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, jsem začínající kuchařka a podařilo se mi bohužel upéct koláč ze žluklých ořechů (asi 50g). Bohužel jsem nic nepoznala a ve dvou jsme celý plech snědli. Chtěla bych se zeptat, zda nám hrozí nějaké nebezpečí. Děkuji
žluklé ořechy
(Jana Kováčková, 23. 2. 2011 9:03)