zájezd na husí hody
HUSÍ HODY
První říjnový víkend jsme uskutečnili plánovanou cestu na husí hody do Slovenského Grobu.
Husa však byla na plánu až večer a tak jsme si cestu ještě zpříjemnili kulturními zážitky. Nejdříve jsme se zastavili v Brezové pod Bradlom, resp. přímo na Bradle, kde se nachází mohyla – místo , kde je pochovaný Milan Rastislav Štefánik – jeden z významných zakladatelů Československého státu. Mohyla byla postavena v letech 1927 – 28 a jejím autorem je architekt Dušan Jurkovič. Památník je 65,5 m široký a 95,5 m dlouhý a postavený je z přírodního kamene – travertin. Je odsud nádherný výhled na Myjavskou pahorkatinu a kopanice.
Na oběd jsme se zastavili v Brezové v restauraci „U Tvarožkov“. Byli jsme zde velmi srdečně přijati majitelkou, která se spolu se slovenskými kolegy zúčastnila na Jílovišti letošního zářijového turnaje v malé kopané. Uvítali nás pohárky výborné slivovice nu a potom již plnili naše žaludky dle přání. Vše bylo výborné a atmosféra vynikající.
Z Brezové jsme pokračovali za další kulturou a to na hrad Červený Kameň. Hrad, původně královský, pochází z poloviny 13. Století, který koncem 16. století přešel do majetku rodiny Pálffyovců, kteří zde sídlili až do roku 1945. Bohužel prohlídka hradu nám z časových důvodů nevyšla. Byla tam však spousta jiných zajímavostí a určitě jsme si čas tam strávený velmi dobře užili. Někteří z nás navštívili Sokolí dvůr Astur, který je součástí zámeckého parku, kde chovají různé druhy dravců. Pořádají zde přehlídky jejich výcviku a je možnost se i s dravcem vyfotit. Pro ty z nás, kteří ještě neměli možnost něco takového shlédnout to určitě stálo za podívanou.
Nu a pak jsme se již vydali do místa našeho ubytování a večeře – Slovenského Grobu, obce, která se nachází na Podunajské nížině. Vhodné přírodní podmínky zde umožnily chov husí i kachen. Postupně se pečení husí stalo tradicí, za kterou se labužníci sjíždějí z daleka. K huse se podávají lokše. Celý jídelníček byl následovný – aperitiv – výborná hruškovice, aby se lépe trávilo, potom přišel předkrm - lokše plněná husí paštikou, nu a hlavní jídlo – čtvrt husy s lokšemi a dušenou červenou a bílou kapustou (zelím). Nu a zákusek – višňovo-makový štrúdl. Samozřejmě pivo, víno, burčák, co kdo chtěl a měl zájem. Večer se vydařil.
Druhý den po snídani jsme se vydali směrem domů, ale vzali jsme to přes Valtice. Navštívili jsme valtický zámek a po menším odpočinku jsme nabrali směr Praha.
Co říct na závěr, výlet se nám opravdu vydařil a to především díky překrásnému až letnímu počasí, ale také výborným účastníkům, řidiči, který vstřícně plnil naše požadavky. No prostě díky za krásný víkend!
Komentáře
Přehled komentářů
když čtu a na fotografiích vidím jak jste se měli, tak mě opravdu mrzí, že jsem se nemohl zúčastnit. Snad příště.
tak to jste se měli
(Pepa Dörfl, 23. 10. 2011 13:33)