Jdi na obsah Jdi na menu
 


zájezd na husí hody

23. 10. 2011

 HUSÍ HODY 

 FOTOGALERIE 

První říjnový víkend jsme uskutečnili plánovanou cestu na husí hody do Slovenského Grobu.

Husa však byla na plánu až večer a tak jsme si cestu ještě zpříjemnili kulturními zážitky. Nejdříve jsme se zastavili v Brezové pod Bradlom, resp. přímo na Bradle, kde se nachází mohyla – místo , kde je pochovaný Milan Rastislav Štefánik – jeden z významných zakladatelů Československého státu. Mohyla byla postavena v letech 1927 – 28 a jejím autorem je architekt Dušan Jurkovič. Památník je 65,5 m široký a 95,5 m dlouhý a postavený je z přírodního kamene – travertin. Je odsud nádherný výhled na Myjavskou pahorkatinu a kopanice.

Na oběd jsme se zastavili v Brezové v restauraci „U Tvarožkov“. Byli jsme zde velmi srdečně přijati majitelkou, která se spolu se slovenskými kolegy zúčastnila na Jílovišti letošního zářijového turnaje v malé kopané. Uvítali nás pohárky výborné slivovice nu a potom již plnili naše žaludky dle přání. Vše bylo výborné a atmosféra vynikající.

Z Brezové jsme pokračovali za další kulturou a to na hrad Červený Kameň. Hrad, původně královský, pochází z poloviny 13. Století, který koncem 16. století přešel do majetku rodiny Pálffyovců, kteří zde sídlili až do roku 1945. Bohužel prohlídka hradu nám z časových důvodů nevyšla.  Byla tam však spousta jiných zajímavostí a určitě jsme si čas tam strávený velmi dobře užili. Někteří z nás navštívili Sokolí dvůr Astur, který je součástí zámeckého parku, kde chovají různé druhy dravců. Pořádají zde přehlídky jejich výcviku a je možnost se i s dravcem vyfotit. Pro ty z nás, kteří ještě neměli  možnost něco takového shlédnout to určitě stálo za podívanou.

Nu a pak jsme se již vydali do místa našeho ubytování a večeře – Slovenského Grobu, obce, která se nachází na Podunajské nížině. Vhodné přírodní podmínky zde umožnily chov husí i kachen. Postupně se pečení husí stalo tradicí, za kterou se labužníci sjíždějí z daleka. K huse se podávají lokše. Celý jídelníček byl následovný – aperitiv – výborná hruškovice, aby se lépe trávilo, potom přišel předkrm - lokše plněná husí paštikou, nu a hlavní jídlo – čtvrt husy s lokšemi a dušenou červenou a bílou kapustou (zelím). Nu a zákusek – višňovo-makový štrúdl. Samozřejmě pivo, víno, burčák, co kdo chtěl a měl zájem. Večer se vydařil.

Druhý den po snídani jsme se vydali směrem domů, ale vzali jsme to přes Valtice. Navštívili jsme valtický  zámek  a  po  menším  odpočinku  jsme nabrali směr  Praha.

Co říct na závěr, výlet se nám opravdu vydařil a to především díky překrásnému až letnímu počasí, ale také výborným účastníkům, řidiči, který vstřícně plnil naše požadavky. No prostě díky za krásný víkend!

 zajezd-groby-slovensko-026.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tak to jste se měli

(Pepa Dörfl, 23. 10. 2011 13:33)

když čtu a na fotografiích vidím jak jste se měli, tak mě opravdu mrzí, že jsem se nemohl zúčastnit. Snad příště.