Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osudová chyba

15. 7. 2010

Ian McEwan se narodil v Anglii roku 1948. Absolvoval Suffolk Univerzity a kurzy tvůrčího psaní na Univerzity of East Anglia v Norwichi. Do podvědomí čtenářů se zapsal povídkovými knihami První láska, poslední pomazání či Psychopolis a jiné povídky. Pokání není jedinou zfilmovanou knihou, na plátna kin se dostaly prózy jako Betonová zahrada a Nevinný.

 První část románu se odehrává těsně před vypuknutím 2. světové války. Třináctiletá Briony se snaží secvičit s bratranci-dvojčaty a sestřenicí divadelní hru na počest svého bratra Leona, který má přijet z Londýna a přivést svého přítele Paula Marshalla. V domě Tallisových vrcholí přípravy. Matka Emily většinu dne zůstává v pokoji, migréna je až příliš neústupná. Role hostitelky se ujímá Cecilie a hned při přípravě květin se jí kvůli Robbiemu, synovi jejich služebné, podaří rozbít starožitnou vázu. Rozčarovanost provází všechny hrdiny po zbytek dne, večer se však zdá, že vše bude v pořádku. Avšak Robbie napíše Cecilii dopis, ve kterém se ji omlouvá za ranní incident, bohužel ho vymění za mnohem intimnější zpověď. Než si svůj omyl uvědomí, pošle dopis po Briony, jejíž zvědavost zvítězí nad morálkou a dopis si přečte. Zděšená obsahem lístek sice předá, ale zařekne se, že svoji sestru ochrání.
Cecilie se s Robbiem milostně sblíží, Briony je ovšem názoru, že Robbie chce její sestře ublížit. Dříve než Briony stihne toto podezření někomu sdělit někomu dalšímu z rodiny, dojde k útěku dvojčat, jež jsou nervózní z prostředí, do něhož byla uvržena kvůli rozvodu rodičů. Celý dům se rozprchne do noci a všichni usilovně hledají. Briony místo dvojčat nalezne sestřenici Lolu ležící v trávě.  Opodál vidí tmavý stín a je si jistá, že násilníkem není nikdo jiný než Robbie. Toto obvinění spustí řetězec událostí, jež ovlivní životy téměř každého.
Druhá část sleduje život Robbieho, který bojuje za války ve Francii. Zraněný, oslabený a plný myšlenek na Cecilii se probíjí minami a útrapami zpět do vlasti, aby mohl být opět se svou vyvolenou.
Další část sleduje osud Briony, která se školí na ošetřovatelku jako kdysi Cecilie. Briony se dotýká dospělosti a postupně si uvědomuje, co zničila její dětská zarputilost. Ošetřovatelství je pro ni něco jako pokání – pykání za to, co způsobila. Ve svém volném čase se snaží najít svou setru a Robbieho, aby se jim alespoň omluvila.
Poslední část vznikla roku 1999. Briony se na sklonku svého života vrací ke všemu, co způsobila. Aby omyla své jméno, píše román o tom, co zažila. Postupně odhaluje pravdu, vyjadřuje se k osudům postav. Možná budete překvapeni, že ne všechno bylo tak, jak se psalo na předchozích tří set stránkách.
Důmyslně vystavěný román přibližuje nejenom příběh lásky a toho, co musela překonat, ale i běsy války, která zasáhla celou Evropu. Velmi vytříbeným stylem autor popisuje pohledy jednotlivých postav, střídá je a tím vytváří spletité nitky celého příběhu. Jeho postavy jsou reálné, plné citu a upřímnosti, neskrývá jejich slabosti. Přestože by se mohlo zdát, že by vás místy mohl román přehltit informacemi, za vším stojí účelnost. Po otevření knihy na vás dýchne stará dobrá Anglie a při čtení některých pasáží se možná neubráníte dojmu, že jste místo McEwana otevřeli Virginii Woolfovou. Kvalitě by se však člověk bránit neměl.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář