Jdi na obsah Jdi na menu
 


Labyrint inteligence

11. 7. 2009
Charlie je jednoduchý muž, který upíše svou duši ďáblu- spíše tedy mozek doktorům. Ti mu slíbí věc do té doby neslýchanou. Pomocí operace mu chtějí navýšit inteligenci. Charlie, kterým opovrhovala odjakživa společnost i jeho vlastní matka, neváhá a s operací souhlasí. Tím se mu otevírají dveře do nového světa.
Avšak nic není tak ideální, jak by se mohlo zdát. Charlie se musí spoustu nových věcí naučit, a přestože během učení dokáže porazit tréninkovou myš Algernon, která má taktéž operativně navýšenou inteligenci, v jeho soukromém životě má pokus spíše negativní dopady. Z jeho přátel se vyklubají jen posměváčci, jež ho nakonec „vyštípají“ z práce. A ani v lásce to hlavní hrdina nemá lehké.
Na druhou stranu by čtenář mohl očekávat velice idylický konec- jen si povzdechnout a čekat dokonalou románovou zápletku, která vyvrcholí ve chvíli, kdy si hrdina, jehož IQ neustále stoupá, najde sobě rovnou a budou šťastně žít až do smrti. Možná příště- v jiné knize.
Ve chvíli, kdy se z našeho hrdiny stává arogantní pokusný králík, umírá Algernon. Tím se ukazují nesprávné závěry lékařů a pokus se tím nepovede. Na rozdíl od Algernon Charlie nezemře, ale... jak hluboko člověk může spadnout?
Autor si celé dílo pohrává s myšlenkou, jestli jsme opravdu tak mocní, abychom mohli změnit systém přírody. Zda máme právo zasahovat do věcí, do kterých jsme na začátku jejich vzniku nemohli ani nahlédnout. Zkuste si sáhnout do svědomí, kolikrát jste na sobě chtěli něco změnit... ale nejdříve raději čtěte.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář